Akkerbouw

Foto & video

Na de regen direct aardappelen rooien op Walcheren

Aardappeltelers op het Zeeuwse Walcheren profiteren van de regenbuien door hun aardappelen zonder beschadigingen te rooien.

Foto

 • In het Zuidwesten viel vorige week nog enige regen van betekenis. Telers op de zware grond profiteerden ervan door hun aardappelen zonder beschadigingen te rooien. Zo ook op Walcheren, waar verschillende telers hun aardappeloogst toch onverwacht naar binnen konden halen. Hier rooit Peter van de Putte in Serooskerke zijn aardappelen in een wolk van stof.</p>
<p><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  In het Zuidwesten viel vorige week nog enige regen van betekenis. Telers op de zware grond profiteerden ervan door hun aardappelen zonder beschadigingen te rooien. Zo ook op Walcheren, waar verschillende telers hun aardappeloogst toch onverwacht naar binnen konden halen. Hier rooit Peter van de Putte in Serooskerke zijn aardappelen in een wolk van stof.

  Foto's: Anton Dingemanse

 • Deze 7,5 hectare Agria rooit Van de Putte zelf met een getrokken Grimme DL1500. Verspreid over het eiland Walcheren viel 17 tot 39 millimeter regen.

  Deze 7,5 hectare Agria rooit Van de Putte zelf met een getrokken Grimme DL1500. Verspreid over het eiland Walcheren viel 17 tot 39 millimeter regen.

 • Om te voorkomen dat de axiaalrollen vollopen worden deze met sproeiers nat gehouden. De aardappelen komen met nauwelijks tarra op de opvoerband.

  Om te voorkomen dat de axiaalrollen vollopen worden deze met sproeiers nat gehouden. De aardappelen komen met nauwelijks tarra op de opvoerband.

 • De grondstructuur van dit perceel heeft enkele dagen na de regen een prima rooikwaliteit.

  De grondstructuur van dit perceel heeft enkele dagen na de regen een prima rooikwaliteit.

 • De uitgezeefde grond laat een mooi rulle structuur zien. Dat is andere jaren wel eens anders geweest.

  De uitgezeefde grond laat een mooi rulle structuur zien. Dat is andere jaren wel eens anders geweest.

 • De aardappelen schuurt de akkerbouwer op het bedrijf in. Door de geringe tarra gaat het lezen redelijk gemakkelijk.

  De aardappelen schuurt de akkerbouwer op het bedrijf in. Door de geringe tarra gaat het lezen redelijk gemakkelijk.

 • In de cel komt een partij tarra vrije Agria's van goede kwaliteit.

  In de cel komt een partij tarra vrije Agria's van goede kwaliteit.

 • De <em>Provinciale Zeeuwse Courant</em> publiceerde een overzichtskaart van de neerslag die vanaf april in Nederland is gevallen. Hieruit blijkt dat de Wadden en Zeeland de droogste gebieden zijn. Er viel zelfs minder regen dan gemiddeld. En juist daar is nu de meeste regen gevallen.

  De Provinciale Zeeuwse Courant publiceerde een overzichtskaart van de neerslag die vanaf april in Nederland is gevallen. Hieruit blijkt dat de Wadden en Zeeland de droogste gebieden zijn. Er viel zelfs minder regen dan gemiddeld. En juist daar is nu de meeste regen gevallen.

 • Maatschap Francke laat een deel van hun Innovators rooien tot een cel vol is. Wim Francke is tevreden zoals het nu gaat. "We komen niet aan de kilo's, hooguit 50 ton per hectare, maar nauwelijks tarra op een enkele kluit na", zegt Francke.

  Maatschap Francke laat een deel van hun Innovators rooien tot een cel vol is. Wim Francke is tevreden zoals het nu gaat. "We komen niet aan de kilo's, hooguit 50 ton per hectare, maar nauwelijks tarra op een enkele kluit na", zegt Francke.

 • Aan de inschuurlijn worden deze enkele kluiten eruit gelezen. Het betreft hier oogst van de kopakkers, waarvan altijd meer tarra komt.

  Aan de inschuurlijn worden deze enkele kluiten eruit gelezen. Het betreft hier oogst van de kopakkers, waarvan altijd meer tarra komt.

 • De cel is bijna vol en Francke verdeelt secuur de laatste vrachten.

  De cel is bijna vol en Francke verdeelt secuur de laatste vrachten.

 • De kopakker van het perceel is na het rooien zo vlak als een spiegel. Daarmee is er een prima basis voor de volgende bewerkingen om het perceel winterklaar te leggen.

  De kopakker van het perceel is na het rooien zo vlak als een spiegel. Daarmee is er een prima basis voor de volgende bewerkingen om het perceel winterklaar te leggen.

 • Loonbedrijf De Looff uit Nieuw- en Sint Joosland rooit voor Francke twee Innovator-percelen met de Grimme Tectron. Van dit perceel rooit de loonwerker hooguit de kopakker. Hier is de grond wat zwaarder dan op het vorige perceel. Dat komt ook tot uiting in de rooisnelheid. Op dit perceel is de snelheid hooguit 2,5 kilometer per uur, terwijl het vorige perceel met 4 à 5 kilometer per uur werd gerooid.

