Akkerbouw

Foto & video

Bloemkooloogst loopt voor op schema

De bloemkolen groeiden goed dit seizoen. Om de kolen niet uit de maat te laten groeien, lopen de oogstschema’s voor. Dat vraagt wel wat meer organisatievermogen van de telers.

Foto

 • Vroeger dan andere jaren loopt de oogst van bloemkool op zijn einde. Evenals bij andere teelten waarbij een maximale maat doorslaggevend is voor de oogst, is ook de bloemkool dit jaar eerder aan een gewenste handelsmaat. Teeltbedrijf Lobros in Serooskerke (Zeeland) snijdt hier bloemkool van het ras Navalo. - Foto's: Anton Dingemanse

  Vroeger dan andere jaren loopt de oogst van bloemkool op zijn einde. Evenals bij andere teelten waarbij een maximale maat doorslaggevend is voor de oogst, is ook de bloemkool dit jaar eerder aan een gewenste handelsmaat. Teeltbedrijf Lobros in Serooskerke (Zeeland) snijdt hier bloemkool van het ras Navalo. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De maat van bloemkool wordt bepaalt aan de hand van het aantal kolen wat in een kist past. Links achtjes en rechts zesjes.

  De maat van bloemkool wordt bepaalt aan de hand van het aantal kolen wat in een kist past. Links achtjes en rechts zesjes.

 • De kolen zijn nooit tegelijkertijd aan de goede maat. De snijders moeten dus inzicht hebben in welke kolen mee moeten en welke nog kunnen groeien.

  De kolen zijn nooit tegelijkertijd aan de goede maat. De snijders moeten dus inzicht hebben in welke kolen mee moeten en welke nog kunnen groeien.

 • Dat inzicht vergt routine. Doordat de plant zijn bladeren gedraaid over de kool laat groeien, zijn deze niet zichtbaar en moet de omvang uit ervaring worden bepaalt. Door deze eigenschap van de plant blijft de kool ook afgeschermd van licht en blijft deze wit. Soms wordt de bloemkool een beetje geholpen door in een beginfase de bladeren bijeen te binden. Dat is rasafhankelijk.

  Dat inzicht vergt routine. Doordat de plant zijn bladeren gedraaid over de kool laat groeien, zijn deze niet zichtbaar en moet de omvang uit ervaring worden bepaalt. Door deze eigenschap van de plant blijft de kool ook afgeschermd van licht en blijft deze wit. Soms wordt de bloemkool een beetje geholpen door in een beginfase de bladeren bijeen te binden. Dat is rasafhankelijk.

 • Het bedrijf Lobros wordt gerund door de broers Werner en Henry Louwerse. De bedrijfsnaam is een samentrekking. De bedrijfsvoering vergt aardig wat organisatievermogen. Terwijl de op de band aangevoerde kool meteen moet worden gekist, moet er soms ook telefonisch overleg worden gevoerd. Henry is daarom regelmatig aan het multitasken.

  Het bedrijf Lobros wordt gerund door de broers Werner en Henry Louwerse. De bedrijfsnaam is een samentrekking. De bedrijfsvoering vergt aardig wat organisatievermogen. Terwijl de op de band aangevoerde kool meteen moet worden gekist, moet er soms ook telefonisch overleg worden gevoerd. Henry is daarom regelmatig aan het multitasken.

 • Lobros teelt op jaarbasis zo’n 45 bloemkoolrassen op 50 hectare netto oppervlak. Met de rijpaden en kopakkers erbij is het bruto oppervlak ongeveer 57 hectare. Daarnaast wordt in de zomerperiode nog zo'n 7 hectare venkel geteeld. Hier een indruk van de rassen op de verschillende percelen. De verschillende rassen worden altijd in stroken naast elkaar geteeld, om efficiënt te kunnen werken.

