Akkerbouw

Foto & video laatste update:14 aug 2016

Zoveel mogelijk tarwe dorsen voor de regen komt

Na een korte periode van droog zomerweer gooit regen wederom roet in het eten. In het uiterste zuidwesten van Zeeland, West-Zeeuws-Vlaanderen en een deel van Zuid-Beveland en Walcheren, kon tot dinsdagavond worden gedorst.

Foto

 • Bij Koninklijke Maatschap Wilhelminapolder was het alle hens aan dek om zoveel mogelijk tarwe binnen te krijgen. Met twee maaidorsers wordt de droogrijpe tarwe er zover mogelijk af gereden. <br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Bij Koninklijke Maatschap Wilhelminapolder was het alle hens aan dek om zoveel mogelijk tarwe binnen te krijgen. Met twee maaidorsers wordt de droogrijpe tarwe er zover mogelijk af gereden.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Het blijft een magnifiek gezicht om de Claas Lexion met 12 meter en 30 centimeter breed maaibord aan het werk te zien. Hier is deze maaidorser actief op een perceel baktarwe Reform, bestemd voor vermeerdering.

  Het blijft een magnifiek gezicht om de Claas Lexion met 12 meter en 30 centimeter breed maaibord aan het werk te zien. Hier is deze maaidorser actief op een perceel baktarwe Reform, bestemd voor vermeerdering.

 • Op dit perceel wordt het stro gehakseld. Het door de Lexion gehakselde stro moet dan wel over de gehele ruim twaalf meter verspreid worden.

  Op dit perceel wordt het stro gehakseld. Het door de Lexion gehakselde stro moet dan wel over de gehele ruim twaalf meter verspreid worden.

 • Niet al het stro wordt gehakseld. Ongeveer 10 hectare wordt nog geperst voor een vaste afnemer.

  Niet al het stro wordt gehakseld. Ongeveer 10 hectare wordt nog geperst voor een vaste afnemer.

 • De tank van de New-Holland is vol en wordt gelost in de klaarstaande kieper. Er wordt met drie kiepers gereden om er zeker van te zijn dat er altijd een beschikbaar is.

  De tank van de New-Holland is vol en wordt gelost in de klaarstaande kieper. Er wordt met drie kiepers gereden om er zeker van te zijn dat er altijd een beschikbaar is.

 • De korrel is droogrijp, maar de stengel is dit jaar onderin nog wat groen. Daarom wordt betrekkelijk hoog gemaaid om stroppen te voorkomen.

  De korrel is droogrijp, maar de stengel is dit jaar onderin nog wat groen. Daarom wordt betrekkelijk hoog gemaaid om stroppen te voorkomen.

 • Inmiddels is ook de tank van de Lexion vol en wordt gelost. Dit jaar komt de opbrengst gemiddeld tegen 10 ton per hectare. Voorgaande jaren lag de opbrengst hoger, maar deze wat lagere opbrengst past wel in de landelijke trend. Met dit resultaat is de Wilhelminapolder hoe dan ook tevreden.

  Inmiddels is ook de tank van de Lexion vol en wordt gelost. Dit jaar komt de opbrengst gemiddeld tegen 10 ton per hectare. Voorgaande jaren lag de opbrengst hoger, maar deze wat lagere opbrengst past wel in de landelijke trend. Met dit resultaat is de Wilhelminapolder hoe dan ook tevreden.

 • Alle geoogste tarwe wordt op het eigen bedrijf opgeslagen. Een volle kieper is gearriveerd en lost aan de stortput.

  Alle geoogste tarwe wordt op het eigen bedrijf opgeslagen. Een volle kieper is gearriveerd en lost aan de stortput.

 • Het vochtgehalte van deze Reform is 15,9%. Gezien de situatie een mooi gehalte.

  Het vochtgehalte van deze Reform is 15,9%. Gezien de situatie een mooi gehalte.

 • De tarwe wordt vanuit de stortput opgevoerd en via transportband naar de bestemde cel gevoerd.

  De tarwe wordt vanuit de stortput opgevoerd en via transportband naar de bestemde cel gevoerd.

 • De tarwe wordt opgeslagen in drie cellen met een capaciteit van 1000 ton elk. Daarnaast gaat nog 1000 ton in kisten. Een en ander afhankelijk van de oogst. De tarwe wordt hier zo nodig nog nagedroogd en geconditioneerd bewaard.

  De tarwe wordt opgeslagen in drie cellen met een capaciteit van 1000 ton elk. Daarnaast gaat nog 1000 ton in kisten. Een en ander afhankelijk van de oogst. De tarwe wordt hier zo nodig nog nagedroogd en geconditioneerd bewaard.

 • Deze cel is al afgevuld. Over enkele weken wordt de tarwe verwerkt. Een deel van de tarwe bestemd voor eigen zaaizaad wordt op het bedrijf geschoond en geselecteerd op korrelgrootte. De rest wordt aan CZAV geleverd.

  Deze cel is al afgevuld. Over enkele weken wordt de tarwe verwerkt. Een deel van de tarwe bestemd voor eigen zaaizaad wordt op het bedrijf geschoond en geselecteerd op korrelgrootte. De rest wordt aan CZAV geleverd.

 • Het dorsen gaat inmiddels onverdroten voort. Dinsdagavond was ruim 200 hectare van de 400 hectare door de Wilhelminapolder geteelde tarwe binnen.

  Het dorsen gaat inmiddels onverdroten voort. Dinsdagavond was ruim 200 hectare van de 400 hectare door de Wilhelminapolder geteelde tarwe binnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.