Akkerbouw

Foto & video

Graanoogst verloopt moeizaam

De graanoogst gaat met horten en stoten. Stelen tussen de buien door, maar ook een paar mooie dagen. Opbrengst en kwaliteit zijn net zo divers.

Afgelopen maandag kon eindelijk op veel plaatsen de graanoogst flink van start. Ook in het Groningse hoge land en het Oldambt werd er een flinke douw gegeven aan de graanoogst, eigenlijk net als elders in het land. In het Friese Bildt viel het tegen en werd er nog maar weinig graan binnengehaald. Op het ene perceel regende de oogst tegen de avond uit en een kilometer verderop ging het nog tot na middernacht door.

Deze week was in het zuidwesten ruim de helft van het areaal binnen. In het noorden ruwweg een derde en in Limburg is de oogst dan al een eind aan de kant. De wintergerst en vroege tarwe kwam twee tot drie weken geleden goed binnen, maar gaf toen al het voorteken dat de opbrengst geen topper wordt.

Meer over de graanoogst in Boerderij nr 47 van dinsdag 16 augustus.

Foto

 • Dreigende luchten op maandagavond 8 augustus in het Groningse Oldambt. Waar maaidorsers op de ene plek uitregenden, ging het werk een kilometer verder gewoon door. Ronald Lugtenberg zit bij Nieuw Scheemda in een mooi perceel Expert. Veel tarwe in het noorden is rond 17% vocht gedorst, maandagmiddag zit het bij Lugtenberg onder 16%. Opbrengst is nog niet bekend, omdat de kippers niet over de weegbrug gaan. Maar de kilo’s van vorig jaar worden niet gehaald.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>

  Dreigende luchten op maandagavond 8 augustus in het Groningse Oldambt. Waar maaidorsers op de ene plek uitregenden, ging het werk een kilometer verder gewoon door. Ronald Lugtenberg zit bij Nieuw Scheemda in een mooi perceel Expert. Veel tarwe in het noorden is rond 17% vocht gedorst, maandagmiddag zit het bij Lugtenberg onder 16%. Opbrengst is nog niet bekend, omdat de kippers niet over de weegbrug gaan. Maar de kilo’s van vorig jaar worden niet gehaald.
  Foto: Mark Pasveer

 • Hectolitergewichten zijn maar gewoontjes en veel graan kwam boven 16% vocht binnen. Met het kwakkelende weer en de matige vooruitzichten durven telers het ook niet al te veel af te wachten, want iedere dag langer nat in het land is verlies van gewicht.<br /><em>Foto: Peter Roek</em>

  Hectolitergewichten zijn maar gewoontjes en veel graan kwam boven 16% vocht binnen. Met het kwakkelende weer en de matige vooruitzichten durven telers het ook niet al te veel af te wachten, want iedere dag langer nat in het land is verlies van gewicht.
  Foto: Peter Roek

 • Wim van der Ploeg kon in Nieuw Scheemda maandag 8 augustus ook een lange dag maken. In de middag was het vocht gezakt naar 16,2%. In het weekend is Van der Ploeg begonnen met dorsen. Toen nog niet zo volop, maar na maandag is toch bijna de helft van het areaal er al af. De donkere lucht verraadt dat collega's elders in de regio de strijd ook al eerder moesten staken.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>

  Wim van der Ploeg kon in Nieuw Scheemda maandag 8 augustus ook een lange dag maken. In de middag was het vocht gezakt naar 16,2%. In het weekend is Van der Ploeg begonnen met dorsen. Toen nog niet zo volop, maar na maandag is toch bijna de helft van het areaal er al af. De donkere lucht verraadt dat collega's elders in de regio de strijd ook al eerder moesten staken.
  Foto: Mark Pasveer

 • Sander Müller koppelt bij Sappemeer maandagavond om 11 uur het maaibord af. Het perceel is eraf en het is voor die dag mooi geweest. Totaal heeft Bouwman, die Sander helpt bij de oogst, er dan 58 hectare af.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>

  Sander Müller koppelt bij Sappemeer maandagavond om 11 uur het maaibord af. Het perceel is eraf en het is voor die dag mooi geweest. Totaal heeft Bouwman, die Sander helpt bij de oogst, er dan 58 hectare af.
  Foto: Mark Pasveer

 • Een perceel wintertarwe in zuidelijk Flevoland met flink wat gelegerde plekken. Dit jaar geen regel, maar ook geen uitzondering.<br /><em>Foto: Henk Riswick</em>

  Een perceel wintertarwe in zuidelijk Flevoland met flink wat gelegerde plekken. Dit jaar geen regel, maar ook geen uitzondering.
  Foto: Henk Riswick

