Akkerbouw

Foto & video

Zoektocht naar aardappelrassen voor zware grond

Het kiezen van het meest geschikte fritesaardappelras voor zware grond is gecompliceerd. Adviesorganisatie Delphy legde daarom twee demo’s aan om rassen te vergelijken.

Foto

 • Net achter de zeedijk van de Westerschelde Borssele heeft advies en onderzoeksorganisatie Delphy een rassendemo fritesaardappelen aangelegd, op een perceel zware kleigrond. Dinsdag 13 september zijn de bevindingen toegelicht.<br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Net achter de zeedijk van de Westerschelde Borssele heeft advies en onderzoeksorganisatie Delphy een rassendemo fritesaardappelen aangelegd, op een perceel zware kleigrond. Dinsdag 13 september zijn de bevindingen toegelicht.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • De volgende acht rassen waren geplant en werden onder de loep genomen; Maritiema, Divaa, Agria, Markies, Challenger, Lady Anna, Innovator en Fontane. Deze demo wordt dubbel uitgevoerd. Bij Willemstad ligt het andere demoveld, ook op zware grond.

  De volgende acht rassen waren geplant en werden onder de loep genomen; Maritiema, Divaa, Agria, Markies, Challenger, Lady Anna, Innovator en Fontane. Deze demo wordt dubbel uitgevoerd. Bij Willemstad ligt het andere demoveld, ook op zware grond.

 • Van elk ras werdt 1,5 vierkante meter handmatig gerooid. Tijdens de ontwikkeling van het gewas werd gelet op onder meer de volgende punten; opkomst en uniformiteit, aantal stengels, aantal knollen per plant, onderwatergewicht en kilo’s.

  Van elk ras werdt 1,5 vierkante meter handmatig gerooid. Tijdens de ontwikkeling van het gewas werd gelet op onder meer de volgende punten; opkomst en uniformiteit, aantal stengels, aantal knollen per plant, onderwatergewicht en kilo’s.

 • Frank Duijzer van Delphy lichtte voor een groep de specifieke uitkomsten per ras toe die bij deze demo naar voren kwamen. In het afgelopen groeiseizoen met hoge phytophtoradruk kwamen op dit gebied specifieke kenmerken naar voren. De Maritiema blijkt bijvoorbeeld een hogere gevoeligheid in het blad te hebben.

  Frank Duijzer van Delphy lichtte voor een groep de specifieke uitkomsten per ras toe die bij deze demo naar voren kwamen. In het afgelopen groeiseizoen met hoge phytophtoradruk kwamen op dit gebied specifieke kenmerken naar voren. De Maritiema blijkt bijvoorbeeld een hogere gevoeligheid in het blad te hebben.

 • De kilo-opbrengsten waren bij alle rassen min of meer gelijk en conform de praktijk. Bij het ras Divaa bleek op de vastgestelde oppervlakte een plant te ontbreken. Er werd daarom nog een proefrooiing uitgevoerd. Het blijkt dat de naastliggende planten de ontbrekende plant min of meer compenseren, door grotere knollen te produceren. Ter illustratie werden voor dit ras de beide proefrooiingen in twee aparte kistjes gedaan.

  De kilo-opbrengsten waren bij alle rassen min of meer gelijk en conform de praktijk. Bij het ras Divaa bleek op de vastgestelde oppervlakte een plant te ontbreken. Er werd daarom nog een proefrooiing uitgevoerd. Het blijkt dat de naastliggende planten de ontbrekende plant min of meer compenseren, door grotere knollen te produceren. Ter illustratie werden voor dit ras de beide proefrooiingen in twee aparte kistjes gedaan.

 • Naast een rondgang langs de aardappeldemo, werd ook het rooien besproken. Luc Remijn van Delphy gaf informatie over de aandachtspunten bij het rooien op zware grond.

  Naast een rondgang langs de aardappeldemo, werd ook het rooien besproken. Luc Remijn van Delphy gaf informatie over de aandachtspunten bij het rooien op zware grond.

