Akkerbouw

Foto & video

Alles over aardappelen op zonovergoten Potato Europe

In zonovergoten Frankrijk trok Potato Europe 2016 flink wat belangstelling.

In Noord-Frankrijk is nog potentieel voor uitbreiding, ook voor pootgoed. De beurs die zegt 10.000 bezoekers te verwachten, werd beslist goed bezocht. Ook waren er veel Nederlanders, hoewel meer uit de periferie dan telers. De oogstdemo’s zijn altijd een publiekstrekker, net als het overladen op vrachtwagens. Alhoewel het de standhouders (dat zijn er zo’n 300) vooral te doen is om het aanknopen en onderhouden van contacten. De beurs gaat over aardappelen, maar een aantal Franse deelnemers pakt dit evenement ook aan om overige mechanisatie te laten zien.

Foto

 • William Verhage is sinds kort algemeen directeur bij Flevostar Potato. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het in de markt zetten van de nieuwe merknaam William’s Potatoes. Onder die naam zet hij zijn van het Schotse Caithness Potatoes afkomstige ras Divaa in de versmarkt. Kleinverpakking, geschild, gesneden, als verse frietjes.<br /><em>Foto's: Peter Roek</em>

  William Verhage is sinds kort algemeen directeur bij Flevostar Potato. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het in de markt zetten van de nieuwe merknaam William’s Potatoes. Onder die naam zet hij zijn van het Schotse Caithness Potatoes afkomstige ras Divaa in de versmarkt. Kleinverpakking, geschild, gesneden, als verse frietjes.
  Foto's: Peter Roek

 • Het Schotse bedrijf Scanstone toont vierrijig rooien met een tweerijer. De zwadrooier was er al eerder, de wagenrooier is splinternieuw en is nog een prototype. Wat dan weer tegenvalt is dat de elevator niet in de kipper kan knikken. Wellicht dat het theoretisch wel zou kunnen, maar bij Grimme die met de getrokken drierijer GT300 demonstreerde bestaat precies dezelfde ergernis.

  Het Schotse bedrijf Scanstone toont vierrijig rooien met een tweerijer. De zwadrooier was er al eerder, de wagenrooier is splinternieuw en is nog een prototype. Wat dan weer tegenvalt is dat de elevator niet in de kipper kan knikken. Wellicht dat het theoretisch wel zou kunnen, maar bij Grimme die met de getrokken drierijer GT300 demonstreerde bestaat precies dezelfde ergernis.

 • De Scanstone wordt hydraulisch aangedreven en overige overbrengingen zijn met getande riemen (koolstofvezel) in plaats van kettingen. Hier komt dus geen vet aan te pas en het loopt mooi geruisloos. Achterop zat een reinigingsset van Scotts Precision Engineering, vergelijkbaar met Multisep van Grimme.

  De Scanstone wordt hydraulisch aangedreven en overige overbrengingen zijn met getande riemen (koolstofvezel) in plaats van kettingen. Hier komt dus geen vet aan te pas en het loopt mooi geruisloos. Achterop zat een reinigingsset van Scotts Precision Engineering, vergelijkbaar met Multisep van Grimme.

 • Scanstone demonstreerde met rooiers zonder diabolo’s. In plaats daarvan een luchtbandje dat over de rug loopt. Dat wil op zich best, maar voor de demo die onder zeer droge omstandigheden werd gehouden geen gelukkige keuze, omdat het dan onmogelijk is op het eind de laatste aardappelen naar binnen te krijgen. Die blijven dan voor de machine uitrollen, waardoor er op het eind van iedere werkgang een kruiwagen vol grond en aardappelen achterblijft.

  Scanstone demonstreerde met rooiers zonder diabolo’s. In plaats daarvan een luchtbandje dat over de rug loopt. Dat wil op zich best, maar voor de demo die onder zeer droge omstandigheden werd gehouden geen gelukkige keuze, omdat het dan onmogelijk is op het eind de laatste aardappelen naar binnen te krijgen. Die blijven dan voor de machine uitrollen, waardoor er op het eind van iedere werkgang een kruiwagen vol grond en aardappelen achterblijft.

