Akkerbouw

Foto & video

Belgische aardappelen in kleinverpakking

Waar vroeger door de groenteboer de gewenste hoeveelheid aardappelen uit de kist zo van het land werd afgewogen, is er nu voor de veeleisende consument een keur aan gewassen, gesorteerde en in verschillend gewicht voorverpakte aardappelen beschikbaar. Het Belgische bedrijf Warnez uit Tielt in West-Vlaanderen is zo’n bedrijf waar de aardappel zo van het land binnen komt en er in kleinverpakking weer uit gaat.

Foto

 • Warnez in Tielt (B.) verpakt aardappelen in verschillende soorten kleinverpakking. Foto's: Anton Dingemanse

  Warnez in Tielt (B.) verpakt aardappelen in verschillende soorten kleinverpakking. Foto's: Anton Dingemanse

 • De aardappelen die bij Warnez worden verpakt, worden op vooral leemgrond geteeld, deels in eigen beheer en deels door vaste telers, al dan niet in coöperatievorm. Leemgrond heeft de voorkeur van Warnez omdat de aardappel dan wel de smaak van een kleiaardappel heeft maar niet de reinigingsproblematiek heeft die bij klei kan voorkomen.

  De aardappelen die bij Warnez worden verpakt, worden op vooral leemgrond geteeld, deels in eigen beheer en deels door vaste telers, al dan niet in coöperatievorm. Leemgrond heeft de voorkeur van Warnez omdat de aardappel dan wel de smaak van een kleiaardappel heeft maar niet de reinigingsproblematiek heeft die bij klei kan voorkomen.

 • Anders dan in Nederland gebruikelijk om om de drie of vier jaar op hetzelfde perceel te telen, worden de aardappelen voor Warnez in een zesjarige rotatie geteeld. Op het bedrijf is altijd een voorraad voldoende voor zo’n twee dagen productie aanwezig. Een deel van deze bewaring, rechts achter rij kisten, is ingericht om de aardappelen op een goede verwerkingtemperatuur van 15 graden Celcius te brengen.

  Anders dan in Nederland gebruikelijk om om de drie of vier jaar op hetzelfde perceel te telen, worden de aardappelen voor Warnez in een zesjarige rotatie geteeld. Op het bedrijf is altijd een voorraad voldoende voor zo’n twee dagen productie aanwezig. Een deel van deze bewaring, rechts achter rij kisten, is ingericht om de aardappelen op een goede verwerkingtemperatuur van 15 graden Celcius te brengen.

 • Enkele weken voor het laden en bij binnenkomst worden van de partijen aardappelen monsters genomen voor laboratoriumonderzoek. Uit dit onderzoek moet blijken of aardappelen voldoen aan de residu-eisen van de klanten. In het eigen lab wordt ook gecontroleerd op algemene kwaliteitseisen en er worden de kook- en baktesten uitgevoerd.

  Enkele weken voor het laden en bij binnenkomst worden van de partijen aardappelen monsters genomen voor laboratoriumonderzoek. Uit dit onderzoek moet blijken of aardappelen voldoen aan de residu-eisen van de klanten. In het eigen lab wordt ook gecontroleerd op algemene kwaliteitseisen en er worden de kook- en baktesten uitgevoerd.

 • Het bedrijf beschikt in Tielt zelf over mechanische koeling met een capaciteit om ongeveer 11.000 kisten. De bewaartemperaturen variëren van 4 tot 8 graden. Nadat een kist via de kantelaar in de stortbak is geleegd, gaan de aardappelen het reinigingsproces in.

  Het bedrijf beschikt in Tielt zelf over mechanische koeling met een capaciteit om ongeveer 11.000 kisten. De bewaartemperaturen variëren van 4 tot 8 graden. Nadat een kist via de kantelaar in de stortbak is geleegd, gaan de aardappelen het reinigingsproces in.

 • De aardappelen worden eerst in de zogenaamde jacuzzi-baden van aanhangende grond ontdaan. De baden worden zo genoemd omdat ze verwarmd kunnen worden tot hoge temperaturen. Soms gaan aardappelen met een te lage verwerkingstemperatuur het proces in, dan kunnen ze in deze voorweekbaden op de gewenste temperatuur komen.

  De aardappelen worden eerst in de zogenaamde jacuzzi-baden van aanhangende grond ontdaan. De baden worden zo genoemd omdat ze verwarmd kunnen worden tot hoge temperaturen. Soms gaan aardappelen met een te lage verwerkingstemperatuur het proces in, dan kunnen ze in deze voorweekbaden op de gewenste temperatuur komen.

 • Na het bad gaan de aardappelen door twee afgesloten spoelstraten waar het aanhangende modderwater wordt afgespoeld. Bij het verlaten van de spoelstraat krijgen ze nog een laatste douche, midden onder. Nu zijn de aardappelen schoon en kunnen ze het sorteertraject in.

  Na het bad gaan de aardappelen door twee afgesloten spoelstraten waar het aanhangende modderwater wordt afgespoeld. Bij het verlaten van de spoelstraat krijgen ze nog een laatste douche, midden onder. Nu zijn de aardappelen schoon en kunnen ze het sorteertraject in.

 • De aardappelen komen nu bij de optische sorteerder. Daar dienen ze op een vaste plaats doorheen te gaan. Lepels remmen de aardappelstromen zo nodig af voor een goede verdeling. Hier zijn al drie afwijkingen te zien doe de sorteerder er zonder meer uit zal halen. Een kluit, groenverkleuring en afwijkende vorm en maat.

