Akkerbouw

Foto & video

Stof bij uienoogst

De oogst van zaaiuien is de eerste week van september goed op gang gekomen.

Foto

 • Direct na de plantuienoogst is in het zuidwesten de oogst van zaaiuien gestart. Hier rooit loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp een perceel Hybing voor teler Van der Pas uit 's-Heerenhoek.<br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Direct na de plantuienoogst is in het zuidwesten de oogst van zaaiuien gestart. Hier rooit loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp een perceel Hybing voor teler Van der Pas uit 's-Heerenhoek.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Dit perceel zwaardere grond had plaatselijk wat last van korstvorming. Behoudens wat kluiten kwamen de uien mooi op zwad.

  Dit perceel zwaardere grond had plaatselijk wat last van korstvorming. Behoudens wat kluiten kwamen de uien mooi op zwad.

 • De uien voor het rooien. Niet te grof, maar zo te zien toch een mooie maat.

  De uien voor het rooien. Niet te grof, maar zo te zien toch een mooie maat.

 • Ook loonbedrijf De Vlieger rooide Hybing. Deze uien werden geteeld door maatschap Krepel in Oosterland.

  Ook loonbedrijf De Vlieger rooide Hybing. Deze uien werden geteeld door maatschap Krepel in Oosterland.

 • De uien zijn gezaaid op zaaibed van 2,25 meter en worden nu gerooid met Holares rooier op dezelfde breedte.

  De uien zijn gezaaid op zaaibed van 2,25 meter en worden nu gerooid met Holares rooier op dezelfde breedte.

 • Een blik in de rooier laat zien dat het loof redelijk lang wordt geklapt. Dit verkleint de kans op koprot, en nu met dit hete weer beschermt dit de uien op zwad enigszins tegen zonnebrand. In zuidelijke regio's, zoals in Spanje, wordt het loof altijd lang geklapt om zonnebrand tegen te gaan.

  Een blik in de rooier laat zien dat het loof redelijk lang wordt geklapt. Dit verkleint de kans op koprot, en nu met dit hete weer beschermt dit de uien op zwad enigszins tegen zonnebrand. In zuidelijke regio's, zoals in Spanje, wordt het loof altijd lang geklapt om zonnebrand tegen te gaan.

 • Een rijtje fraaie uien op dit perceel, wachtend op de rooier.

  Een rijtje fraaie uien op dit perceel, wachtend op de rooier.

 • Bram Bevelander in Kerkwerve rooit van een eigen perceel Seminis-uien de kopakkers. Het gewas is nog redelijk groen en de uien kunnen zich in het veld nog wat ontwikkelen.

  Bram Bevelander in Kerkwerve rooit van een eigen perceel Seminis-uien de kopakkers. Het gewas is nog redelijk groen en de uien kunnen zich in het veld nog wat ontwikkelen.

 • Zo te zien zijn deze uien al van een goede kwaliteit. Ook hier blijft aardig wat loof aan de ui zitten.

  Zo te zien zijn deze uien al van een goede kwaliteit. Ook hier blijft aardig wat loof aan de ui zitten.

 • Eerder rooide Bevelander een perceel Dormo bij Sjaak Bil in Kerkwerve. Nu worden de uien geraapt.

  Eerder rooide Bevelander een perceel Dormo bij Sjaak Bil in Kerkwerve. Nu worden de uien geraapt.

 • De teler raapt zelf en zet daarvoor zijn getrokken Amac-aardappelrooier in.

  De teler raapt zelf en zet daarvoor zijn getrokken Amac-aardappelrooier in.

 • Ook deze uien lijken van een goede kwaliteit. De uiteindelijke kwaliteit zal pas bij het uitschuren blijken.

  Ook deze uien lijken van een goede kwaliteit. De uiteindelijke kwaliteit zal pas bij het uitschuren blijken.

 • Voorlopig worden ze eerst ingeschuurd. Hier de stortbak met de inschuurlijn.

  Voorlopig worden ze eerst ingeschuurd. Hier de stortbak met de inschuurlijn.

 • De uien die de cel ingaan zien er goed uit, schoon en het loof is door het droge weer al een eind verdroogd.

  De uien die de cel ingaan zien er goed uit, schoon en het loof is door het droge weer al een eind verdroogd.

