Akkerbouw

Foto & video

Koolzaadoogst gaat naar wens

Het wisselvallige voorjaar heeft ook in koolzaad invloed gehad op de groei en de uiteindelijke opbrengst. Maar de omstandigheden om te oogsten waren op dit perceel goed te noemen.

Foto

 • Bij Jaap Quartel uit Nagele was Hans Bom van loonbedrijf De Rijke uit Nagele koolzaad aan het combinen. De New Holland CX 8080 had een paar uurtjes werk op de oppervlakte van 3 hectare.<br /><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Bij Jaap Quartel uit Nagele was Hans Bom van loonbedrijf De Rijke uit Nagele koolzaad aan het combinen. De New Holland CX 8080 had een paar uurtjes werk op de oppervlakte van 3 hectare.
  Foto's: Sytze Bakker

 • Begin juni zijn de mannetjes (groene stroken) er tussenuit gemaaid.

  Begin juni zijn de mannetjes (groene stroken) er tussenuit gemaaid.

 • Hans Bom van loonbedrijf De Rijke werkt met behulp van GPS en moet op het eind de combine weer naar de volgende werkgang sturen, of natuurlijk het zaad lossen.

  Hans Bom van loonbedrijf De Rijke werkt met behulp van GPS en moet op het eind de combine weer naar de volgende werkgang sturen, of natuurlijk het zaad lossen.

 • Het perceel is niet zo groot en de banen zijn normaal 9 meter,  afgestemd op de bestuiving door bijen. Hier is gekozen voor 10 meter breedte.

  Het perceel is niet zo groot en de banen zijn normaal 9 meter,  afgestemd op de bestuiving door bijen. Hier is gekozen voor 10 meter breedte.

 • Met een maaibord van 6.60 meter en een baan koolzaad van 10 meter is het van belang dat de eerste gang niet te breed wordt gemaaid.

  Met een maaibord van 6.60 meter en een baan koolzaad van 10 meter is het van belang dat de eerste gang niet te breed wordt gemaaid.

 • Handig is 'Varifeed', de mogelijkheid van het op afstand verstellen van de diepte van het maaibord bij vooral stug en hoog gewas als koolzaad, voor een soepele invoer zonder propvorming onder de vijzel.

  Handig is 'Varifeed', de mogelijkheid van het op afstand verstellen van de diepte van het maaibord bij vooral stug en hoog gewas als koolzaad, voor een soepele invoer zonder propvorming onder de vijzel.

 • Jaap Quartel laat even een paar peulen zien om aan te geven dat het wisselende voorjaar ook van invloed is geweest op de groei en vulling van de peulen.

  Jaap Quartel laat even een paar peulen zien om aan te geven dat het wisselende voorjaar ook van invloed is geweest op de groei en vulling van de peulen.

 • De bovenste peulen zijn kleiner en bevatten daardoor minder zaad, aldus Quartel.

  De bovenste peulen zijn kleiner en bevatten daardoor minder zaad, aldus Quartel.

 • In de tank zien we het nodige kaf tussen de zaden, maar de afnemer (Vandinter Scheemda) is tevreden. En volgens Hans Bom is het kaf in de tank beter dan zaad op het land.

  In de tank zien we het nodige kaf tussen de zaden, maar de afnemer (Vandinter Scheemda) is tevreden. En volgens Hans Bom is het kaf in de tank beter dan zaad op het land.

 • Hier duidelijk ongeschoond zaad uit de tank.

  Hier duidelijk ongeschoond zaad uit de tank.

 • Hoewel het zaad donker van kleur is, ligt er toch nog wel een zaadje op de donkere grond onder het stro.

  Hoewel het zaad donker van kleur is, ligt er toch nog wel een zaadje op de donkere grond onder het stro.

 • Het weinige groene stro wil Quartel een paar weken laten liggen om te drogen. Daarna laat hij een hakselaar komen om het met een silagewagen op te vangen en in kisten weg te zetten voor strooisel voor de paarden.

  Het weinige groene stro wil Quartel een paar weken laten liggen om te drogen. Daarna laat hij een hakselaar komen om het met een silagewagen op te vangen en in kisten weg te zetten voor strooisel voor de paarden.

Of registreer je om te kunnen reageren.