Akkerbouw

Foto & video laatste update:12 sep 2016

Onbeschadigde wortel zonder loof

Voor de start van de cichoreioogst organiseerden Sensus en CZAV met medewerking van het IRS in Colijnsplaat (Zeeland) een oogstinstructiemiddag voor loonwerkers en telers.

Foto

 • De cichoreicampagne van dit seizoen is weer van start gegaan. Aan de vooravond hiervan organiseerde CZAV samen met Sensus een instructiemiddag op de cichorei proef-en demovelden die zijn aangelegd door Agrarisch Kennis en Innovatiecentrum Rusthoeve te Colijnsplaat. Hier werd een rooi- en kopadvies gegeven en werden verschillende instellingen gedemonstreerd met een Vervaet beeteater van loonbedrijf Joossen uit Krabbendijke. Frans Tijink van het IRS verzorgde de presentatie.<br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  De cichoreicampagne van dit seizoen is weer van start gegaan. Aan de vooravond hiervan organiseerde CZAV samen met Sensus een instructiemiddag op de cichorei proef-en demovelden die zijn aangelegd door Agrarisch Kennis en Innovatiecentrum Rusthoeve te Colijnsplaat. Hier werd een rooi- en kopadvies gegeven en werden verschillende instellingen gedemonstreerd met een Vervaet beeteater van loonbedrijf Joossen uit Krabbendijke. Frans Tijink van het IRS verzorgde de presentatie.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Door het kleinere en smallere formaat vergt de oogst van cichorei een grotere nauwkeurigheid dan die van suikerbieten. Zonder aanpassing en instelling van de bietenrooier zal een groot deel van de oogst op het land achterblijven.

  Door het kleinere en smallere formaat vergt de oogst van cichorei een grotere nauwkeurigheid dan die van suikerbieten. Zonder aanpassing en instelling van de bietenrooier zal een groot deel van de oogst op het land achterblijven.

 • Frans Tijink bespreekt hier de drie hopen cichorei die 's morgens met drie verschillende rooierinstellingen waren gerooid. Op de achtergrond cichorei met te veel en te lange loofresten. Deze wordt door Sensus gewaardeerd als code 1, dat betekent een korting op de basisprijs. De hoop op de voorgrond is te agressief gerooid. Deze cichorei wordt wel als code 0 gewaardeerd, de gewenste kwaliteit, maar met onnodig veel rooiverlies.

  Frans Tijink bespreekt hier de drie hopen cichorei die 's morgens met drie verschillende rooierinstellingen waren gerooid. Op de achtergrond cichorei met te veel en te lange loofresten. Deze wordt door Sensus gewaardeerd als code 1, dat betekent een korting op de basisprijs. De hoop op de voorgrond is te agressief gerooid. Deze cichorei wordt wel als code 0 gewaardeerd, de gewenste kwaliteit, maar met onnodig veel rooiverlies.

 • Zo hoort een cichoreiwortel uit de grond te komen. Een mooie onbeschadigde wortel, geen loofpruik en geen kopbeschadiging. Een dergelijke wortel levert de optimale kilo-opbrengst.

  Zo hoort een cichoreiwortel uit de grond te komen. Een mooie onbeschadigde wortel, geen loofpruik en geen kopbeschadiging. Een dergelijke wortel levert de optimale kilo-opbrengst.

 • Naast de bespreking van de verschillende rooikwaliteiten werd ook een rooidemonstratie gegeven met aansluitend op het veld een bespreking van het rooiwerk. De rooier is daarvoor achteruitgereden om zo het resultaat zichtbaar te maken.

  Naast de bespreking van de verschillende rooikwaliteiten werd ook een rooidemonstratie gegeven met aansluitend op het veld een bespreking van het rooiwerk. De rooier is daarvoor achteruitgereden om zo het resultaat zichtbaar te maken.

 • Om puntbreuk op zware grond te voorkomen zijn de rooischaren voor cichorei langer en hoger dan bij suikerbieten. Bij deze demonstratie is een punt in de grond achtergebleven. Een acceptabel resultaat voor deze zwaardere grond, die bovendien aan de droge kant is. Beregenen voor het rooien is in zo'n geval een optie. Dat kan met brak water, omdat cichorei een redelijke zouttolerantie heeft.