  De aardappelen komen nu bij de optische sorteerder. Daar dienen ze op een vaste plaats doorheen te gaan. Lepels remmen de aardappelstromen zo nodig af voor een goede verdeling. Hier zijn al drie afwijkingen te zien doe de sorteerder er zonder meer uit zal halen. Een kluit, groenverkleuring en afwijkende vorm en maat.

 • Een voor een gaan de aardappelen tussen rollen onder de detectiecamera's door. Deze rollen draaien langzaam zodat alle zijden van de aardappelen door de camera's bekeken kunnen worden.

  Een voor een gaan de aardappelen tussen rollen onder de detectiecamera's door. Deze rollen draaien langzaam zodat alle zijden van de aardappelen door de camera's bekeken kunnen worden.

 • Daarna komen de aardappelen op een band met kleppensysteem. Zodra een gedetecteerde aardappel een bepaald punt passeert, gaat de klep open en wordt de knol uitgesorteerd.

  Daarna komen de aardappelen op een band met kleppensysteem. Zodra een gedetecteerde aardappel een bepaald punt passeert, gaat de klep open en wordt de knol uitgesorteerd.

 • De kisten met optisch gesorteerde aardappelen gaan naar een volledig geautomatiseerd magazijn. Dit is een tijdelijke opslag voor zowel optisch als manueel gesorteerde kisten. Aan de hand van een barcode op de kist kan de computer bepalen wat er met de kist moet gebeuren.

  De kisten met optisch gesorteerde aardappelen gaan naar een volledig geautomatiseerd magazijn. Dit is een tijdelijke opslag voor zowel optisch als manueel gesorteerde kisten. Aan de hand van een barcode op de kist kan de computer bepalen wat er met de kist moet gebeuren.

 • Indien nodig, worden partijen naderhand nog handmatig uitgelezen. Hoe verder in het bewaarseizoen, hoe vaker dat nodig is. Aan de scherpe blik van de dames aan de leesbanden ontgaat niets.

  Indien nodig, worden partijen naderhand nog handmatig uitgelezen. Hoe verder in het bewaarseizoen, hoe vaker dat nodig is. Aan de scherpe blik van de dames aan de leesbanden ontgaat niets.

 • Dit wordt nog handmatig uitgelezen. Een zweempje groen, rooischade of een afwijkende vorm. De uitgesorteerde aardappelen gaan weg als veevoer of naar de industrie voor bijvoorbeeld vlokken.

  Dit wordt nog handmatig uitgelezen. Een zweempje groen, rooischade of een afwijkende vorm. De uitgesorteerde aardappelen gaan weg als veevoer of naar de industrie voor bijvoorbeeld vlokken.

 • Nu zijn de aardappelen klaar voor verpakking. De kisten met de sorteringen gaan via rollenbanen naar de inpakafdeling.

  Nu zijn de aardappelen klaar voor verpakking. De kisten met de sorteringen gaan via rollenbanen naar de inpakafdeling.

 • Op de inpakafdeling worden voor de aardappelen voor verschillende afnemers verpakt. Hoofdzakelijk voor de retail. Op de achtergrond verschillende inpaklijnen. Te zien zijn ook de verschillende kratten en dozen met voor verpakte aardappelen voor de verschillende afnemers.

  Op de inpakafdeling worden voor de aardappelen voor verschillende afnemers verpakt. Hoofdzakelijk voor de retail. Op de achtergrond verschillende inpaklijnen. Te zien zijn ook de verschillende kratten en dozen met voor verpakte aardappelen voor de verschillende afnemers.

 • Een willekeurige 1 kilo-verpakking. De vraag naar zulke kleinverpakkingen neemt toe, terwijl de vraag naar 2,5 en 5 kilo afneemt. Deze zak bestaat voor het grootste deel uit papier, gemaakt van hout uit duurzaam beheerd bos.

  Een willekeurige 1 kilo-verpakking. De vraag naar zulke kleinverpakkingen neemt toe, terwijl de vraag naar 2,5 en 5 kilo afneemt. Deze zak bestaat voor het grootste deel uit papier, gemaakt van hout uit duurzaam beheerd bos.

 • Het wegen en inpakken gebeurt volledig volautomatisch. Naast het handmatig verpakken van de kleinverpakkingen in dozen of kratten wordt ook een deel volautomatisch ingepakt en gepallettiseerd.

  Het wegen en inpakken gebeurt volledig volautomatisch. Naast het handmatig verpakken van de kleinverpakkingen in dozen of kratten wordt ook een deel volautomatisch ingepakt en gepallettiseerd.

 • De aardappelen zijn nu klaar om uitgeleverd te worden. De pallets gaan naar de expeditie en worden van daaruit in vrachtwagens geladen.

  De aardappelen zijn nu klaar om uitgeleverd te worden. De pallets gaan naar de expeditie en worden van daaruit in vrachtwagens geladen.

 • Met eigen of ingehuurde vrachtwagens worden de aardappelen naar de afnemers uitgeleverd. Op dit bedrijf worden de gangbaar geteelde aardappelen verpakt. Op een andere locatie staat een vergelijkbaar, wat kleiner, bedrijf waar biologische aardappelen worden verpakt.

  Met eigen of ingehuurde vrachtwagens worden de aardappelen naar de afnemers uitgeleverd. Op dit bedrijf worden de gangbaar geteelde aardappelen verpakt. Op een andere locatie staat een vergelijkbaar, wat kleiner, bedrijf waar biologische aardappelen worden verpakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.