Akkerbouw

Foto & video

Schoon bieten rooien op zware grond

Op Noord-Beveland zijn afgelopen week de suikerbieten voor de eerste leveringsronde gerooid. De oogst op de zware kleigrond gaat ondanks de droogte uitstekend.

Foto

 • De eerste bieten voor de campagne 2016 zijn weer gerooid. Loonbedrijf Van der Heijde rooit bij verschillende telers op Noord-Beveland voor de eerste levering. Zo op het oog gaat het rooien goed. Bladresten zijn op het land nauwelijks weer te vinden.</p>
<p><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  De eerste bieten voor de campagne 2016 zijn weer gerooid. Loonbedrijf Van der Heijde rooit bij verschillende telers op Noord-Beveland voor de eerste levering. Zo op het oog gaat het rooien goed. Bladresten zijn op het land nauwelijks weer te vinden.

  Foto's: Anton Dingemanse

 • Het blad wordt gewoon gehakseld maar de vijzel om het blad af te voeren is bewust uitgezet. De gedachte hierachter is dat het blad nu veel beter over het land wordt verdeeld.

  Het blad wordt gewoon gehakseld maar de vijzel om het blad af te voeren is bewust uitgezet. De gedachte hierachter is dat het blad nu veel beter over het land wordt verdeeld.

 • Op de rooizonnen komen nu ook de gehakselde bladresten mee. Deze verdwijnen allemaal in het reinigingsproces.

  Op de rooizonnen komen nu ook de gehakselde bladresten mee. Deze verdwijnen allemaal in het reinigingsproces.

 • In de bunker is van de losse loofresten niets meer te zien. Loonwerker Wim van der Heijde heeft de indruk dat door het meenemen van loofresten in het begin van de reiniging de bieten wat schoner in de bunker komen. Een ander opvallend verschijnsel dit jaar is de lengte van de wortelpunt. Een redelijk percentage komt uit de grond met complete wortel.

  In de bunker is van de losse loofresten niets meer te zien. Loonwerker Wim van der Heijde heeft de indruk dat door het meenemen van loofresten in het begin van de reiniging de bieten wat schoner in de bunker komen. Een ander opvallend verschijnsel dit jaar is de lengte van de wortelpunt. Een redelijk percentage komt uit de grond met complete wortel.

 • Het beeld tussen het moment van ontbladeren en rooien. De rooier is daarvoor iets achteruit gereden. Na het rooien is het blad als het ware in de grond gemulcht.

  Het beeld tussen het moment van ontbladeren en rooien. De rooier is daarvoor iets achteruit gereden. Na het rooien is het blad als het ware in de grond gemulcht.

 • Een overzicht van het veld na het rooien. Onder deze droge omstandigheden ligt het er keurig bij. Blad bestaat voor het grootste deel uit vocht. Of de vijzel onder natte omstandigheden ook kan blijven uitstaan, moet nog blijken.

  Een overzicht van het veld na het rooien. Onder deze droge omstandigheden ligt het er keurig bij. Blad bestaat voor het grootste deel uit vocht. Of de vijzel onder natte omstandigheden ook kan blijven uitstaan, moet nog blijken.

 • Leo van der Moere, machinist van de 9-rijige Vervaet Beeteater, telt de rijen om te bepalen waar hij de rooier inzet. Teler Bert van der Louw in Kats levert deze ronde 8 hectare suikerbieten. De rest van het perceel blijft nog staan voor een volgende leveringsronde.

  Leo van der Moere, machinist van de 9-rijige Vervaet Beeteater, telt de rijen om te bepalen waar hij de rooier inzet. Teler Bert van der Louw in Kats levert deze ronde 8 hectare suikerbieten. De rest van het perceel blijft nog staan voor een volgende leveringsronde.

 • Onder deze droge omstandigheden staan de reinigingsrekken naar beneden om verliezen en rooischade te beperken.

  Onder deze droge omstandigheden staan de reinigingsrekken naar beneden om verliezen en rooischade te beperken.

 • Op zich gaat het rooien goed, maar de droge grond zorgt wel voor extra slijtage. Het staal van de rooischaren slijt maar niet de snede. Op de rooischaren zijn slijtvaste strippen van widia-staal gesoldeerd. Als het staal van de scharen zo ver gesleten is dat ze vervangen moeten worden, zijn de widia-delen nog in uitstekende staat.

  Op zich gaat het rooien goed, maar de droge grond zorgt wel voor extra slijtage. Het staal van de rooischaren slijt maar niet de snede. Op de rooischaren zijn slijtvaste strippen van widia-staal gesoldeerd. Als het staal van de scharen zo ver gesleten is dat ze vervangen moeten worden, zijn de widia-delen nog in uitstekende staat.

 • Met een gangetje van 3 kilometer per uur worden de laatste hectares gerooid. Het is opvallend dat het rooien op deze zware Noord-Bevelandse grond eigenlijk goed gaat. De structuur is wat grof. Dat zal er mede voor zorgen dat bij uitdrogen de grond wat rul wordt en zich daardoor wat makkelijk laat bewerken.

  Met een gangetje van 3 kilometer per uur worden de laatste hectares gerooid. Het is opvallend dat het rooien op deze zware Noord-Bevelandse grond eigenlijk goed gaat. De structuur is wat grof. Dat zal er mede voor zorgen dat bij uitdrogen de grond wat rul wordt en zich daardoor wat makkelijk laat bewerken.

 • In ieder geval komen de bieten met weinig rooischade en weinig tarra op de hoop.

  In ieder geval komen de bieten met weinig rooischade en weinig tarra op de hoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.