Akkerbouw

Foto & video

Oogst wintertarwe gaat weer verder

De graanoogst kenmerkt zich dit jaar als heel bijzonder. De eerste wintertarwe is op tijd geoogst met vochtpercentages van 15,5% tot wel 18% vocht. Het oogsten ging met horten en stoten tussen de buien door. En nog is niet alles eraf.

Foto

 • Rob de Bruyne uit Nagele (Flevoland) laat zijn wintertarwe door loonbedrijf Vedelaar uit dezelfde plaats combinen met een New Holland CX 8080 met een maaibord van 7,5 meter. Het vochtpercentage lag op 17,5%.

  Rob de Bruyne uit Nagele (Flevoland) laat zijn wintertarwe door loonbedrijf Vedelaar uit dezelfde plaats combinen met een New Holland CX 8080 met een maaibord van 7,5 meter. Het vochtpercentage lag op 17,5%.

 • Het is een perceel van 17 hectare, waar ook nog rasproeven in liggen van 1 hectare per ras. De gelegerde banen die te zien zijn gaven de aanleiding om te beginnen met dorsen. Vedelaar is met nog twee combines begonnen richting Espel.

  Het is een perceel van 17 hectare, waar ook nog rasproeven in liggen van 1 hectare per ras. De gelegerde banen die te zien zijn gaven de aanleiding om te beginnen met dorsen. Vedelaar is met nog twee combines begonnen richting Espel.

 • De proefveldjes zijn van de rassen: Benchmark, Diantha, Johnny, Livius en Mediator en omvatten allemaal 1 hectare.

  De proefveldjes zijn van de rassen: Benchmark, Diantha, Johnny, Livius en Mediator en omvatten allemaal 1 hectare.

 • De wintertarwe ziet er goed afgerijpt uit, maar is daarentegen ook niet vrij van fusarium. Dat is duidelijk zichtbaar aan de zaadkorrels met heel dunne zaadjes. De kleine aren waar ze uit komen, zijn doodrijp.

  De wintertarwe ziet er goed afgerijpt uit, maar is daarentegen ook niet vrij van fusarium. Dat is duidelijk zichtbaar aan de zaadkorrels met heel dunne zaadjes. De kleine aren waar ze uit komen, zijn doodrijp.

 • De combine bestuurd door Rik Francke, die voor Vedelaar werkt, is nu bezig met 6 hectare van het ras Henrik. Het andere grote perceel is van het ras Atomic. De gelegerde banen, die in het hele perceel voorkomen, gaan nu mooi naar binnen.

  De combine bestuurd door Rik Francke, die voor Vedelaar werkt, is nu bezig met 6 hectare van het ras Henrik. Het andere grote perceel is van het ras Atomic. De gelegerde banen, die in het hele perceel voorkomen, gaan nu mooi naar binnen.

 • Het kan nooit kwaad om tussendoor even te kijken hoe het gaat. Een nieuwsgierige collegaboer plukt samen met De Bruyne een paar aren in het veld.

  Het kan nooit kwaad om tussendoor even te kijken hoe het gaat. Een nieuwsgierige collegaboer plukt samen met De Bruyne een paar aren in het veld.

 • Het gaat prima zo, stelt Rob de Bruyne vast, al ziet het gehakselde stro nog wat groen.

  Het gaat prima zo, stelt Rob de Bruyne vast, al ziet het gehakselde stro nog wat groen.

 • Tot het donker is wordt doorgewerkt. Er kan niet meer worden gelost in Nagele, waar de tarwe in opslag gaat, en de kippers staan vol.

  Tot het donker is wordt doorgewerkt. Er kan niet meer worden gelost in Nagele, waar de tarwe in opslag gaat, en de kippers staan vol.

 • Een dag later is Jan van Wijk uit Nagele ook begonnen met zijn 3 percelen van bijna 10 hectare. Hij rijdt de wintertarwe er al heel wat jaren af met zijn oude Claas Dominator, in zijn eentje.

  Een dag later is Jan van Wijk uit Nagele ook begonnen met zijn 3 percelen van bijna 10 hectare. Hij rijdt de wintertarwe er al heel wat jaren af met zijn oude Claas Dominator, in zijn eentje.

