Akkerbouw

Foto & video

Schaarse droge momenten pakken in late bonenoogst

De tijd dringt om de bruine bonen van het land te krijgen. Normaal zijn de bonen eind september al lang gedorst. Dit jaar is er een achterstand van zeker drie weken.

Foto

 • Loonbedrijf van Weesemael in Nieuw-Namen op Zeeuws-Vlaanderen dorst hier met twee dorscombinaties bonen voor bonenbedrijf Termont & Thomaes in Biervliet (Zld.). -Foto's: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf van Weesemael in Nieuw-Namen op Zeeuws-Vlaanderen dorst hier met twee dorscombinaties bonen voor bonenbedrijf Termont & Thomaes in Biervliet (Zld.). -Foto's: Anton Dingemanse

 • De bonen worden gedorst met getrokken dorsmachines die in de VS zijn ontwikkeld voor de pinda-oogst. De machines zijn met enige aanpassing prima geschikt voor de oogst van bruine bonen. Deze Colombo Double Master IV is nog nauwelijks aangepast.

  De bonen worden gedorst met getrokken dorsmachines die in de VS zijn ontwikkeld voor de pinda-oogst. De machines zijn met enige aanpassing prima geschikt voor de oogst van bruine bonen. Deze Colombo Double Master IV is nog nauwelijks aangepast.

 • De machine links is meer aangepast. Alle aanpassingen zijn blauw. De vernieuwde opvoer naar de tank is wel het meest in het oog springend onderdeel.

  De machine links is meer aangepast. Alle aanpassingen zijn blauw. De vernieuwde opvoer naar de tank is wel het meest in het oog springend onderdeel.

 • Beide machines lossen hier tegelijkertijd de tanks in de net gearriveerde container.

  Beide machines lossen hier tegelijkertijd de tanks in de net gearriveerde container.

 • De bonen worden voor het dorsen in de vroege morgen iets onder het maaiveld losgemaaid en op zwad gelegd om nog wat te drogen. De bonen gaan via de pick-up de dorsmachine in. De geleiding (blauw) vooraan en opzij is ook een aanpassing om verlies bij de bonenoogst te voorkomen.

  De bonen worden voor het dorsen in de vroege morgen iets onder het maaiveld losgemaaid en op zwad gelegd om nog wat te drogen. De bonen gaan via de pick-up de dorsmachine in. De geleiding (blauw) vooraan en opzij is ook een aanpassing om verlies bij de bonenoogst te voorkomen.

 • De bonen komen vrijwel meteen in de dorstrommel, waar een vijzel de bonen uit de peulen dorst.

  De bonen komen vrijwel meteen in de dorstrommel, waar een vijzel de bonen uit de peulen dorst.

 • Op de vijzelrand staan nokken waarmee het dorsen is te beïnvloeden. Evenwijdig met de rand bij net rijp product en een haakse stand bij een goed rijp en droog product.

  Op de vijzelrand staan nokken waarmee het dorsen is te beïnvloeden. Evenwijdig met de rand bij net rijp product en een haakse stand bij een goed rijp en droog product.

 • Door de gaten in de dorstrommel vallen de bonen en fijne tarra op de schudzeven van het reinigingssysteem.

  Door de gaten in de dorstrommel vallen de bonen en fijne tarra op de schudzeven van het reinigingssysteem.

 • Aan het eind van het zeefsysteem vallen de bonen door de laatste zeef op de opvoerband.

  Aan het eind van het zeefsysteem vallen de bonen door de laatste zeef op de opvoerband.

 • Tijdens he opvoeren komen de bonen via windreiniging in de tank terecht. Dit opvoersysteem is ook een aanpassing. Het zorgt er voor dat onder alle omstandigheden een tarravrij product in de tank komt.

  Tijdens he opvoeren komen de bonen via windreiniging in de tank terecht. Dit opvoersysteem is ook een aanpassing. Het zorgt er voor dat onder alle omstandigheden een tarravrij product in de tank komt.

 • Dat laat het gedorste product ook zien. Ook is duidelijk dat de bonen goed rijp zijn. Bij vroege oogsten is een deel van de bonen vaak nog wit. Binnen een dag kleuren de witte bonen bruin.

  Dat laat het gedorste product ook zien. Ook is duidelijk dat de bonen goed rijp zijn. Bij vroege oogsten is een deel van de bonen vaak nog wit. Binnen een dag kleuren de witte bonen bruin.

 • Wat achterblijft op het veld zijn goed leeggedorste peulen, met hooguit een enkele boon.

  Wat achterblijft op het veld zijn goed leeggedorste peulen, met hooguit een enkele boon.

 • Als het zo uitkomt, geven chauffeurs elkaar aanwijzingen om een container goed af te vullen. Loonwerker Jean-Pierre van Weesemael coördineert hier het afvullen van een container.

  Als het zo uitkomt, geven chauffeurs elkaar aanwijzingen om een container goed af te vullen. Loonwerker Jean-Pierre van Weesemael coördineert hier het afvullen van een container.

 • En snel weer verder met dorsen. De chauffeurs moeten nog zo'n 70 hectare dorsen en het weer lijkt om te slaan.

  En snel weer verder met dorsen. De chauffeurs moeten nog zo'n 70 hectare dorsen en het weer lijkt om te slaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.