Akkerbouw

Foto & video

Scheuren in Eelde-Paterswolde

Evenementen op boerenland. Waar moet je als boer rekening mee houden? Boerderij zet een aantal punten op een rij.

Foto

 • Muziekfestivals, dorpsfeesten, autocrossen. Het is de laatste jaren drukker geworden op het boerenland. Grondverhurende boeren zien meer publiek op hun land. Boerderij nam in juni een kijkje bij de 33ste jaareditie van <a href="http://www.autocrosseelde.nl/">Autocross Eelde-Paterswolde</a> (Drenthe).

  Muziekfestivals, dorpsfeesten, autocrossen. Het is de laatste jaren drukker geworden op het boerenland. Grondverhurende boeren zien meer publiek op hun land. Boerderij nam in juni een kijkje bij de 33ste jaareditie van Autocross Eelde-Paterswolde (Drenthe).

 • De tweejaarlijkse autocross trok in juni 2.200 bezoekers. Twee boeren stellen er samen 11 hectare grasland voor beschikbaar. Organisatoren zijn aansprakelijk voor veiligheid, hygiëne en milieu. Maar de boer moet wel scherp zijn op deze zaken.

  De tweejaarlijkse autocross trok in juni 2.200 bezoekers. Twee boeren stellen er samen 11 hectare grasland voor beschikbaar. Organisatoren zijn aansprakelijk voor veiligheid, hygiëne en milieu. Maar de boer moet wel scherp zijn op deze zaken.

 • Een aandachtspunt voor boeren is het scheuren van grasland dat na een evenement soms nodig is. Bijvoorbeeld als grond veel te verduren heeft gehad. Die regels zijn niet altijd even duidelijk. Na deze cross was scheuren overigens niet nodig.

  Een aandachtspunt voor boeren is het scheuren van grasland dat na een evenement soms nodig is. Bijvoorbeeld als grond veel te verduren heeft gehad. Die regels zijn niet altijd even duidelijk. Na deze cross was scheuren overigens niet nodig.

 • De grondsoort is van belang. Volgens RVO is het scheuren/vernietigen van grasland op klei en veen tussen 1 februari en 15 september toegestaan. Maar op zand en löss mag dat niet tussen 15 juli en 16 september. De festivalperiode bij uitstek.

  De grondsoort is van belang. Volgens RVO is het scheuren/vernietigen van grasland op klei en veen tussen 1 februari en 15 september toegestaan. Maar op zand en löss mag dat niet tussen 15 juli en 16 september. De festivalperiode bij uitstek.

 • Opvallend, omdat zes provincies grotendeels uit deze gronden bestaan. Dat zou veel evenementen in de problemen brengen. Om het concreet te maken: het grootste festival van Nederland - de <a href="http://www.zwartecross.nl/">Zwarte Cross</a> - vindt elk jaar eind juli op zandgrond plaats.

  Opvallend, omdat zes provincies grotendeels uit deze gronden bestaan. Dat zou veel evenementen in de problemen brengen. Om het concreet te maken: het grootste festival van Nederland - de Zwarte Cross - vindt elk jaar eind juli op zandgrond plaats.

 • Bij een overtreding is de controlerende instantie - NVWA - degene die een boete (aan de organisator) en een korting op Europese subsidies (aan de boer) uitdeelt. In de praktijk gebeurt dit volgens boeren en organisatoren echter praktisch nooit.

  Bij een overtreding is de controlerende instantie - NVWA - degene die een boete (aan de organisator) en een korting op Europese subsidies (aan de boer) uitdeelt. In de praktijk gebeurt dit volgens boeren en organisatoren echter praktisch nooit.

 • Volgens organisatoren vragen boeren bij verhuur gemiddeld €500 tot €800 per hectare. Gemiddeld komt daar €1.000 per hectare bij om land te herstellen. Bij nat weer kan dit oplopen tot €2.000. Dan is scheuren nodig. Maak hier goede afspraken over.

  Volgens organisatoren vragen boeren bij verhuur gemiddeld €500 tot €800 per hectare. Gemiddeld komt daar €1.000 per hectare bij om land te herstellen. Bij nat weer kan dit oplopen tot €2.000. Dan is scheuren nodig. Maak hier goede afspraken over.

 • Maar bij veel (kleinere) evenementen speelt de gunfactor ook een grote rol. De boer hoeft dan nauwelijks of geen vergoeding voor het gebruik van zijn grond. Vaak zit die zelf dan in de organisatie. Plezier staat voorop. Net als hier net na een crash.

  Maar bij veel (kleinere) evenementen speelt de gunfactor ook een grote rol. De boer hoeft dan nauwelijks of geen vergoeding voor het gebruik van zijn grond. Vaak zit die zelf dan in de organisatie. Plezier staat voorop. Net als hier net na een crash.