  Lobros teelt op jaarbasis zo’n 45 bloemkoolrassen op 50 hectare netto oppervlak. Met de rijpaden en kopakkers erbij is het bruto oppervlak ongeveer 57 hectare. Daarnaast wordt in de zomerperiode nog zo'n 7 hectare venkel geteeld. Hier een indruk van de rassen op de verschillende percelen. De verschillende rassen worden altijd in stroken naast elkaar geteeld, om efficiënt te kunnen werken.

 • De winterbloemkool begint zich al aardig te ontwikkelen. Dit zegt echter nog niets over het oogstresultaat. Er kan nog vorst- en wildschade optreden, of de beworteling kan tegenvallen, waardoor nog planten wegvallen.

  De winterbloemkool begint zich al aardig te ontwikkelen. Dit zegt echter nog niets over het oogstresultaat. Er kan nog vorst- en wildschade optreden, of de beworteling kan tegenvallen, waardoor nog planten wegvallen.

 • De oogst wordt zo nodig tot levering in koelcel bewaard. Niet alleen voor een goede bewaartemperatuur, maar ook omdat het in de cel donker is, waardoor verkleuring wordt voorkomen. De afzet verloopt bijna geheel via The Greenery, op wat lokale afnemers na.

  De oogst wordt zo nodig tot levering in koelcel bewaard. Niet alleen voor een goede bewaartemperatuur, maar ook omdat het in de cel donker is, waardoor verkleuring wordt voorkomen. De afzet verloopt bijna geheel via The Greenery, op wat lokale afnemers na.

 • Voor een goede teelt van bloemkool is water op de juiste tijd onmisbaar. Op Walcheren is zoet water alleen in kreekruggen beschikbaar. Met het Deltares-project ‘Waterhouderij Oostkapelle’ wordt de zoetwatervoorraad met onder meer peilgestuurde drainage vergroot. De diepte tot waar zoet water zit, is plaatselijk met drie meter toegenomen. Het resulteerde er ook in dat een aantal sloten zoeter zijn geworden. Door het plaatsen van schotten in de sloten wordt het brakke en zoete water van elkaar gescheiden. Lobros heeft noodgedwongen met brak water beregend. Dit water had een EC-waarde van 7. De bloemkool deed het er goed op, maar het is een aanslag op de structuur van de grond.

  Voor een goede teelt van bloemkool is water op de juiste tijd onmisbaar. Op Walcheren is zoet water alleen in kreekruggen beschikbaar. Met het Deltares-project ‘Waterhouderij Oostkapelle’ wordt de zoetwatervoorraad met onder meer peilgestuurde drainage vergroot. De diepte tot waar zoet water zit, is plaatselijk met drie meter toegenomen. Het resulteerde er ook in dat een aantal sloten zoeter zijn geworden. Door het plaatsen van schotten in de sloten wordt het brakke en zoete water van elkaar gescheiden. Lobros heeft noodgedwongen met brak water beregend. Dit water had een EC-waarde van 7. De bloemkool deed het er goed op, maar het is een aanslag op de structuur van de grond.

 • In de plantperiode is de grond vaak droog en dat bemoeilijkt het aanslaan van de planten. Om het aanslaan te bespoedigen heeft Lobros op een giertank vier uitlopen gemonteerd, waarmee ze de jonge aanplant water kunnen geven. Het idee is niet nieuw, Lobros heeft het opgepakt bij collega teler Bart Dekker uit Westkapelle.

  In de plantperiode is de grond vaak droog en dat bemoeilijkt het aanslaan van de planten. Om het aanslaan te bespoedigen heeft Lobros op een giertank vier uitlopen gemonteerd, waarmee ze de jonge aanplant water kunnen geven. Het idee is niet nieuw, Lobros heeft het opgepakt bij collega teler Bart Dekker uit Westkapelle.