 • Het voorste deel van de rooier is eigenlijk hetzelfde als de zwadrooier. Eén lange mat, gevolgd door een tweede mat. Daar zijn een reinigingsset en een elevator (85 centimeter effectief) achter gebouwd. Volgend jaar verwacht de Schotse fabrikant een grotere broer voor te stellen. Prijsindicatie op dit moment: €100.000.

  Het voorste deel van de rooier is eigenlijk hetzelfde als de zwadrooier. Eén lange mat, gevolgd door een tweede mat. Daar zijn een reinigingsset en een elevator (85 centimeter effectief) achter gebouwd. Volgend jaar verwacht de Schotse fabrikant een grotere broer voor te stellen. Prijsindicatie op dit moment: €100.000.

 • Stenen rooien is in Nederland niet aan de orde, maar in veel aardappelteeltgebieden in het buitenland ligt dat nogal eens anders. En daar heeft ook iedereen zijn ideeën over. Amerikanen verzamelen de stenen en in Groot Brittannië worden ze gerooid, maar ook weer op het land teruggelegd. En zitten er geen stenen, dan hanteren ze dezelfde methode om kluiten te rooien. Voor een Nederlander is het even wennen, maar ook dat blijkt te werken.

  Stenen rooien is in Nederland niet aan de orde, maar in veel aardappelteeltgebieden in het buitenland ligt dat nogal eens anders. En daar heeft ook iedereen zijn ideeën over. Amerikanen verzamelen de stenen en in Groot Brittannië worden ze gerooid, maar ook weer op het land teruggelegd. En zitten er geen stenen, dan hanteren ze dezelfde methode om kluiten te rooien. Voor een Nederlander is het even wennen, maar ook dat blijkt te werken.

 • De wagenrooier is inmiddels een nichemarkt geworden. De bunkerrooier heeft het pleit gewonnen, zowel bij de getrokken machines als bij de zelfrijders. Tweerij of vierrij; allemaal goed, als er maar een bunker op zit.

  De wagenrooier is inmiddels een nichemarkt geworden. De bunkerrooier heeft het pleit gewonnen, zowel bij de getrokken machines als bij de zelfrijders. Tweerij of vierrij; allemaal goed, als er maar een bunker op zit.

 • Machines worden groter. Dat went, maar toch blijft de afmeting van de Keiler II van Ropa opvallen. De New Holland T 7.260 heeft er een makkie aan, mede omdat het mooi droog is. Anderzijds; wat op de demo opvalt is dat de trekkers vaak nogal overbemeten zijn, en wat er uiteindelijk gebeurt is niks anders dan twee rijtjes aardappelen rooien. Nieuws bij Ropa zit in de elektronica; automatisch voorkomen dat de machine volloopt, opslaan van afstelgegevens en van gegevens het perceel in ISO_XML files.

  Machines worden groter. Dat went, maar toch blijft de afmeting van de Keiler II van Ropa opvallen. De New Holland T 7.260 heeft er een makkie aan, mede omdat het mooi droog is. Anderzijds; wat op de demo opvalt is dat de trekkers vaak nogal overbemeten zijn, en wat er uiteindelijk gebeurt is niks anders dan twee rijtjes aardappelen rooien. Nieuws bij Ropa zit in de elektronica; automatisch voorkomen dat de machine volloopt, opslaan van afstelgegevens en van gegevens het perceel in ISO_XML files.

 • Ploeger heeft de vierrijer in 2014 flink vernieuwd en heeft nu alle matten op gelijke breedte, in plaats van zoals eerder tweemaal een 20 centimeter versmalling. Een belangrijke wijziging is dat de invoer nu in een half uur tijd is te wisselen voor een uienopraapset. Bij de eerdere machines kon dat ook, maar moest je wel een halve dag voor de ombouw uittrekken.

