Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Tarwe oogsten met 36 jaar oud beestje

Pure ontspanning en zeker niet afzien. Dat is voor de Sittardse akkerbouwer Jacques Vroemen (46) het 15 hectare tarweoogsten met een 36 jaar oude Deutz-Fahr-combine met een werkbreedte van slechts 3 meter. Twee uur werkt hij op één hectare. De oogstkosten zijn minimaal.

Foto

 • Vroemen is letterlijk met deze combine opgegroeid. Zijn vader en oom kochten deze 36 jaar geleden nieuw in Duitsland.<br /><em>Foto's: Guus Queisen</em>

  Vroemen is letterlijk met deze combine opgegroeid. Zijn vader en oom kochten deze 36 jaar geleden nieuw in Duitsland.
  Foto's: Guus Queisen

 • Het chassisnummerplaatje toont het bouwjaar 1980.

  Het chassisnummerplaatje toont het bouwjaar 1980.

 • Een halve hectare per uur is de werkcapaciteit van het oudje.

  Een halve hectare per uur is de werkcapaciteit van het oudje.

 • De werkbreedte bedraagt slechts 3 meter.

  De werkbreedte bedraagt slechts 3 meter.

 • De voorraadtank heeft een capaciteit van 2 ton. “In andere jaren te weinig om één keer op en neer te rijden op dit perceel. Nu haal ik het wel.”

  De voorraadtank heeft een capaciteit van 2 ton. “In andere jaren te weinig om één keer op en neer te rijden op dit perceel. Nu haal ik het wel.”

 • Dit jaar ligt de opbrengst met 8 ton circa 20% lager dan in voorgaande jaren.

  Dit jaar ligt de opbrengst met 8 ton circa 20% lager dan in voorgaande jaren.

 • Naast de werkvreugde is het werken met deze combine ook kostentechnisch zeer interessant. “Doordat deze geheel is afgeschreven, zijn de oogstkosten minimaal. Alleen diesel- en wat onderhoudskosten.” Van het stro perst hij kleine pakjes, bestemd voor zijn vleesrunderen.

  Naast de werkvreugde is het werken met deze combine ook kostentechnisch zeer interessant. “Doordat deze geheel is afgeschreven, zijn de oogstkosten minimaal. Alleen diesel- en wat onderhoudskosten.” Van het stro perst hij kleine pakjes, bestemd voor zijn vleesrunderen.

 • Vroemen bestiert op de historische Lahrhof in Sittard een akkerbouwbedrijf van 50 hectare. Het bouwplan omvat naast 7 hectare weiland voor enkele vleesrunderen, circa 14 hectare suikerbieten, 15 hectare tarwe en 14 hectare korrelmais. Naast het akkerbouwbedrijf heeft Vroemen een dienstverband van 32 uur als accountmanager bij het Rabobank Agrarisch Advies Team (RAAT) Zuid-Limburg. In die hoedanigheid adviseert en begeleidt hij akkerbouwers, fruittelers, loonwerkers en boeren met verbredingsactiviteiten.

  Vroemen bestiert op de historische Lahrhof in Sittard een akkerbouwbedrijf van 50 hectare. Het bouwplan omvat naast 7 hectare weiland voor enkele vleesrunderen, circa 14 hectare suikerbieten, 15 hectare tarwe en 14 hectare korrelmais. Naast het akkerbouwbedrijf heeft Vroemen een dienstverband van 32 uur als accountmanager bij het Rabobank Agrarisch Advies Team (RAAT) Zuid-Limburg. In die hoedanigheid adviseert en begeleidt hij akkerbouwers, fruittelers, loonwerkers en boeren met verbredingsactiviteiten.

 • Het akkerbouwbedrijf en zijn werk als accountmanager is volgens Vroemen goed te combineren. Op zijn wekelijkse vrije dag en in het weekend doet hij de voorkomende werkzaamheden op zijn bedrijf. “Tijdens de drukke voorjaarsweken en de oogstperiode kan ik makkelijk vrije dagen opnemen. De klanten zijn dan immers ook druk doende op hun akkers.”

  Het akkerbouwbedrijf en zijn werk als accountmanager is volgens Vroemen goed te combineren. Op zijn wekelijkse vrije dag en in het weekend doet hij de voorkomende werkzaamheden op zijn bedrijf. “Tijdens de drukke voorjaarsweken en de oogstperiode kan ik makkelijk vrije dagen opnemen. De klanten zijn dan immers ook druk doende op hun akkers.”

 • Het behalen van goede opbrengsten staat bij akkerbouwer Vroemen uiteraard op de eerste plaats, maar hij ervaart het werk op zijn akkers ook als ontspanning en sportbeoefening. “In het veld kom ik los van alle dagelijkse beslommeringen, en de lichamelijke inspanning vervangt de sportschool.”

  Het behalen van goede opbrengsten staat bij akkerbouwer Vroemen uiteraard op de eerste plaats, maar hij ervaart het werk op zijn akkers ook als ontspanning en sportbeoefening. “In het veld kom ik los van alle dagelijkse beslommeringen, en de lichamelijke inspanning vervangt de sportschool.”

 • Zijn Duitse buurman Meuwissen oogst gelijkertijd de tarwe met een moderne Claas maaidorser, voorzien van een cabine met airco. Voor Vroemen op de Deutz-Fahr vormt zijn hoed de enige bescherming tegen de zon.

  Zijn Duitse buurman Meuwissen oogst gelijkertijd de tarwe met een moderne Claas maaidorser, voorzien van een cabine met airco. Voor Vroemen op de Deutz-Fahr vormt zijn hoed de enige bescherming tegen de zon.

 • De tarwe levert hij aan graanhandelaar Paumen uit het Belgisch-Limburgse Maaseik. Via een container die de graanhandelaar op zijn perceel zet, en met de eigen kipwagen, vindt het transport naar België plaats. Vroemen vindt vooral de Belgische serviceverlening beter dan in Nederland.

  De tarwe levert hij aan graanhandelaar Paumen uit het Belgisch-Limburgse Maaseik. Via een container die de graanhandelaar op zijn perceel zet, en met de eigen kipwagen, vindt het transport naar België plaats. Vroemen vindt vooral de Belgische serviceverlening beter dan in Nederland.

Laatste reacties

 • boer drenth

  De fam AASMAN dorst met en CLAAS gigant van 50 jaar oud . AASMAN woont in Dalerpeel DENTHE.

 • D.K.Wierenga

  Rij maar een rondje en dan zie je pas wat er allemaal nog aan oude maaidorsers draait. Dat zijn er nog heel wat.

 • mottonbird

  Ze vliegen tegenwoordig een rondje ! dat is goedkoper denk ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.