Akkerbouw

Foto & video 5591 x bekeken laatste update:7 sep 2016

Groningse uien vlak voor de regen ingeschuurd

De 5 hectare uien van maatschap Dinkla in Bellingwolde, Groningen, kwamen afgelopen weekend mooi droog de schuur in, vlak voor de regen.

Vader Pieter en zoon Willem Dinkla teelden voor de eerste keer uien op hun zware kleigrond. De uien worden verkocht in de af land-pool van Agrifirm Plant. "Ik heb er een goed gevoel bij", zegt Willem Dinkla, die in de maatschap verantwoordelijk is voor de uien.

Foto

 • De oogst is verricht door loonbedrijf Haaijer uit het naburige Veerlerveen. "Op precies het goede moment", stelt Izebrand Haaijer. "Na de oogst en het laden werd het nat. We moeten nu ook zoeken naar percelen waar we terecht kunnen." Opmerkelijk zijn de dwarsbanden op de rooimachine. "Daarmee kunnen we ruimte creëren, op de kopakkers bijvoorbeeld."</p>
<p><em>Foto's: Koos van der Spek</em>

  De oogst is verricht door loonbedrijf Haaijer uit het naburige Veerlerveen. "Op precies het goede moment", stelt Izebrand Haaijer. "Na de oogst en het laden werd het nat. We moeten nu ook zoeken naar percelen waar we terecht kunnen." Opmerkelijk zijn de dwarsbanden op de rooimachine. "Daarmee kunnen we ruimte creëren, op de kopakkers bijvoorbeeld."

  Foto's: Koos van der Spek

 • Haaijer schat de opbrengst op 60 tot 65 ton per hectare. “Dat is hartstikke netjes, vooral dit seizoen. Soms rooien we door de weersextremen maar 40 ton.” De uienoogst is in volle gang in dit gebied; tot volgende week woensdag 14 september is de agenda van Haaijer gevuld met deze activiteit.

  Haaijer schat de opbrengst op 60 tot 65 ton per hectare. “Dat is hartstikke netjes, vooral dit seizoen. Soms rooien we door de weersextremen maar 40 ton.” De uienoogst is in volle gang in dit gebied; tot volgende week woensdag 14 september is de agenda van Haaijer gevuld met deze activiteit.

 • Bij het laden zijn de uien mooi droog. In de aardappelbewaring kan het product verder drogen. Binnen een week gaan de uien op transport. Dan moeten ze plaatsmaken voor de zetmeelaardappelen, de oogst staat voor de deur.

  Bij het laden zijn de uien mooi droog. In de aardappelbewaring kan het product verder drogen. Binnen een week gaan de uien op transport. Dan moeten ze plaatsmaken voor de zetmeelaardappelen, de oogst staat voor de deur.

 • De uien van Dinkla hebben een mooie maat. Op het perceel stond weinig onkruid en het rooien ging goed. “In onze regio viel het wel mee met de neerslag”, schetst Willem Dinkla. “We zaaiden op 4 april, het vroege ras Hypark, en na de eerste bespuiting viel een buitje. Ideaal voor de opkomst.”

  De uien van Dinkla hebben een mooie maat. Op het perceel stond weinig onkruid en het rooien ging goed. “In onze regio viel het wel mee met de neerslag”, schetst Willem Dinkla. “We zaaiden op 4 april, het vroege ras Hypark, en na de eerste bespuiting viel een buitje. Ideaal voor de opkomst.”

 • De volgende bestemming van de uien is Waterman Onions in Emmeloord. Ze draaien mee in de pool van Agrifirm Plant. Dinkla: “Ik heb een positief gevoel bij de afzet.” Het perceel waar de uien stonden, is mooi klaargelegd voor de winter; dat is essentieel op de zware klei.

  De volgende bestemming van de uien is Waterman Onions in Emmeloord. Ze draaien mee in de pool van Agrifirm Plant. Dinkla: “Ik heb een positief gevoel bij de afzet.” Het perceel waar de uien stonden, is mooi klaargelegd voor de winter; dat is essentieel op de zware klei.

Of registreer je om te kunnen reageren.