  Ploeger heeft de vierrijer in 2014 flink vernieuwd en heeft nu alle matten op gelijke breedte, in plaats van zoals eerder tweemaal een 20 centimeter versmalling. Een belangrijke wijziging is dat de invoer nu in een half uur tijd is te wisselen voor een uienopraapset. Bij de eerdere machines kon dat ook, maar moest je wel een halve dag voor de ombouw uittrekken.

 • De nieuwe Struik VariX rijenfrees die ook in Dewulf-Miedema kleuren te koop is. De veerbelaste kap is ronder van vorm en kun je hydraulisch omlaag drukken om schoon te schrapen met de freesrotor. Bok is makkelijker om te bouwen van Cat II naar III en wisselen van kappen naar rol is makkelijker.

  De nieuwe Struik VariX rijenfrees die ook in Dewulf-Miedema kleuren te koop is. De veerbelaste kap is ronder van vorm en kun je hydraulisch omlaag drukken om schoon te schrapen met de freesrotor. Bok is makkelijker om te bouwen van Cat II naar III en wisselen van kappen naar rol is makkelijker.

 • Miedema demonstreert een inschuurlijn met alle toeters en bellen die leverbaar zijn. Voorsorteren, een dubbele kluiten-/stenenscheider, gecombineerd met de nieuwe 80-serie duoband en de ML hallenvuller, beide met 80 centimeter trogband en goed voor 150 ton per uur met een 40-50 meter per minuut bandsnelheid.

  Miedema demonstreert een inschuurlijn met alle toeters en bellen die leverbaar zijn. Voorsorteren, een dubbele kluiten-/stenenscheider, gecombineerd met de nieuwe 80-serie duoband en de ML hallenvuller, beide met 80 centimeter trogband en goed voor 150 ton per uur met een 40-50 meter per minuut bandsnelheid.

 • De ondermaat uit de voorsorteerder bevat meer kluiten dan aardappelen. Die worden weer met een kluitenscheider uit elkaar gehaald. Het principe van de 'stuiterrol'. Dan rest er een hoeveelheid ondermaatse aardappelen waar nog steeds wat kluiten inzitten. Dat gaat dan weer naar nog een keer zo’n kluitenscheider, en dan komt er een vrijwel schoon product dat in dit geval naar de kistenvuller gaat. Werkt mooi, maar het wordt al met al een hele fabriek.

  De ondermaat uit de voorsorteerder bevat meer kluiten dan aardappelen. Die worden weer met een kluitenscheider uit elkaar gehaald. Het principe van de 'stuiterrol'. Dan rest er een hoeveelheid ondermaatse aardappelen waar nog steeds wat kluiten inzitten. Dat gaat dan weer naar nog een keer zo’n kluitenscheider, en dan komt er een vrijwel schoon product dat in dit geval naar de kistenvuller gaat. Werkt mooi, maar het wordt al met al een hele fabriek.

 • Grimme toont ook een inschuurlijn met voorsorteerder en dubbele kluitenscheider. Samen met een duobunker die erop is gericht een buffer te vormen, waardoor een grote kipper in enkele minuten kan lossen en de inschuurlijn toch continue door kan draaien. Je kunt er capaciteit mee draaien. Het kost een paar centen en je moet het hele spul niet al te vaak willen verzetten.

  Grimme toont ook een inschuurlijn met voorsorteerder en dubbele kluitenscheider. Samen met een duobunker die erop is gericht een buffer te vormen, waardoor een grote kipper in enkele minuten kan lossen en de inschuurlijn toch continue door kan draaien. Je kunt er capaciteit mee draaien. Het kost een paar centen en je moet het hele spul niet al te vaak willen verzetten.

 • Bijlsma Hercules toont een bescheiden inschuurlijn. Althans, een inschuurlijn van het formaat en de uitvoering zoals die in Nederland bij veel telers gebruikelijk is. Hier wordt een vracht gelost waar nog relatief veel grond in zit, maar die wordt er netjes uit gehaald. Jammer van zo’n demo is dat je dan weer geen idee hebt van welke rooier de aardappelen komen, en je dus ook maar moet raden of je daar enige conclusie aan kunt verbinden.