 • Organisatoren zijn verantwoordelijk voor de veiligheid. Hier is dat goed geregeld, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Soms is het verstandig om zelf EHBO's in te huren en die kosten door te berekenen aan de organisatie.

  Organisatoren zijn verantwoordelijk voor de veiligheid. Hier is dat goed geregeld, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Soms is het verstandig om zelf EHBO's in te huren en die kosten door te berekenen aan de organisatie.

 • De baan wordt klaargemaakt na de eerste race.<br /><em>Foto's: Ruud Ploeg</em>

  De baan wordt klaargemaakt na de eerste race.
  Foto's: Ruud Ploeg

 • En daarna wordt de baan weer succesvol omgeploegd ...

  En daarna wordt de baan weer succesvol omgeploegd ...

 • De brandweer is ook aanwezig tijdens deze autocross. De organisator is altijd verantwoordelijk voor veiligheid en is aansprakelijk. Bovendien moet die de boer altijd een evenementenvergunning kunnen overleggen. Dit om gedoe achteraf te voorkomen.

  De brandweer is ook aanwezig tijdens deze autocross. De organisator is altijd verantwoordelijk voor veiligheid en is aansprakelijk. Bovendien moet die de boer altijd een evenementenvergunning kunnen overleggen. Dit om gedoe achteraf te voorkomen.

 • Milieu ligt ook op het bordje van de organisator. Er mag geen brandstof in het land terechtkomen. In de praktijk gaat dit bijna altijd goed. Ook omdat organisatoren moeten voldoen aan strenge eisen van de Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie.

  Milieu ligt ook op het bordje van de organisator. Er mag geen brandstof in het land terechtkomen. In de praktijk gaat dit bijna altijd goed. Ook omdat organisatoren moeten voldoen aan strenge eisen van de Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie.

 • De boer heeft weinig verantwoordelijkheden. Met controlerende instanties als gemeente, politie en NVWA (voedselbewaring en -kwaliteit) heeft de boer niets te maken. Maar als een organisatie slordig is, geeft dat risico's. Wees dus scherp.

  De boer heeft weinig verantwoordelijkheden. Met controlerende instanties als gemeente, politie en NVWA (voedselbewaring en -kwaliteit) heeft de boer niets te maken. Maar als een organisatie slordig is, geeft dat risico's. Wees dus scherp.

 • Dat is anders als de boer de catering zelf doet. Zorg dan voor een goede horecavergunning én cateringverzekering. Het kan - indien mogelijk - een aantrekkelijke optie zijn, omdat grondverhuur ook niet de hoofdprijs is.

  Dat is anders als de boer de catering zelf doet. Zorg dan voor een goede horecavergunning én cateringverzekering. Het kan - indien mogelijk - een aantrekkelijke optie zijn, omdat grondverhuur ook niet de hoofdprijs is.

 • Horecapartijen die drank mogen schenken, worden bijna altijd door de organisator geregeld.

  Horecapartijen die drank mogen schenken, worden bijna altijd door de organisator geregeld.

 • Op het land is het na afloop van een evenement standaard een rotzooi. Geen ramp, maar maak goede afspraken dat uitbaters rommel direct opruimen. Vooral bierdoppen en lipjes van blikjes kunnen nare achterblijvers zijn. Zeker als moet worden gehakseld.

  Op het land is het na afloop van een evenement standaard een rotzooi. Geen ramp, maar maak goede afspraken dat uitbaters rommel direct opruimen. Vooral bierdoppen en lipjes van blikjes kunnen nare achterblijvers zijn. Zeker als moet worden gehakseld.

 • De organisator moet er voor zorgen dat er voldoende toiletunits zijn én dat het boerenbedrijf en het evenemententerrein door hekken afgescheiden zijn. Niemand wil (dronken) bezoekers op het eigen erf of in de buurt van de veestapel.

  De organisator moet er voor zorgen dat er voldoende toiletunits zijn én dat het boerenbedrijf en het evenemententerrein door hekken afgescheiden zijn. Niemand wil (dronken) bezoekers op het eigen erf of in de buurt van de veestapel.

 • Een goede aanrijdroute met voldoende verkeersregelaars en -borden is belangrijk. Als dit slecht geregeld is, kan dat het bezoekersaantal flink drukken. Met minder parkeergeld voor de boer (gemiddeld €2 tot €5 per dag per auto) tot gevolg.

  Een goede aanrijdroute met voldoende verkeersregelaars en -borden is belangrijk. Als dit slecht geregeld is, kan dat het bezoekersaantal flink drukken. Met minder parkeergeld voor de boer (gemiddeld €2 tot €5 per dag per auto) tot gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.