 • Vooral het traject dat een aardappel aflegt van rug tot in de bunker werd onder de aandacht gebracht. Daarvoor werd gebruikgemaakt van een elektronische aardappel. Die werd ergens in de rug gestopt en met de gewone aardappelen meegerooid.

  Vooral het traject dat een aardappel aflegt van rug tot in de bunker werd onder de aandacht gebracht. Daarvoor werd gebruikgemaakt van een elektronische aardappel. Die werd ergens in de rug gestopt en met de gewone aardappelen meegerooid.

 • Het traject kan in een grafiek worden weergegeven. Dan gaat het met name om het stootgedrag van de aardappel door de rooier. Dit is de grafiek van een DeWulf tweerijige rooier. Met deze methode kan aan de hand van een dergelijke grafiek de afstelling van de rooier worden geoptimaliseerd. Nu, met het droge weer, komen de aardappelen schoon de rooier in, waardoor ze extra gevoelig zijn voor stootschade.

  Het traject kan in een grafiek worden weergegeven. Dan gaat het met name om het stootgedrag van de aardappel door de rooier. Dit is de grafiek van een DeWulf tweerijige rooier. Met deze methode kan aan de hand van een dergelijke grafiek de afstelling van de rooier worden geoptimaliseerd. Nu, met het droge weer, komen de aardappelen schoon de rooier in, waardoor ze extra gevoelig zijn voor stootschade.

 • Machines die in bedrijf zijn vertonen uiteraard slijtage. Ook dat werd besproken. Als bijvoorbeeld axiaalrollen slijten of het profiel loskomt, kan dit behoorlijke schade aan de aardappelen veroorzaken.

  Machines die in bedrijf zijn vertonen uiteraard slijtage. Ook dat werd besproken. Als bijvoorbeeld axiaalrollen slijten of het profiel loskomt, kan dit behoorlijke schade aan de aardappelen veroorzaken.

 • Ook de situatie in de bodem is onder de aandacht gebracht. Hans Moggré staat hier in een profielkuil de bevindingen toe te lichten. Deze profielkuil is aangelegd in het praktijkveld.

  Ook de situatie in de bodem is onder de aandacht gebracht. Hans Moggré staat hier in een profielkuil de bevindingen toe te lichten. Deze profielkuil is aangelegd in het praktijkveld.

 • Het blijkt dat de grond rond de ploegzool redelijk zuurstofrijk is.

  Het blijkt dat de grond rond de ploegzool redelijk zuurstofrijk is.

 • In het voorjaar zijn hier de aardappelen in één werkgang geplant met getrokken vierrijige snarenplanter op brede banden. Deze bandendruk laat nu duidelijk een verdichting van de bodem zien. Naast dat de grond vast is, blijkt deze ook zuurstofarm.

  In het voorjaar zijn hier de aardappelen in één werkgang geplant met getrokken vierrijige snarenplanter op brede banden. Deze bandendruk laat nu duidelijk een verdichting van de bodem zien. Naast dat de grond vast is, blijkt deze ook zuurstofarm.

 • Hier is de beworteling in de verdichte laag niet opmerkelijk minder. Uit eerder onderzoek komt  wel naar voren dat aardappelen geplant op het bandenspoor tot een lagere opbrengst kunnen leiden. Niet alle rassen zijn daar gevoelig voor, maar het blijkt dat dit bij hiervoor gevoelige rassen tot 15 ton verminderde opbrengst kan leiden. Delphy adviseert dan ook om zoveel mogelijk gebruik te maken van smalle banden en aardappelland niet voor te bewerken.

  Hier is de beworteling in de verdichte laag niet opmerkelijk minder. Uit eerder onderzoek komt wel naar voren dat aardappelen geplant op het bandenspoor tot een lagere opbrengst kunnen leiden. Niet alle rassen zijn daar gevoelig voor, maar het blijkt dat dit bij hiervoor gevoelige rassen tot 15 ton verminderde opbrengst kan leiden. Delphy adviseert dan ook om zoveel mogelijk gebruik te maken van smalle banden en aardappelland niet voor te bewerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.