Akkerbouw

Foto & video

De boer op in Pakistan

Boeren in Pakistan gebruiken graag Nederlands pootgoed, maar er wordt ook gewerkt aan eigen (zouttolerante) varianten op basis van Hollands uitgangsmateriaal. Mechanisatie is behelpen, blijkt uit deze sfeerimpressie.

Lees ook het achtergrondverhaal: Pakistan leunt op Nederlands pootgoed

Foto

 • Hassaan Akram (29) studeerde rechten aan de universiteit van Lahore. Na de dood van zijn vader nam hij het boerenbedrijf over. Naast aardappelen verbouwt hij rijst, mais en tarwe. Daarnaast houdt hij melkvee. Hij woont in Okara, in de regio Punjab, het belangrijkste aardappelteeltgebied van Pakistan. - Foto's: WIlma van der Maten

  Hassaan Akram (29) studeerde rechten aan de universiteit van Lahore. Na de dood van zijn vader nam hij het boerenbedrijf over. Naast aardappelen verbouwt hij rijst, mais en tarwe. Daarnaast houdt hij melkvee. Hij woont in Okara, in de regio Punjab, het belangrijkste aardappelteeltgebied van Pakistan. - Foto's: WIlma van der Maten

 • Het eenvoudige boerenleven in het ‘Hollandse aardappelland’ in Okara. Waar je ook kijkt, tot in de verre horizon zie je de Hollandse piepers. Op de velden links en rechts zijn de Hollandse pootaardappelen bijna zover om gegoogst te worden. De kleine pootaardappelen worden verkocht als pootgoed aan de boeren. De grote aardappelen gaan als consumptieaardappelen naar de markt.

  Het eenvoudige boerenleven in het ‘Hollandse aardappelland’ in Okara. Waar je ook kijkt, tot in de verre horizon zie je de Hollandse piepers. Op de velden links en rechts zijn de Hollandse pootaardappelen bijna zover om gegoogst te worden. De kleine pootaardappelen worden verkocht als pootgoed aan de boeren. De grote aardappelen gaan als consumptieaardappelen naar de markt.

 • Het ruime, ouderlijke huis van boer Hassaan Akram tussen de Hollandse aardappelvelden. De oude villa is al drie generaties in familiebezit. Sinds zijn vader overleed woont de vrijgezel hier met zijn moeder. Op de veranda voor de ingang van de woning staan tussen de planten luie stoelen. Na zijn werk zit hij er graag om van het uitzicht te genieten. Akram studeerde rechten. Na het overlijden van zijn vader koos hij ervoor het bedrijf over te nemen. Hij houdt van het landelijke leven.

  Het ruime, ouderlijke huis van boer Hassaan Akram tussen de Hollandse aardappelvelden. De oude villa is al drie generaties in familiebezit. Sinds zijn vader overleed woont de vrijgezel hier met zijn moeder. Op de veranda voor de ingang van de woning staan tussen de planten luie stoelen. Na zijn werk zit hij er graag om van het uitzicht te genieten. Akram studeerde rechten. Na het overlijden van zijn vader koos hij ervoor het bedrijf over te nemen. Hij houdt van het landelijke leven.

 • Onderzoeker Magbook Akhtar is verbonden aan een van de grootste agroservicebedrijven in zijn land, de Jaffer Brothers. Die werken samen met Nederlandse wetenschappers aan de Hollandse zouttolerante aardappel in Pakistan. Dr Akhtar controleert de groei van de Texelse aardappel, en of die aardappel bestand is tegen de Pakistaanse grond, of meer vatbaar is voor ziekten. Als de aardappel de test heeft doorstaan, mag die over een jaar in Pakistan aan boeren worden verkocht voor de verbouw.

  Onderzoeker Magbook Akhtar is verbonden aan een van de grootste agroservicebedrijven in zijn land, de Jaffer Brothers. Die werken samen met Nederlandse wetenschappers aan de Hollandse zouttolerante aardappel in Pakistan. Dr Akhtar controleert de groei van de Texelse aardappel, en of die aardappel bestand is tegen de Pakistaanse grond, of meer vatbaar is voor ziekten. Als de aardappel de test heeft doorstaan, mag die over een jaar in Pakistan aan boeren worden verkocht voor de verbouw.

 • De Pakistaanse landbouw wordt voornamelijk gedomineerd door feodale landheren. Ze maken nog geen 5% van de agrariërs uit, maar hebben wel meer dan driekwart van alle landbouwgrond in handen. Falak Sher (65) behoort tot het leger kleine boeren. Hij bezit nog geen 10 hectare waarop hij grotendeels aardappelen verbouwt. Die zijn voornamelijk voor huishoudelijk gebruik. Falak werkt daarnaast als arbeider voor de herenboeren, om extra inkomen te vergaren.