  Bijlsma Hercules toont een bescheiden inschuurlijn. Althans, een inschuurlijn van het formaat en de uitvoering zoals die in Nederland bij veel telers gebruikelijk is. Hier wordt een vracht gelost waar nog relatief veel grond in zit, maar die wordt er netjes uit gehaald. Jammer van zo’n demo is dat je dan weer geen idee hebt van welke rooier de aardappelen komen, en je dus ook maar moet raden of je daar enige conclusie aan kunt verbinden.

 • Inschuurlijnen is vooral een Nederlands feestje. En Grimme niet te vergeten. Frankrijk kent onder andere ook Downs Dubrulle en Dewaele Briche. De concepten komen met elkaar overeen, maar ieder heeft zijn eigen benadering. Dewaele Briche viel niet alleen op met een grote, lange bunker, maar ook met een gigantisch lange rollenset. De leverancier van elektromotoren is er blij mee.

  Inschuurlijnen is vooral een Nederlands feestje. En Grimme niet te vergeten. Frankrijk kent onder andere ook Downs Dubrulle en Dewaele Briche. De concepten komen met elkaar overeen, maar ieder heeft zijn eigen benadering. Dewaele Briche viel niet alleen op met een grote, lange bunker, maar ook met een gigantisch lange rollenset. De leverancier van elektromotoren is er blij mee.

 • Mooi grof spul komt er over de band. Het ras is Magnum en ze zijn echt heel grof en vrij van groeischeuren. Magnum is een fritesaardappel en zou wat later afrijpen dan Bintje. De aardappelen waren wel dood, maar hadden blijkbaar nog een paar dagen langer kunnen zitten. Het was niet moeilijk om ontvelde knollen te vinden. Er leek ook af en toe nog redelijk wat loof mee te komen en daar hing dan soms nog een aardappel aan. Ook een teken dat het nog vroeg zat was om te rooien. Niet getreurd, een paar uur later werden er al frietjes van gesneden.

  Mooi grof spul komt er over de band. Het ras is Magnum en ze zijn echt heel grof en vrij van groeischeuren. Magnum is een fritesaardappel en zou wat later afrijpen dan Bintje. De aardappelen waren wel dood, maar hadden blijkbaar nog een paar dagen langer kunnen zitten. Het was niet moeilijk om ontvelde knollen te vinden. Er leek ook af en toe nog redelijk wat loof mee te komen en daar hing dan soms nog een aardappel aan. Ook een teken dat het nog vroeg zat was om te rooien. Niet getreurd, een paar uur later werden er al frietjes van gesneden.

 • Overlaadwagen van het Belgische Dezeure. Overladen met hooglossers is in België geen nieuws, dat doen de Belgen inmiddels al 30 jaar. Nieuw zijn wel de pogingen om dat te combineren met reiniging. Jammer dat deze systemen niet werden gedemonstreerd, want productvriendelijk overladen zonder te morsen en met een flinke capaciteit en dan ook nog grond uitzeven, is best wel een uitdaging.

  Overlaadwagen van het Belgische Dezeure. Overladen met hooglossers is in België geen nieuws, dat doen de Belgen inmiddels al 30 jaar. Nieuw zijn wel de pogingen om dat te combineren met reiniging. Jammer dat deze systemen niet werden gedemonstreerd, want productvriendelijk overladen zonder te morsen en met een flinke capaciteit en dan ook nog grond uitzeven, is best wel een uitdaging.

 • Fijn om een mooie rooier te hebben, maar het begint bij de teelt. Daarom ook behoorlijk aandacht voor de teeltkundige aspecten. Bij twee adviesbureau’s daarom ook een flinke profielkuil, om te laten zien waar het in de basis om gaat: een goede en gezonde bodem. Dat leek op het tentoonstellingsterrein wel snor te zitten. Geen verdichtingen, nog wortels van de tarwe tot een meter die in wormengangen is terug te vinden. Het pakket lössgrond ter plaatse is 8 meter dik. Daarna begint er een krijtbodem. Een kuil graven voor een ander doe je ook niet iedere dag. Daarom wil het personeel van de standhouder wel even in de kuil op de foto.

