Akkerbouw

Foto & video

Pootgoed klaarmaken voor export naar Palestina

Telers en handelshuizen zijn druk bezig om pootgoed klaar te maken voor export. Aardappeltelers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika beginnen vroeg met het poten van aardappelen voor de nieuwe oogst. Veel hiervan komt uit Nederland.

Foto

 • Maatschap De Nijs uit het Zeeuws-Vlaamse Walsoorden is een partij Spunta voor Palestina aan het opzakken. Marcel de Nijs voert een laatste controle uit. - Foto's: Anton Dingemanse

  Maatschap De Nijs uit het Zeeuws-Vlaamse Walsoorden is een partij Spunta voor Palestina aan het opzakken. Marcel de Nijs voert een laatste controle uit. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De maatschap bestaat uit zonen Maikel en Roy en hun ouders Marcel en Bernadette de Nijs. De door hun geteelde vrije rassen verhandelen en exporteren ze zelf. De onder licentie geteelde rassen worden via de handelshuizen afgezet.

  De maatschap bestaat uit zonen Maikel en Roy en hun ouders Marcel en Bernadette de Nijs. De door hun geteelde vrije rassen verhandelen en exporteren ze zelf. De onder licentie geteelde rassen worden via de handelshuizen afgezet.

 • Het te sorteren pootgoed wordt met een kipper in de stortbak gelost. Midden links het eind van de opvoerband naar de sorteermachine.

  Het te sorteren pootgoed wordt met een kipper in de stortbak gelost. Midden links het eind van de opvoerband naar de sorteermachine.

 • Dit seizoen wordt nog op de Schouten-sorteerder gesorteerd. Er zijn vergevorderde plannen om te investeren in een elektronische sorteermachine die in een andere loods wordt opgesteld. Deze 20 jaar oude Schouten blijft dan voorlopig als backup in bedrijf.

  Dit seizoen wordt nog op de Schouten-sorteerder gesorteerd. Er zijn vergevorderde plannen om te investeren in een elektronische sorteermachine die in een andere loods wordt opgesteld. Deze 20 jaar oude Schouten blijft dan voorlopig als backup in bedrijf.

 • In de leeskamer worden afwijkende knollen uit de maat 35/55 gelezen. Daarna gaan de aardappelen in kuubskisten.

  In de leeskamer worden afwijkende knollen uit de maat 35/55 gelezen. Daarna gaan de aardappelen in kuubskisten.

 • De kisten worden geleegd in de bunker voor de opzakinrichting.

  De kisten worden geleegd in de bunker voor de opzakinrichting.

 • De opzaklijn vanaf de pieperdoes, waar de Spuntas een behandeling met Potazil tegen bewaarziekten ondergaan, tot aan de pallettiseermachine geheel rechts.

  De opzaklijn vanaf de pieperdoes, waar de Spuntas een behandeling met Potazil tegen bewaarziekten ondergaan, tot aan de pallettiseermachine geheel rechts.

 • Op de band na de pieperdoes wordt het pootgoed voor de laatste keer nagekeken. Maikel de Nijs houdt hier een oogje in het zeil.

  Op de band na de pieperdoes wordt het pootgoed voor de laatste keer nagekeken. Maikel de Nijs houdt hier een oogje in het zeil.

 • Op de Spuntas is weinig aan te merken. Links het bandje om het gewicht in de zak exact af te vullen.

  Op de Spuntas is weinig aan te merken. Links het bandje om het gewicht in de zak exact af te vullen.

 • Roy de Nijs naait de zakken dicht voor ze worden gestapeld.

  Roy de Nijs naait de zakken dicht voor ze worden gestapeld.

 • Marcel de Nijs plaatst een volle pallet op de wikkelschijf geplaatst om er folie om te wikkelen.

  Marcel de Nijs plaatst een volle pallet op de wikkelschijf geplaatst om er folie om te wikkelen.

 • De gewikkelde pallets worden in een naast gelegen loods tot levering opgeslagen.
Een andere loods bevat een mechanische koeling met een opslagcapaciteit van 4.000 ton.

  De gewikkelde pallets worden in een naast gelegen loods tot levering opgeslagen. Een andere loods bevat een mechanische koeling met een opslagcapaciteit van 4.000 ton.

 • De pallets met pootgoed worden per containerinhoud weggezet zodat het laden van de containers vlot kan verlopen. De containers worden op het bedrijf gevuld en gewogen op eigen weegbrug.

  De pallets met pootgoed worden per containerinhoud weggezet zodat het laden van de containers vlot kan verlopen. De containers worden op het bedrijf gevuld en gewogen op eigen weegbrug.

 • Voordat er wordt, gesorteerd gaan de te leveren kisten pootgoed voor de droogwand om 4 graden op te warmen. Daarna worden de kisten in een kipper geleegd en die gaat naar de stortbak voor het sorteertraject. Op jaarbasis teelt Maatschap de Nijs gemiddeld 13 rassen op ongeveer 130 hectare.

  Voordat er wordt, gesorteerd gaan de te leveren kisten pootgoed voor de droogwand om 4 graden op te warmen. Daarna worden de kisten in een kipper geleegd en die gaat naar de stortbak voor het sorteertraject. Op jaarbasis teelt Maatschap de Nijs gemiddeld 13 rassen op ongeveer 130 hectare.

 • De Nijs vindt het van groot belang dat zoveel mogelijk van de pootaardappelen, ook de kriel, wordt geoogst om opslag in de volgteelt te voorkomen. Vanuit culinaire hoek is er belangstelling voor de krielaardappelen. Het loont de moeite om de kriel via een ketsrol uit de tarra te sorteren. Het product wordt geschoond tot het nog zo'n 5 % tarra aan kluitjes bevat.

  De Nijs vindt het van groot belang dat zoveel mogelijk van de pootaardappelen, ook de kriel, wordt geoogst om opslag in de volgteelt te voorkomen. Vanuit culinaire hoek is er belangstelling voor de krielaardappelen. Het loont de moeite om de kriel via een ketsrol uit de tarra te sorteren. Het product wordt geschoond tot het nog zo'n 5 % tarra aan kluitjes bevat.

 • De sorteer- en opzakfaciliteiten zijn ook beschikbaar voor collega telers. Hier wordt een wagen van een collega gelost die zijn pootgoed door De Nijs laat opzakken.

  De sorteer- en opzakfaciliteiten zijn ook beschikbaar voor collega telers. Hier wordt een wagen van een collega gelost die zijn pootgoed door De Nijs laat opzakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.