  De Pakistaanse landbouw wordt voornamelijk gedomineerd door feodale landheren. Ze maken nog geen 5% van de agrariërs uit, maar hebben wel meer dan driekwart van alle landbouwgrond in handen. Falak Sher (65) behoort tot het leger kleine boeren. Hij bezit nog geen 10 hectare waarop hij grotendeels aardappelen verbouwt. Die zijn voornamelijk voor huishoudelijk gebruik. Falak werkt daarnaast als arbeider voor de herenboeren, om extra inkomen te vergaren.

 • Met een schop graaft Falak de modder uit de slootjes tussen de aardappelvelden. Door overvloedige regenval zijn de geulen dichtgeslibd. De Pakistaanse landbouw gaat niet met de tijd mee en heeft een groot gebrek aan moderne technologie. Bijna alles wordt nog met de hand gedaan.

  Met een schop graaft Falak de modder uit de slootjes tussen de aardappelvelden. Door overvloedige regenval zijn de geulen dichtgeslibd. De Pakistaanse landbouw gaat niet met de tijd mee en heeft een groot gebrek aan moderne technologie. Bijna alles wordt nog met de hand gedaan.

 • Boer aan het spuiten tegen onbekende aandoening. Pakistan is erg afhankelijk van Nederlands pootgoed. Dat is voor Pakistaanse boeren wel duur. Daarom vermeerderen ze het zelf. Dat gaat ten koste van opbrengst en resistentie.

  Boer aan het spuiten tegen onbekende aandoening. Pakistan is erg afhankelijk van Nederlands pootgoed. Dat is voor Pakistaanse boeren wel duur. Daarom vermeerderen ze het zelf. Dat gaat ten koste van opbrengst en resistentie.

 • Op proefvelden staat de Texelse zouttolerante aardappel. Op de witte bordjes staan namen als "Miss Andes” en “Miss Mignon” geschreven. In Pakistan worden momenteel vier verschillende zouttolerante aardappelsoorten uit Nederland getest. Ons land krijgt daarbij wel concurrentie van Frankrijk.

  Op proefvelden staat de Texelse zouttolerante aardappel. Op de witte bordjes staan namen als "Miss Andes” en “Miss Mignon” geschreven. In Pakistan worden momenteel vier verschillende zouttolerante aardappelsoorten uit Nederland getest. Ons land krijgt daarbij wel concurrentie van Frankrijk.

 • Door verzilting gaat veel bouwgrond verloren. Een van de oorzaken is slechte irrigatie. Boer Hassaan Akram heeft als een van de weinige boeren in de omgeving een waterpomp die zijn akkers in droge tijden van water voorziet. De pomp staat midden op zijn bedrijf.

  Door verzilting gaat veel bouwgrond verloren. Een van de oorzaken is slechte irrigatie. Boer Hassaan Akram heeft als een van de weinige boeren in de omgeving een waterpomp die zijn akkers in droge tijden van water voorziet. De pomp staat midden op zijn bedrijf.

 • Het winterse, landelijke leven in Okara.

  Het winterse, landelijke leven in Okara.

 • Hassaan Akram heeft voor een Pakistaanse boer flink wat mechanisatie. De meeste landheren hebben een leger van arbeiders in dienst, die de grond met de hand bewerkt. Arbeidskosten zijn erg laag.

  Hassaan Akram heeft voor een Pakistaanse boer flink wat mechanisatie. De meeste landheren hebben een leger van arbeiders in dienst, die de grond met de hand bewerkt. Arbeidskosten zijn erg laag.

 • De mais die Akram verbouwt is voornamelijk voor zijn koeien bestemd. Aan de zijkant van het huis ligt het op de cementen grond te drogen.

  De mais die Akram verbouwt is voornamelijk voor zijn koeien bestemd. Aan de zijkant van het huis ligt het op de cementen grond te drogen.

 • Onder een boom voor de moskee op het erf van Akram krijgen de kinderen van zijn landarbeiders voor het eerst onderwijs. Hij gelooft in de modernisering van de landbouwsector. Meer dan de helft van de 200 miljoen tellende bevolking is onder de 25 jaar. De helft kan niet lezen en schrijven.

  Onder een boom voor de moskee op het erf van Akram krijgen de kinderen van zijn landarbeiders voor het eerst onderwijs. Hij gelooft in de modernisering van de landbouwsector. Meer dan de helft van de 200 miljoen tellende bevolking is onder de 25 jaar. De helft kan niet lezen en schrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.