Akkerbouw

Foto & video

Nieuwe technieken op uiendag

‘Nieuwe inzichten’ was het thema van de Uiendag 2016 in Colijnsplaat (Zeeland). De uienteler wordt geconfronteerd met steeds verder aangescherpte regelgeving en nieuwe technieken. Dat vraagt voortdurend aanpassingen in de teelt.

Foto

 • Bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen ondanks de hoge temperaturen weer in behoorlijke getale naar de UIKC Uiendag om zich bij te laten praten over de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot uienteelt. <em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen ondanks de hoge temperaturen weer in behoorlijke getale naar de UIKC Uiendag om zich bij te laten praten over de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot uienteelt. Foto's: Anton Dingemanse

 • Op het gebied van mechanisatie waren er nieuwe ontwikkelingen te melden. Deze VSS Amac uienlader is voorzien van sensoren die het gewicht van de geraapte uien vaststellen op het moment dat de uien de sensoren passeren. Zo wordt bij het laden de plaats en het gewicht vastgelegd. Met deze gegevens wordt een opbrengstkaart gemaakt.

  Op het gebied van mechanisatie waren er nieuwe ontwikkelingen te melden. Deze VSS Amac uienlader is voorzien van sensoren die het gewicht van de geraapte uien vaststellen op het moment dat de uien de sensoren passeren. Zo wordt bij het laden de plaats en het gewicht vastgelegd. Met deze gegevens wordt een opbrengstkaart gemaakt.

 • De monitor waar een en ander op wordt weergegeven stond nu opgesteld in de tent, maar zit normaal bij het laden in de trekkecabine.

  De monitor waar een en ander op wordt weergegeven stond nu opgesteld in de tent, maar zit normaal bij het laden in de trekkecabine.

 • De afbeelding rechts op het middelste vel geeft de meetgegevens van de sensoren weer zoals geregistreerd tijdens het rapen. De afbeelding links is de weergave van een daarna gemaakte opbrengstkaart, waarbij gebruik is gemaakt van de verzamelde gegevens.

  De afbeelding rechts op het middelste vel geeft de meetgegevens van de sensoren weer zoals geregistreerd tijdens het rapen. De afbeelding links is de weergave van een daarna gemaakte opbrengstkaart, waarbij gebruik is gemaakt van de verzamelde gegevens.

 • Hier 1 van de 2 sensoren onder de zeefmat die het gewicht meten van de voorbij komende uienmassa. Deze sensoren zitten aan het eind van de laatste zeefmat om met zo weinig mogelijk tarra te meten.

  Hier 1 van de 2 sensoren onder de zeefmat die het gewicht meten van de voorbij komende uienmassa. Deze sensoren zitten aan het eind van de laatste zeefmat om met zo weinig mogelijk tarra te meten.

 • Veenma mechanisatie was aanwezig met zijn Tordisc 1500 en 2250/2A schijvenrooiers voor de uienoogst. De afhankelijk van zaaiafstand verstelbare schijven vegen de uien los en worden door geleiders op zwad gelegd. Een voordeel is dat weinig uien naast het zwad komen te liggen.

  Veenma mechanisatie was aanwezig met zijn Tordisc 1500 en 2250/2A schijvenrooiers voor de uienoogst. De afhankelijk van zaaiafstand verstelbare schijven vegen de uien los en worden door geleiders op zwad gelegd. Een voordeel is dat weinig uien naast het zwad komen te liggen.

 • Een andere noviteit, maar dan niet specifiek voor uienteelt, is een systeem om een perceel te ontwateren zonder geulen in de kopakker. Met dit door Van Hees Machinery ontwikkelde concept wordt met zogenaamde Scrapr de kopakker geëgaliseerd en een afwateringgeul aan het eind van de teeltbedden of ruggen gerealiseerd.

  Een andere noviteit, maar dan niet specifiek voor uienteelt, is een systeem om een perceel te ontwateren zonder geulen in de kopakker. Met dit door Van Hees Machinery ontwikkelde concept wordt met zogenaamde Scrapr de kopakker geëgaliseerd en een afwateringgeul aan het eind van de teeltbedden of ruggen gerealiseerd.