  Fijn om een mooie rooier te hebben, maar het begint bij de teelt. Daarom ook behoorlijk aandacht voor de teeltkundige aspecten. Bij twee adviesbureau’s daarom ook een flinke profielkuil, om te laten zien waar het in de basis om gaat: een goede en gezonde bodem. Dat leek op het tentoonstellingsterrein wel snor te zitten. Geen verdichtingen, nog wortels van de tarwe tot een meter die in wormengangen is terug te vinden. Het pakket lössgrond ter plaatse is 8 meter dik. Daarna begint er een krijtbodem. Een kuil graven voor een ander doe je ook niet iedere dag. Daarom wil het personeel van de standhouder wel even in de kuil op de foto.

 • Het gaat om het product. En dat is ook een marketingconcept, zoals hier de presentatie van 'Les Jardins d’Alice'. Aardappeltjes die zijn gepoetst en in de winkel liggen alsof het snoepgoed is. Zien doet kopen …

  Het gaat om het product. En dat is ook een marketingconcept, zoals hier de presentatie van 'Les Jardins d’Alice'. Aardappeltjes die zijn gepoetst en in de winkel liggen alsof het snoepgoed is. Zien doet kopen …

 • Meijer heeft een chef-kok ingehuurd om het publiek te laten proeven wat je met Orchestra kunt doen. Bijvoorbeeld garen in een oven. Daar zal ook iedereen wel een mening over hebben, maar de proeverij leverde veel complimenten op over het product. Smaaksensatie noemen ze dat in de gastronomie. Zegt het voort!

  Meijer heeft een chef-kok ingehuurd om het publiek te laten proeven wat je met Orchestra kunt doen. Bijvoorbeeld garen in een oven. Daar zal ook iedereen wel een mening over hebben, maar de proeverij leverde veel complimenten op over het product. Smaaksensatie noemen ze dat in de gastronomie. Zegt het voort!

 • Het Franse Bonnel toont onder andere een voorzetwoeler voor een frees of rotorkopeg. 6 meter opklapbaar, met hydraulische instelling van de werkdiepte. 'Fabriqué en Belgique par LSM'. Prijsindicatie: €16.000.

  Het Franse Bonnel toont onder andere een voorzetwoeler voor een frees of rotorkopeg. 6 meter opklapbaar, met hydraulische instelling van de werkdiepte. 'Fabriqué en Belgique par LSM'. Prijsindicatie: €16.000.

 • De beurs is gericht op aardappelteelt,  maar in de periferie wordt op bescheiden schaal ook wat mechanisatie getoond. Onder andere rotorkopeggen. Dan moet je denken aan 6 meter, of in dit geval van Kuhn (de HR8040), 8 meter opklapbaar. Voorzetwoeler ervoor, zaaimachine erachter en met 400 pk en 100 liter dieselolie per uur kun je heel wat werk verzetten.  Een beetje sneaky op de achtergrond van het terrein staan een kipper en overlaadwagen voor suikerbieten van LaCampagne (het Franse woord voor platteland). LaCampagne was kennelijk sponsor van het evenement, omdat de kippers van deze Noord-Franse fabrikant ook het aardappeltransport van de demo voor hun rekening namen.

  De beurs is gericht op aardappelteelt,  maar in de periferie wordt op bescheiden schaal ook wat mechanisatie getoond. Onder andere rotorkopeggen. Dan moet je denken aan 6 meter, of in dit geval van Kuhn (de HR8040), 8 meter opklapbaar. Voorzetwoeler ervoor, zaaimachine erachter en met 400 pk en 100 liter dieselolie per uur kun je heel wat werk verzetten.  Een beetje sneaky op de achtergrond van het terrein staan een kipper en overlaadwagen voor suikerbieten van LaCampagne (het Franse woord voor platteland). LaCampagne was kennelijk sponsor van het evenement, omdat de kippers van deze Noord-Franse fabrikant ook het aardappeltransport van de demo voor hun rekening namen.