 • Ook Dekker is zijn Navalo-bloemkool vervroegd aan het oogsten, omdat de bloemkolen uit de maat groeien. Hij had de oogst later gepland, waardoor hij nu niet over voldoende mankracht beschikt. Daarom wordt op het veld van de goede kolen het blad weggesneden, zodat de twee beschikbare snijders (gewoonlijk zijn dat er vier tot zes) sneller kunnen oogsten. Dat scheelt wachttijd voor de inpakker op de wagen.

  Ook Dekker is zijn Navalo-bloemkool vervroegd aan het oogsten, omdat de bloemkolen uit de maat groeien. Hij had de oogst later gepland, waardoor hij nu niet over voldoende mankracht beschikt. Daarom wordt op het veld van de goede kolen het blad weggesneden, zodat de twee beschikbare snijders (gewoonlijk zijn dat er vier tot zes) sneller kunnen oogsten. Dat scheelt wachttijd voor de inpakker op de wagen.

 • De ontbladerde kolen tussen de bloemkolen die nog niet oogstrijp zijn. Voor een perceel leeg kan het zijn dat er wel zo'n 6 keer moet worden geoogst. Om deze oogstbeurten te beperken, is een gelijkmatige ontwikkeling gewenst. Een regelmatige watergift is daarbij onontbeerlijk. Beregenen hoort daarom bijna tot de kerntaken bij dit soort teelten.

  De ontbladerde kolen tussen de bloemkolen die nog niet oogstrijp zijn. Voor een perceel leeg kan het zijn dat er wel zo'n 6 keer moet worden geoogst. Om deze oogstbeurten te beperken, is een gelijkmatige ontwikkeling gewenst. Een regelmatige watergift is daarbij onontbeerlijk. Beregenen hoort daarom bijna tot de kerntaken bij dit soort teelten.

 • Een medewerker legt een bloemkool op de transportband naar de wagen.

  Een medewerker legt een bloemkool op de transportband naar de wagen.

 • Dekker is zelf verantwoordelijk voor het sorteren en kisten van de bloemkolen.

  Dekker is zelf verantwoordelijk voor het sorteren en kisten van de bloemkolen.

 • Een bloemkool zoals die wordt geoogst en in de winkelschappen komt. Nu, tegen het eind van de oogst van de zomerbloemkool, trekt de prijs wat aan.

  Een bloemkool zoals die wordt geoogst en in de winkelschappen komt. Nu, tegen het eind van de oogst van de zomerbloemkool, trekt de prijs wat aan.

 • Naast de versmarkt levert Dekker ook bloemkool voor de industrie, met name naar Engeland voor <em>pickles</em>. Dan moet de bloemkool geheel van bladeren zijn ontdaan en deze gaat dan in kuubskisten. Omdat voor deze levering op gewicht wordt betaald, kunnen er grote, zware kolen worden geoogst.

  Naast de versmarkt levert Dekker ook bloemkool voor de industrie, met name naar Engeland voor pickles. Dan moet de bloemkool geheel van bladeren zijn ontdaan en deze gaat dan in kuubskisten. Omdat voor deze levering op gewicht wordt betaald, kunnen er grote, zware kolen worden geoogst.

 • Dekker zit met zijn percelen voor een groot deel op een kreekrug met daarin een waterbel van ongeveer 30 meter dik. Hij kan dan ook redelijk makkelijk beregenen. Hier is de kreekrug goed herkenbaar. Op de voorgrond de ingeklonken grond met veenondergrond. De zandige voormalige kreekbedding klinkt niet in en ligt nu hoger in het landschap. Kreekruggen kunnen honderden meters breed en kilometers lang zijn.

  Dekker zit met zijn percelen voor een groot deel op een kreekrug met daarin een waterbel van ongeveer 30 meter dik. Hij kan dan ook redelijk makkelijk beregenen. Hier is de kreekrug goed herkenbaar. Op de voorgrond de ingeklonken grond met veenondergrond. De zandige voormalige kreekbedding klinkt niet in en ligt nu hoger in het landschap. Kreekruggen kunnen honderden meters breed en kilometers lang zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.