 • Daarna wordt vanaf de afwateringgeul naar de slootkant een buis onder de grond gelegd. Met een woelvoet wordt op de gewenste diepte de grond losgemaakt met daarachter een Drainr buis. De buis wordt dus ondergronds van slootkant naar geul getrokken en zorgt zodoende voor ondergrondse afwatering van het perceel. Op de foto is de klem dicht, maar als de buis er over is geschoven kan het veersysteem worden bekrachtigd en zit de buis muurvast om door de grond te worden getrokken.

  Daarna wordt vanaf de afwateringgeul naar de slootkant een buis onder de grond gelegd. Met een woelvoet wordt op de gewenste diepte de grond losgemaakt met daarachter een Drainr buis. De buis wordt dus ondergronds van slootkant naar geul getrokken en zorgt zodoende voor ondergrondse afwatering van het perceel. Op de foto is de klem dicht, maar als de buis er over is geschoven kan het veersysteem worden bekrachtigd en zit de buis muurvast om door de grond te worden getrokken.

 • Bij de uien was er naast de gebruikelijke informatie bij de teeltproeven ook aandacht voor nieuwe uienrassen. Hier een veld Rockito, een nieuw ras van Seminis voor de lange bewaring. Op de achtergrond een groep tijdens een rondgang.

  Bij de uien was er naast de gebruikelijke informatie bij de teeltproeven ook aandacht voor nieuwe uienrassen. Hier een veld Rockito, een nieuw ras van Seminis voor de lange bewaring. Op de achtergrond een groep tijdens een rondgang.

 • Dit ras zou een makkelijk te telen ui zijn met een hoog drogestofgehalte. Rockito speelt daarmee in op de toch veranderende teeltomstandigheden. Hier het monster zoals dit ter beoordeling lag tijdens de uiendag.

  Dit ras zou een makkelijk te telen ui zijn met een hoog drogestofgehalte. Rockito speelt daarmee in op de toch veranderende teeltomstandigheden. Hier het monster zoals dit ter beoordeling lag tijdens de uiendag.

 • Een ras met specifieke eigenschappen is Contado van Hazera. Deze ui heeft een hoog drogestofgehalte en kan daarmee interessant zijn voor snijderijen om het gat tussen oude en nieuwe zaaiui op te vullen. Hier het plantgoed van deze ui.

  Een ras met specifieke eigenschappen is Contado van Hazera. Deze ui heeft een hoog drogestofgehalte en kan daarmee interessant zijn voor snijderijen om het gat tussen oude en nieuwe zaaiui op te vullen. Hier het plantgoed van deze ui.

 • Op een ander perceel van Rusthoeve ligt een proef van tweedejaars plantuien, waarbij wordt gekeken naar de ontwikkeling van een aantal rassen, onder dezelfde omstandigheden geteeld. Ook het ras Contado gaat mee in deze proef. De gerooide uien van dit ras hier op zwad. Raskenmerken zijn een hoogronde ui met harde huid en dunne hals waardoor ze snel droog zijn en langer bewaard kunnen worden.

  Op een ander perceel van Rusthoeve ligt een proef van tweedejaars plantuien, waarbij wordt gekeken naar de ontwikkeling van een aantal rassen, onder dezelfde omstandigheden geteeld. Ook het ras Contado gaat mee in deze proef. De gerooide uien van dit ras hier op zwad. Raskenmerken zijn een hoogronde ui met harde huid en dunne hals waardoor ze snel droog zijn en langer bewaard kunnen worden.

 • De belangstelling van standhouders was dermate groot dat er een tent van forse afmeting op het terrein was neergezet. Hier werden de bezoekers over allerhande gelieerde zaken geïnformeerd en kon de behoefte aan een natje en een droogje worden ingewilligd. Voor de meeste bezoekers was de uiendag weer een leerzaam evenement.

  De belangstelling van standhouders was dermate groot dat er een tent van forse afmeting op het terrein was neergezet. Hier werden de bezoekers over allerhande gelieerde zaken geïnformeerd en kon de behoefte aan een natje en een droogje worden ingewilligd. Voor de meeste bezoekers was de uiendag weer een leerzaam evenement.

Of registreer je om te kunnen reageren.