 • Het zaad ziet er in de kipper mooi uit en is goed hardrijp. Het vochtpercentage is 16% en de opbrengst zou boven de 10 ton per hectare liggen. Hij werkt met een buffer van twee kippers die op zijn erf worden gelost.

  Het zaad ziet er in de kipper mooi uit en is goed hardrijp. Het vochtpercentage is 16% en de opbrengst zou boven de 10 ton per hectare liggen. Hij werkt met een buffer van twee kippers die op zijn erf worden gelost.

 • Nog een reden om te beginnen met de oogst is de schotgevoeligheid van dit ras (Tabasco). Stro word geperst door een veehouder.

  Nog een reden om te beginnen met de oogst is de schotgevoeligheid van dit ras (Tabasco). Stro word geperst door een veehouder.

 • Bij gebroeders Jaap en Hans de Zeeuw uit Emmeloord en Nagele is het ogostgeweld losgebroken met een van de grootste combines van Nederland: een Claas Lexion 780 op rups met een maaibord van netto 10,3 meter.

  Bij gebroeders Jaap en Hans de Zeeuw uit Emmeloord en Nagele is het ogostgeweld losgebroken met een van de grootste combines van Nederland: een Claas Lexion 780 op rups met een maaibord van netto 10,3 meter.

 • Met zo'n breed maaibord is mede dankzij een vrij hoge rijsnelheid een grote capaciteit te halen.

  Met zo'n breed maaibord is mede dankzij een vrij hoge rijsnelheid een grote capaciteit te halen.

 • Arnoud de Zeeuw, de zoon van Hans, bestuurt de combine. Naast hem zit iemand van Claas om de machine in te werken.

  Arnoud de Zeeuw, de zoon van Hans, bestuurt de combine. Naast hem zit iemand van Claas om de machine in te werken.

 • Hier word een perceel van 20 hectare Henrik over de volle lengte geoogst met behulp van GPS. Op deze manier is de capaciteit natuurlijk het hoogst.

  Hier word een perceel van 20 hectare Henrik over de volle lengte geoogst met behulp van GPS. Op deze manier is de capaciteit natuurlijk het hoogst.

 • Een prachtig oogstbeeld dankzij de grote stofwolk en in combinatie met het lossen.

  Een prachtig oogstbeeld dankzij de grote stofwolk en in combinatie met het lossen.

 • Een mooie korrel, waarmee de opbrengst op 10 ton zou liggen. Het vochtpercentage ligt op 17% volgens de monitor in de combine.

  Een mooie korrel, waarmee de opbrengst op 10 ton zou liggen. Het vochtpercentage ligt op 17% volgens de monitor in de combine.

 • De wintertarwe heeft mooie aren en is veertien dagen geleden gespoten met Roundup. Mede daardoor is de tijd van oogsten heel belangrijk; het zaad valt er heel gemakkelijk uit.

  De wintertarwe heeft mooie aren en is veertien dagen geleden gespoten met Roundup. Mede daardoor is de tijd van oogsten heel belangrijk; het zaad valt er heel gemakkelijk uit.

 • De loscapaciteit is hoog en dat is zo goed te zien. De kippers rijden naast de combine om rijdend te lossen voor tijdwinst. Het graan wordt bij Hans de Zeeuw in een schuur gelost.

  De loscapaciteit is hoog en dat is zo goed te zien. De kippers rijden naast de combine om rijdend te lossen voor tijdwinst. Het graan wordt bij Hans de Zeeuw in een schuur gelost.

 • Ondanks dat het een grote combine betreft, ziet deze er toch vrij compact uit.

  Ondanks dat het een grote combine betreft, ziet deze er toch vrij compact uit.

 • Nog even een beeld van het stro hakselen aan de achterkant.

  Nog even een beeld van het stro hakselen aan de achterkant.

 • De gebroeders De Zeeuw telen in totaal zo'n 125 hectare wintertarwe.

  De gebroeders De Zeeuw telen in totaal zo'n 125 hectare wintertarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.