Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

Noorse stoommachine maakt schoon schip

De Noorse stoommachine Soilprep 400 stoomt percelen in de vollegrond tot een diepte van 40 centimeter. De grondbehandeling doodt voor 95% aanwezige aaltjes en bodemschimmels.

Met de Noorse stoommachine Soilprep 400 ga je niet even aan de haal. Het slagschip stoomt grond in de open lucht tot een diepte van 40 centimeter. De Noorse ervaringen met de bestrijding van aaltjes en schimmels en ook de onkruidbestrijding zijn uitstekend. Omdat het een prototype betreft zijn de kosten nog onbekend. De machine en het werkingsprincipe staan beschreven in Groenten & Fruit editie 22. In de fotoreportage enkele details van de machine en de resultaten van de proef, zoals die in aardbeien werd uitgevoerd met verschillende stoomdiepten.

Foto

 • De stoommachine Soilprep 400 van het Noorse Soil Steem International meet 4 bij 16 meter en weegt 22,5 ton. Foto's: Stan Verstegen

  De stoommachine Soilprep 400 van het Noorse Soil Steem International meet 4 bij 16 meter en weegt 22,5 ton. Foto's: Stan Verstegen

 • De machine aan het werk in de proef met het stomen van grond voor de teelt van aardbeien. Foto: Jan Robben

  De machine aan het werk in de proef met het stomen van grond voor de teelt van aardbeien. Foto: Jan Robben

 • Voorop de machine zit een grote zeecontainer waarin met een 1.300 kW stoomgenerator stoom wordt geproduceerd. De zeecontainer zit aan de voorkant, dus de chauffeur ziet geen fluit, maar dat is met geavanceerde computersoftware, drie camera’s en gps opgelost. Op het scherm in de cabine is alles in en om de machine te volgen. De cabine staat op rupsbanden.

  Voorop de machine zit een grote zeecontainer waarin met een 1.300 kW stoomgenerator stoom wordt geproduceerd. De zeecontainer zit aan de voorkant, dus de chauffeur ziet geen fluit, maar dat is met geavanceerde computersoftware, drie camera’s en gps opgelost. Op het scherm in de cabine is alles in en om de machine te volgen. De cabine staat op rupsbanden.

 • Daarachter zitten acht grote gekartelde schijven die onkruid of stro fijn snijden.

  Daarachter zitten acht grote gekartelde schijven die onkruid of stro fijn snijden.

 • Rechts bovenaan op de foto de slang waarin de stoom vanuit de zeecontainer naar de stoomunit wordt geleid. Onderaan de oranje houders waardoor de slangen met gaten lopen, die in combinatie met een vacuümpomp, zorgen voor onderdruk tot 45 centimeter in de grond. Om de vacuümslangen schoon te houden wordt er om de paar minuten onder 8 bar druk een flinke stoot lucht door die slangen geblazen.

  Rechts bovenaan op de foto de slang waarin de stoom vanuit de zeecontainer naar de stoomunit wordt geleid. Onderaan de oranje houders waardoor de slangen met gaten lopen, die in combinatie met een vacuümpomp, zorgen voor onderdruk tot 45 centimeter in de grond. Om de vacuümslangen schoon te houden wordt er om de paar minuten onder 8 bar druk een flinke stoot lucht door die slangen geblazen.

 • Wat de chauffeur op zijn scherm in de cabine ziet, is ook zichtbaar op een scherm in de oranje kast. Met hydraulisch gestuurde poken naast die kast, is de machine handmatig te bedienen. Op het scherm is heel het proces te sturen en te volgen. 
Aan het einde van de opgerolde gele slang zit een hogedruk pistool om de machine met stoom te kunnen reinigen.

  Wat de chauffeur op zijn scherm in de cabine ziet, is ook zichtbaar op een scherm in de oranje kast. Met hydraulisch gestuurde poken naast die kast, is de machine handmatig te bedienen. Op het scherm is heel het proces te sturen en te volgen. Aan het einde van de opgerolde gele slang zit een hogedruk pistool om de machine met stoom te kunnen reinigen.

 • Onder het groene zeil bevindt zich de stoomunit. Via een fijn buizenstelsel onder het zeil wordt de stoom verdeeld. In de stoomunit lopen ook slangen met gaten door de grond die voor de onderdruk zorgen.

  Onder het groene zeil bevindt zich de stoomunit. Via een fijn buizenstelsel onder het zeil wordt de stoom verdeeld. In de stoomunit lopen ook slangen met gaten door de grond die voor de onderdruk zorgen.

 • Aan het einde van de machine zit een rol linoleum die met behulp van een steunrol geleidelijk wordt afgerold als bedekking op het gestoomde stuk grond. De rol ‘vloerbedekking’ heeft een dusdanige lengte dat de grond 1 tot 2 uur afgedekt blijft, terwijl 20 minuten volstaat voor een goede werking. Aan het einde van het karwei wordt de rol weer opgerold.

  Aan het einde van de machine zit een rol linoleum die met behulp van een steunrol geleidelijk wordt afgerold als bedekking op het gestoomde stuk grond. De rol ‘vloerbedekking’ heeft een dusdanige lengte dat de grond 1 tot 2 uur afgedekt blijft, terwijl 20 minuten volstaat voor een goede werking. Aan het einde van het karwei wordt de rol weer opgerold.

 • Bij de proef op een aardbeiperceel werd niet gestoomde grond vergeleken met gestoomde grond op 10, 20 of 30 centimeter diepte. Er werd 20 minuten gestoomd met stoom van 80 graden Celsius.

  Bij de proef op een aardbeiperceel werd niet gestoomde grond vergeleken met gestoomde grond op 10, 20 of 30 centimeter diepte. Er werd 20 minuten gestoomd met stoom van 80 graden Celsius.

 • Het niet gestoomde controleobject.

  Het niet gestoomde controleobject.

 • Het resultaat op het doden van onkruidzaden bij 10 centimeter diep stomen.

  Het resultaat op het doden van onkruidzaden bij 10 centimeter diep stomen.

 • Het resultaat op het doden van onkruidzaden bij 20 centimeter diep stomen.

  Het resultaat op het doden van onkruidzaden bij 20 centimeter diep stomen.

 • Het (duidelijk beste) resultaat op het doden van onkruidzaden bij 30 centimeter diep stomen.

  Het (duidelijk beste) resultaat op het doden van onkruidzaden bij 30 centimeter diep stomen.

 • Een ander niet gestoomd controleobject.

  Een ander niet gestoomd controleobject.

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  En wat is hiervan de co2 footprint?

 • ,

  O ja. Dat is er ook nog.

 • agratax(1)

  CO2 uitstoot geldt niet als we spreken over Biologische of Eco bestrijding. Ik vraag me af "Wat zijn op termijn de gevolgen voor de bodemvruchtbaarheid, als het bodemleven is vernietigd?"

 • mtseshuis

  Tjongejonge wat een kansloos verhaal zeg! Tonnen CO2 uitblazen en het belangrijkste van de bodem verkloten en waarvoor??

Of registreer je om te kunnen reageren.