  Om puntbreuk op zware grond te voorkomen zijn de rooischaren voor cichorei langer en hoger dan bij suikerbieten. Bij deze demonstratie is een punt in de grond achtergebleven. Een acceptabel resultaat voor deze zwaardere grond, die bovendien aan de droge kant is. Beregenen voor het rooien is in zo'n geval een optie. Dat kan met brak water, omdat cichorei een redelijke zouttolerantie heeft.

 • Een praktijkrijtje goed ontbladerde cichorei in de grond. Het overgrote deel is mooi ontbladerd, of heeft een kleine bladpruik. Een enkele steekt letterlijk te hoog boven het maaiveld uit en is onthoofd.

  Een praktijkrijtje goed ontbladerde cichorei in de grond. Het overgrote deel is mooi ontbladerd, of heeft een kleine bladpruik. Een enkele steekt letterlijk te hoog boven het maaiveld uit en is onthoofd.

 • De hier gerooide cichoreiwortels hebben waarschijnlijk een net acceptabele kopkwaliteit. Bladstelen van 5 centimeter lengte of meer is code 1. Bladstelen tussen 2,5 tot 5 centimeter zijn acceptabel bij maximaal 25% van de wortels. Bij meer dan 25% krijgt de partij ook code 1. Geen bladstelen of hooguit enkele centimeters is uiteraard code 0 en geeft geen korting op de prijs.

  De hier gerooide cichoreiwortels hebben waarschijnlijk een net acceptabele kopkwaliteit. Bladstelen van 5 centimeter lengte of meer is code 1. Bladstelen tussen 2,5 tot 5 centimeter zijn acceptabel bij maximaal 25% van de wortels. Bij meer dan 25% krijgt de partij ook code 1. Geen bladstelen of hooguit enkele centimeters is uiteraard code 0 en geeft geen korting op de prijs.

 • Om rooischade zoveel mogelijk te beperken, dienen verschillende rooionderdelen van de rooier te worden aangepast. De rooischaren of -wielen staan afgesteld op 2 a 3,5 centimeter. Er mag eigenlijk geen tussenruimte zijn naar de zon. Deze heeft meer spijlen dan voor bieten, om doorval te voorkomen.

  Om rooischade zoveel mogelijk te beperken, dienen verschillende rooionderdelen van de rooier te worden aangepast. De rooischaren of -wielen staan afgesteld op 2 a 3,5 centimeter. Er mag eigenlijk geen tussenruimte zijn naar de zon. Deze heeft meer spijlen dan voor bieten, om doorval te voorkomen.

 • De zonnen draaien met hoge snelheid om te voorkomen dat er kleine wortels door vallen. Er is wel snipperschade, maar die valt in het niet bij doorval. Ook worden wel geleideplaten tegen de rekken geplaatst om rooiverliezen te verminderen.

  De zonnen draaien met hoge snelheid om te voorkomen dat er kleine wortels door vallen. Er is wel snipperschade, maar die valt in het niet bij doorval. Ook worden wel geleideplaten tegen de rekken geplaatst om rooiverliezen te verminderen.

 • Ook kan met lagere snelheid worden gereden om rooischade te verminderen. Te langzaam is ook niet goed, omdat de wortels dan al voor de rooizonnen ontsnappen, of rechtop in de zonnen gaan staan en erdoor vallen.

  Ook kan met lagere snelheid worden gereden om rooischade te verminderen. Te langzaam is ook niet goed, omdat de wortels dan al voor de rooizonnen ontsnappen, of rechtop in de zonnen gaan staan en erdoor vallen.

 • De hier gerooide wortels van het demoveld worden gewoon aan Sensus geleverd. De bunker wordt geleegd om met de wagen naar de ophaalplaats te worden gebracht.

  De hier gerooide wortels van het demoveld worden gewoon aan Sensus geleverd. De bunker wordt geleegd om met de wagen naar de ophaalplaats te worden gebracht.

 • Het resultaat op de wagen is volgens het boekje. Mooi schone en onbeschadigde wortels zonder loofresten. Code 0. Overigens wegen kopverliezen bij een beperkt deel van de wortels niet op tegen een tarracode 1 voor alle wortels.

  Het resultaat op de wagen is volgens het boekje. Mooi schone en onbeschadigde wortels zonder loofresten. Code 0. Overigens wegen kopverliezen bij een beperkt deel van de wortels niet op tegen een tarracode 1 voor alle wortels.

Of registreer je om te kunnen reageren.