Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Stappen vooruit bij veldtransport op aardappeldemodag

Grote vierrijige aardappelrooiers trokken veel bekijks op de aardappeldemodag 31 augustus in Westmaas, maar nieuws en trends zijn vooral bij het aardappeltransport op het land te bespeuren, zoals minder bodemverdichting, transportbewegingen en knolbeschadiging.

Vernieuwingen op moderne aardappelrooiers van AVR, Grimme, Dewulf en Ploeger zijn met name detailverbeteringen, zoals meer comfort in de cabine en slimmere software die het rooien vergemakkelijken. Vooral in de trein achter de rooiers, het transport van de aardappelen over het land, zijn nu trends te bespeuren. Deze zijn te categoriseren in minder bodemverdichting, minder transportbewegingen over het land en meer aardappelvriendelijkheid.

Overlaadwagen met reinigingsunit

De Duitse afschuifwagenfabrikant Fliegl was 2 jaar terug de eerste met de Pom-over, een overlaadwagen met reinigingsunit. De overlaadwagen met reiniging maakt uitschuurapparatuur bij af land afleveren overbodig. Na Fleigl biedt nu ook de Belgische fabrikant Dezeure een dergelijke overlaadwagen aan. De wagen van Dezeure heeft echter een rolbodem en een wat agressiever werkende rollenset, waardoor zowel de los- als reinigingscapaciteit wat hoger is. Onder de rollenset zit een transportband, die de tarra in een opvangbak deponeert. Het zand kan na het lossen weer teruggebracht worden naar het land.

De Dezeure Trans D20 overlaadwagen lost de aardappelen in een Beco Super 2200 met drukwisselsysteem.</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
De Dezeure Trans D20 overlaadwagen lost de aardappelen in een Beco Super 2200 met drukwisselsysteem.

Foto: Peter Roek

Veel aandacht voor kunststof bodemmat Ekip Choc

Steenbergen mechanisatie trok veel aandacht met de Ekip Choc, een zachte kunststof bodemmat over de gehele lengte van de kipper. Het systeem bestaat al 15 jaar, maar de interesse ernaar neemt de laatste tijd toe. Dat is te danken aan de opkomst van de rijdend-lossenbunkers op zelfrijdende en getrokken bunkerrooiers. De traditionele valbrekers voorin de kipper blijken tijdens lossen vaak te kort, waardoor een deel van de knollen toch met hoge snelheid op de kipperbodem valt. Een mat over de gehele kipperlengte lost dat op.

Vanwege de opkomst van rooiers met een rijdend-lossenbunker groeit de belangstelling voor een valbreekmat over de gehele kipperbak.</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
Vanwege de opkomst van rooiers met een rijdend-lossenbunker groeit de belangstelling voor een valbreekmat over de gehele kipperbak.

Foto: Peter Roek

Krachtige compressor voor snel oppompen kipperbanden

Qua bandenspanning is het bij aardappeltransport altijd zoeken naar een tussenweg; weinig bar op het land om bodemverdichting te voorkomen en een hoge bandendruk op de weg om overmatig bandenslijtage tegen te gaan. Kipperfabrikant Beco levert nu af fabriek een drukwisselsysteem op zijn tandemassers. In 1,5 minuut is de bandenspanning van de hoge Michelin High flotation-banden op te pompen van 0,9 naar 3,5 bar.
De compressor heeft een capaciteit van 4.000 liter per minuut. Dat lijkt exceptioneel, maar is nodig. Giertanks laten op het land de lucht af met volle last en kunnen op het erf worden opgepompt tijdens het vullen van de tank. Tijd genoeg. Bij kippers is het juist andersom. Deze verlaten het land met volle last. Kipperbanden moeten juist in korte tijd opgepompt worden met volle last. Een krachtige compressor is daarom noodzaak.

Beco merkt onder telers veel interesse. Dat de fiscus deels meebetaald aan het systeem via de EIA helpt ook. Naast Beco was ook een Bijlsma Hercules-kipper uitgerust met een drukwisselsysteem.

Laatste reacties

  • maxisprint

    ook VGM had het

  • info36

    Jaar van de bodem? Ik zie alleen maar zwaar materieel.

  • aardappelboer

    Vond ook dat de rooiers wel aardig smeerde, er lagen veel kapotte aardappelen op de grond, kunnen deze machines niet beter afgesteld worden? Wil zelf ook een andere rooimachine maar twijfel welke het beste is zonder teveel beschadiging maar kon dat uit deze dag niet opmaken. heeft iemand ervaring? wel graag 4 rijer ivm met capaciteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.