 • De uien in de bewaring. Zolang er zich geen koper aandient, blijven ze daar. Over het algemeen wordt de kilo-opbrengst dit jaar wat lager ingeschat dan vorig jaar. De opbrengst zal zo rond de 55 ton per hectare liggen. Daar staat tegenover dat wat wordt geoogst van een goede kwaliteit lijkt te zijn.

  De uien in de bewaring. Zolang er zich geen koper aandient, blijven ze daar. Over het algemeen wordt de kilo-opbrengst dit jaar wat lager ingeschat dan vorig jaar. De opbrengst zal zo rond de 55 ton per hectare liggen. Daar staat tegenover dat wat wordt geoogst van een goede kwaliteit lijkt te zijn.

 • Hier een nog redelijk groen perceel Hoza. Deze uien kunnen nog wel wat water gebruiken voor ze worden gerooid. Als het droge weer aanhoudt, zal het rooien op een lager pitje komen.

  Hier een nog redelijk groen perceel Hoza. Deze uien kunnen nog wel wat water gebruiken voor ze worden gerooid. Als het droge weer aanhoudt, zal het rooien op een lager pitje komen.

 • De uien die hier worden geraapt wijken wat af van de gangbare teelten. Dit zijn roze uien van het ras Crimson. Deze uien kenmerken zich door een nog wat scherpere smaak dan rode uien. De afnemer vermarkt deze uien klein verpakt naar supermarkten.

  De uien die hier worden geraapt wijken wat af van de gangbare teelten. Dit zijn roze uien van het ras Crimson. Deze uien kenmerken zich door een nog wat scherpere smaak dan rode uien. De afnemer vermarkt deze uien klein verpakt naar supermarkten.

 • Loonbedrijf Kloosterman raapt deze uien voor Peter van Stee in Lewedorp met een voor uienrapen geschikt gemaakte Riecam-aardappelrooier.

  Loonbedrijf Kloosterman raapt deze uien voor Peter van Stee in Lewedorp met een voor uienrapen geschikt gemaakte Riecam-aardappelrooier.

 • De aardappelrooi-unit is vervangen voor een dubbel uitgevoerd uienraapsysteem. Hiervoor is de eerste rooimat ingekort.

  De aardappelrooi-unit is vervangen voor een dubbel uitgevoerd uienraapsysteem. Hiervoor is de eerste rooimat ingekort.

 • Tussen de eerste en tweede rooimat is een rubberen rol geplaatst om stootschade te voorkomen.

  Tussen de eerste en tweede rooimat is een rubberen rol geplaatst om stootschade te voorkomen.

 • Als het niet stuift is er vanuit de cabine een goed zicht op het werk. Het gebeurt weleens dat er met meewind zoveel stof en uipellen rondwaaien, dat even moet worden gestopt om de zwaden te blijven zien, zo vertelt Kees Kloosterman.

  Als het niet stuift is er vanuit de cabine een goed zicht op het werk. Het gebeurt weleens dat er met meewind zoveel stof en uipellen rondwaaien, dat even moet worden gestopt om de zwaden te blijven zien, zo vertelt Kees Kloosterman.

 • De oorspronkelijke bunker van 2 ton is vervangen door zelfgebouwde bunker en opvoerband van ongeveer 5 ton. Zo kan worden doorgerooid als er bij het transport vertraging optreedt. Het ombouwen van deze Riecam-rooier is gerealiseerd in samenwerking met mechanisatiebedrijf Louis Verburg uit Nieuwerkerk.

  De oorspronkelijke bunker van 2 ton is vervangen door zelfgebouwde bunker en opvoerband van ongeveer 5 ton. Zo kan worden doorgerooid als er bij het transport vertraging optreedt. Het ombouwen van deze Riecam-rooier is gerealiseerd in samenwerking met mechanisatiebedrijf Louis Verburg uit Nieuwerkerk.

 • Een blik op het veld meteen na het rooien. Veel tarra van uienvellen. Eigenlijk iets te veel. Voor er werd geraapt is een advies ingewonnen bij de afnemer. Die stelde dat er kan worden geraapt.

  Een blik op het veld meteen na het rooien. Veel tarra van uienvellen. Eigenlijk iets te veel. Voor er werd geraapt is een advies ingewonnen bij de afnemer. Die stelde dat er kan worden geraapt.

 • De uien gaan tot afroep om te leveren bij van Stee in de bewaring.

  De uien gaan tot afroep om te leveren bij van Stee in de bewaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.