  Loonbedrijf De Looff uit Nieuw- en Sint Joosland rooit voor Francke twee Innovator-percelen met de Grimme Tectron. Van dit perceel rooit de loonwerker hooguit de kopakker. Hier is de grond wat zwaarder dan op het vorige perceel. Dat komt ook tot uiting in de rooisnelheid. Op dit perceel is de snelheid hooguit 2,5 kilometer per uur, terwijl het vorige perceel met 4 à 5 kilometer per uur werd gerooid.

 • De kopakker geeft plaatselijk een beeld waarvan in het veld gelukkig geen sprake is: forse taaie kluiten op de rooimat. De axiaalrollen weten er wel weg mee.

  De kopakker geeft plaatselijk een beeld waarvan in het veld gelukkig geen sprake is: forse taaie kluiten op de rooimat. De axiaalrollen weten er wel weg mee.

 • Dit is uiteindelijk het beeld wat de wagen ingaat. De enkele over gebleven kluit laat zich makkelijk uitlezen.

  Dit is uiteindelijk het beeld wat de wagen ingaat. De enkele over gebleven kluit laat zich makkelijk uitlezen.

 • Ook familie Geerse in Koudekerke is met de oogst van hun Innovators begonnen. Zij rooien met een 30 jaar oude zelfrijdende 2-rijige Wuhlmaus.

  Ook familie Geerse in Koudekerke is met de oogst van hun Innovators begonnen. Zij rooien met een 30 jaar oude zelfrijdende 2-rijige Wuhlmaus.

 • Alles wat op een rooier hoort te zitten voor een goed rooiresultaat, zit er op. Maar het blijft een lichte machine die nauwelijks voor verdichting van de bodem zorgt. Voor de in het algemeen kleiige, makkelijk inklinkende grond op Walcheren is dit geen overbodige luxe.

  Alles wat op een rooier hoort te zitten voor een goed rooiresultaat, zit er op. Maar het blijft een lichte machine die nauwelijks voor verdichting van de bodem zorgt. Voor de in het algemeen kleiige, makkelijk inklinkende grond op Walcheren is dit geen overbodige luxe.

 • De rooier is niet voorzien van een loofklapper. Dat gebeurt tussen de bedrijven door.

  De rooier is niet voorzien van een loofklapper. Dat gebeurt tussen de bedrijven door.

 • Voor de rooier in gebruik werd genomen is deze op enkele punten aangepast. Voor het bedieningsgemak is een joystick geplaatst, een nieuwe stoel zorgt voor meer zitcomfort en er is een sproei-installatie gemonteerd om de axiaalrollen schoon te houden. Vanuit de cabine heeft chauffeur Peter Geerse zonder camera's een prima zicht op het werk.

  Voor de rooier in gebruik werd genomen is deze op enkele punten aangepast. Voor het bedieningsgemak is een joystick geplaatst, een nieuwe stoel zorgt voor meer zitcomfort en er is een sproei-installatie gemonteerd om de axiaalrollen schoon te houden. Vanuit de cabine heeft chauffeur Peter Geerse zonder camera's een prima zicht op het werk.

 • Door de korte bouw is het reinigingstraject ook kort. Daardoor kent de aardappel maar een paar valmomenten, wat de kans op stootschade vermindert. De rooier heeft 1 zeefmat, zodat de aardappel na de rooimat op de zeefmat valt en daarna op de axiaalrollen. Dit zijn de enige valmomenten die kritisch zijn. De val op de opvoerband is zacht en veroorzaakt daarom nauwelijks stootschade.

  Door de korte bouw is het reinigingstraject ook kort. Daardoor kent de aardappel maar een paar valmomenten, wat de kans op stootschade vermindert. De rooier heeft 1 zeefmat, zodat de aardappel na de rooimat op de zeefmat valt en daarna op de axiaalrollen. Dit zijn de enige valmomenten die kritisch zijn. De val op de opvoerband is zacht en veroorzaakt daarom nauwelijks stootschade.

 • De Innovators worden ingeschuurd bij collega Han Kole. Zo ongeveer het enige wat medewerkers hoeven uit te lezen zijn meegekomen gewasstengels.

  De Innovators worden ingeschuurd bij collega Han Kole. Zo ongeveer het enige wat medewerkers hoeven uit te lezen zijn meegekomen gewasstengels.

 • De totale inschuurlijn vanaf de stortbak bestaat uit 3 transportbanden. Zo kent de aardappel van rooien tot in de bewaring 9 valmomenten.

  De totale inschuurlijn vanaf de stortbak bestaat uit 3 transportbanden. Zo kent de aardappel van rooien tot in de bewaring 9 valmomenten.

 • De rooier en vrachtcombinatie worden weer in positie gebracht om de volgende gang Innovators te rooien. Familie Geerse teelt 30 hectare aardappelen, waarvan 22 hectare Innovator, enkele hectares Bintjes en vanuit Innovator pootgoed voor eigen nateelt.

  De rooier en vrachtcombinatie worden weer in positie gebracht om de volgende gang Innovators te rooien. Familie Geerse teelt 30 hectare aardappelen, waarvan 22 hectare Innovator, enkele hectares Bintjes en vanuit Innovator pootgoed voor eigen nateelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.