Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Eerste uien op zand en klei gezaaid

De afgelopen week zijn op de droogste percelen op de Veluwe en in Oostelijk Flevoland de eerste uien onder goede omstandigheden gezaaid.

Foto

 • Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen (Fl.) is met de zaaimachine over een zandweg onderweg naar een perceel van Cees Teunissen in Wekerom (Gld.) om uien te zaaien. Een dag eerder zaaide Heyboer al 3 hectare zaaiuien bij Garderen (Gld.). Foto's: Sytze Bakker

  Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen (Fl.) is met de zaaimachine over een zandweg onderweg naar een perceel van Cees Teunissen in Wekerom (Gld.) om uien te zaaien. Een dag eerder zaaide Heyboer al 3 hectare zaaiuien bij Garderen (Gld.). Foto's: Sytze Bakker

 • De vorige dag is hier al een begin gemaakt met zaaien. Het betreft een perceel van 11 hectare waarop 3,7 eenheden per hectare van het vroege ras Vento gezaaid worden.

  De vorige dag is hier al een begin gemaakt met zaaien. Het betreft een perceel van 11 hectare waarop 3,7 eenheden per hectare van het vroege ras Vento gezaaid worden.

 • Teunissen is met een Imants-spitmachine nog bezig met de laatste rondjes. De aangedreven pakkerrol maakt op deze zandgrond een mooi vlak zaaibed.

  Teunissen is met een Imants-spitmachine nog bezig met de laatste rondjes. De aangedreven pakkerrol maakt op deze zandgrond een mooi vlak zaaibed.

 • Jeroen Geschiere en Sander Vosjan van Heyboer zaaien met een zaaimachine van Agricola Italiana. De trekker is een John Deere 6330 Premium.

  Jeroen Geschiere en Sander Vosjan van Heyboer zaaien met een zaaimachine van Agricola Italiana. De trekker is een John Deere 6330 Premium.

 • Om op de Veluwse akkers tussen de bomen goed met GPS te kunnen werken is een zogenoemde JD Bol op een driepoot als basisstation ingezet. Dit verbetert de nauwkeurigheid van het GPS-signaal.

  Om op de Veluwse akkers tussen de bomen goed met GPS te kunnen werken is een zogenoemde JD Bol op een driepoot als basisstation ingezet. Dit verbetert de nauwkeurigheid van het GPS-signaal.

 • Direct na het zaaien strooit Teunissen compost om stuiven tegen te gaan. De juiste hoeveelheid is nog een kwestie van uitproberen.

  Direct na het zaaien strooit Teunissen compost om stuiven tegen te gaan. De juiste hoeveelheid is nog een kwestie van uitproberen.

 • De Bergman-strooier staat op een spoorbreedte van 1,50 meter en past daardoor mooi over de bedden.

  De Bergman-strooier staat op een spoorbreedte van 1,50 meter en past daardoor mooi over de bedden.

 • De compost ligt er dik genoeg op om stuiven van de zandgrond tegen te gaan.

  De compost ligt er dik genoeg op om stuiven van de zandgrond tegen te gaan.

 • Het land ligt er mooi bij en het zaad komt er goed in.

  Het land ligt er mooi bij en het zaad komt er goed in.

 • Een groen en een roze zaadje van hetzelfde ras. De roze variant is bij toeval door een andere leverancier behandelt met een insecticide.

  Een groen en een roze zaadje van hetzelfde ras. De roze variant is bij toeval door een andere leverancier behandelt met een insecticide.

 • Nog een paar rondjes te gaan en dit perceel is klaar. Teunissen teelt nu voor het tweede jaar zaaiuien. Deze zijn bestemd voor de vroege afland-levering.

  Nog een paar rondjes te gaan en dit perceel is klaar. Teunissen teelt nu voor het tweede jaar zaaiuien. Deze zijn bestemd voor de vroege afland-levering.

 • Ook op gediepploegde klei van Johan Knook in Dronten (Fl.) is al een mooi zaaibed te maken. Marcel Nijboer van loonbedrijf Cintegro uit Ens (Fl.) kijkt even naar de juiste zaaidiepte.

  Ook op gediepploegde klei van Johan Knook in Dronten (Fl.) is al een mooi zaaibed te maken. Marcel Nijboer van loonbedrijf Cintegro uit Ens (Fl.) kijkt even naar de juiste zaaidiepte.

 • Voor een vlotte opkomst wordt geprimed zaad van het ras Summit gebruikt. De te zaaien oppervlakte is 6 hectare.

  Voor een vlotte opkomst wordt geprimed zaad van het ras Summit gebruikt. De te zaaien oppervlakte is 6 hectare.

 • Het geprimede zaad is ook mooi zichtbaar op de zaaischijven.

  Het geprimede zaad is ook mooi zichtbaar op de zaaischijven.

 • Jacco Rook van loonbedrijf Cintegro zaait met een Valmet-trekker en een Monosem 3 x 2,25 meter zaaimachine. Per bed worden er 8 rijen gezaaid.

  Jacco Rook van loonbedrijf Cintegro zaait met een Valmet-trekker en een Monosem 3 x 2,25 meter zaaimachine. Per bed worden er 8 rijen gezaaid.

 • Mooi lijnen spel in het diagonaal klaargelegde perceel wat met behulp van GPS kaarsrecht gezaaid word. De markeur loopt voor de zekerheid mee.

  Mooi lijnen spel in het diagonaal klaargelegde perceel wat met behulp van GPS kaarsrecht gezaaid word. De markeur loopt voor de zekerheid mee.

 • Op de gediepploegde grond blijft alles mooi schoon, zodat het zaaien probleemloos verloopt.

  Op de gediepploegde grond blijft alles mooi schoon, zodat het zaaien probleemloos verloopt.

 • De uien krijgen vloeibare fosfaat mee. De tank wordt bijgevuld met Top Flow PK 30–5.

  De uien krijgen vloeibare fosfaat mee. De tank wordt bijgevuld met Top Flow PK 30–5.

 • Een dun straaltje Top Flow op de gezaaide rij komt direct bij het zaad. Deze meststof bevat 30% P en 5% K. De uien krijgen hiervan 20 liter per hectare.

  Een dun straaltje Top Flow op de gezaaide rij komt direct bij het zaad. Deze meststof bevat 30% P en 5% K. De uien krijgen hiervan 20 liter per hectare.

 • Tot slot nog een mooi overzicht met volop activiteit in de omgeving. De akkerbouwers houden zich nog vooral bezig met kunstmeststrooien.

  Tot slot nog een mooi overzicht met volop activiteit in de omgeving. De akkerbouwers houden zich nog vooral bezig met kunstmeststrooien.

Eén reactie

 • 181062

  Bij Fa Pereboom zijn afgelopen week de plantuien geplant in droge zandgrond.

Of registreer je om te kunnen reageren.