 • 'Fabriqué en Picardie' staat vol trots op deze kist van Scierie de la Selle. De kistenmaat in Frankrijk wijkt af van die in Nederland. Op de voorgrond een maat die lijkt op de Nederlandse, rechtsachter een veel voorkomende maat die goed is voor 2.200 kg inhoudt. €142 voor zo’n grote kist bij de fabrikant die er nadrukkelijk op wijst dat het geen kisten zijn uit Polen. Daar komen soortgelijke kisten namelijk ook vandaan.

  'Fabriqué en Picardie' staat vol trots op deze kist van Scierie de la Selle. De kistenmaat in Frankrijk wijkt af van die in Nederland. Op de voorgrond een maat die lijkt op de Nederlandse, rechtsachter een veel voorkomende maat die goed is voor 2.200 kg inhoudt. €142 voor zo’n grote kist bij de fabrikant die er nadrukkelijk op wijst dat het geen kisten zijn uit Polen. Daar komen soortgelijke kisten namelijk ook vandaan.

 • Van dik hout zaagt men planken. 4 of 4,5 centimeter dikke planken en onderin op de pallet ook nog gebout. Niet om het een of ander, maar het oogt en voelt alsof het tegen een stootje kan.

  Van dik hout zaagt men planken. 4 of 4,5 centimeter dikke planken en onderin op de pallet ook nog gebout. Niet om het een of ander, maar het oogt en voelt alsof het tegen een stootje kan.

 • Soortelijke constructie van een kist uit Polen. 180 x 120 x 120 centimeter voor €80.

  Soortelijke constructie van een kist uit Polen. 180 x 120 x 120 centimeter voor €80.

 • Agrifac is ook van de partij met een zelfrijder die op 3 meter spoorbreedte kan, maar ook 2 meter omhoog kan. 3 meter past in de aardappelteelt en de portaalconstructie wordt veel gebruikt in de mais. Na PotatoEurope gaat de machine door naar de beurs MécaMaïs in Zuid Frankrijk.

  Agrifac is ook van de partij met een zelfrijder die op 3 meter spoorbreedte kan, maar ook 2 meter omhoog kan. 3 meter past in de aardappelteelt en de portaalconstructie wordt veel gebruikt in de mais. Na PotatoEurope gaat de machine door naar de beurs MécaMaïs in Zuid Frankrijk.

 • Bij de buren is het gras altijd groener. Langs een deel van het terrein stonden mooie bloemen in een mengsel dat het midden houdt tussen een border in een stadspark en wat we het moderne akkerrandbeheer noemen. Hoewel er over smaak valt te twisten, vrolijkt dat de boel wel erg op. Bij de akkerbouwers in de omgeving was er van dit soort akkerranden trouwens niks te vinden.

  Bij de buren is het gras altijd groener. Langs een deel van het terrein stonden mooie bloemen in een mengsel dat het midden houdt tussen een border in een stadspark en wat we het moderne akkerrandbeheer noemen. Hoewel er over smaak valt te twisten, vrolijkt dat de boel wel erg op. Bij de akkerbouwers in de omgeving was er van dit soort akkerranden trouwens niks te vinden.

 • Het was warm. Heel warm. Maar de algemene opvatting van de deelnemende bedrijven was dat de sfeer goed was. Relaxte sfeer en gerichte belangstelling. 300 standhouders levert vooral bij mooi weer een vrolijke verzameling witte tentjes op. Is het toch nog een beetje alsof je op vakantie bent …

  Het was warm. Heel warm. Maar de algemene opvatting van de deelnemende bedrijven was dat de sfeer goed was. Relaxte sfeer en gerichte belangstelling. 300 standhouders levert vooral bij mooi weer een vrolijke verzameling witte tentjes op. Is het toch nog een beetje alsof je op vakantie bent …

Of registreer je om te kunnen reageren.