 • Met een hectolitergewicht van 77 en dik 9 ton per hectare, een van de betere percelen.<br /><em>Foto: Peter Roek</em>

  Met een hectolitergewicht van 77 en dik 9 ton per hectare, een van de betere percelen.
  Foto: Peter Roek

 • Jos Vos perste afgelopen maandag voor loonbedrijf Markusse uit 's Heerabtskerke het eerste tarwe stro in de Wilhelminapolder. Dat was al eerder gedorst en het zwad van de Lexion met 12 meter maaibord is daarom ook eerst geschud. Er ligt dus een flinke deken van stro waar de pers met 5 kilometer per uur op volle capaciteit kan draaien.<br /><em>Foto: Peter Roek</em>

  Jos Vos perste afgelopen maandag voor loonbedrijf Markusse uit 's Heerabtskerke het eerste tarwe stro in de Wilhelminapolder. Dat was al eerder gedorst en het zwad van de Lexion met 12 meter maaibord is daarom ook eerst geschud. Er ligt dus een flinke deken van stro waar de pers met 5 kilometer per uur op volle capaciteit kan draaien.
  Foto: Peter Roek

 • Geheel in stijl oogst Jochem Mansholt bij Sumundo in Ulrum een klein perceeltje Tataros voor de vermeerdering. Een grote maaidorser vraagt te veel tijd om schoon te maken.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>

  Geheel in stijl oogst Jochem Mansholt bij Sumundo in Ulrum een klein perceeltje Tataros voor de vermeerdering. Een grote maaidorser vraagt te veel tijd om schoon te maken.
  Foto: Mark Pasveer

 • 'Raar weer' voor de oogst van het mengsel van erwten en triticale voor veevoer, stelt Max van Tilburg, biologische melkveehouder in Ulrum. Zoon Ben bestiert de boerderij.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>

  'Raar weer' voor de oogst van het mengsel van erwten en triticale voor veevoer, stelt Max van Tilburg, biologische melkveehouder in Ulrum. Zoon Ben bestiert de boerderij.
  Foto: Mark Pasveer

 • Van Tilburg teelt een aantal hectare triticale gemengd met erwten om het eiwitgehalte te verhogen. Dat wordt dan op het eigen bedrijf aan de koeien gevoerd. Het stro wordt weer gebruikt voor de potstal.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>

  Van Tilburg teelt een aantal hectare triticale gemengd met erwten om het eiwitgehalte te verhogen. Dat wordt dan op het eigen bedrijf aan de koeien gevoerd. Het stro wordt weer gebruikt voor de potstal.
  Foto: Mark Pasveer

 • Nostalgie in het Friese Bildt. In Berlikum rijden Hielke Herrema en Bauke Wiersma hun eerste seizoen met een Fortschritt E 514 uit 1986 die ze eerder dit jaar samen hebben opgeknapt. En hij doet het nog best. De graanoogst in het noorden van Friesland loopt wat achterop. Terwijl maandag 8 augustus het overal volop losgaat, is het in Friesland toch geregeld tegen miezeren aan en is er regionaal nog maar 10% geoogst, meest met vochtgehaltes rond 17%. Eerder haalde Wiersma al 38 ton van 4 hectare Henrik en dat is voor dit jaar een mooie opbrengst.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>

  Nostalgie in het Friese Bildt. In Berlikum rijden Hielke Herrema en Bauke Wiersma hun eerste seizoen met een Fortschritt E 514 uit 1986 die ze eerder dit jaar samen hebben opgeknapt. En hij doet het nog best. De graanoogst in het noorden van Friesland loopt wat achterop. Terwijl maandag 8 augustus het overal volop losgaat, is het in Friesland toch geregeld tegen miezeren aan en is er regionaal nog maar 10% geoogst, meest met vochtgehaltes rond 17%. Eerder haalde Wiersma al 38 ton van 4 hectare Henrik en dat is voor dit jaar een mooie opbrengst.
  Foto: Mark Pasveer

 • Inname van graan bij Poldergraan in Biddinghuizen. Blonk heeft zijn graanhandel overgedaan aan Pars in Jacobiparochie, die in Flevoland de activiteiten voorzet onder de naam Poldergraan. Ook in Flevoland zijn de opbrengsten lager dan andere jaren. Veel percelen halen maar krap aan de 9 ton. Sommige percelen tikken door de 9 ton, maar net onder 8 ton komt ook voor.<br /><em>Foto: Henk Riswick</em>

  Inname van graan bij Poldergraan in Biddinghuizen. Blonk heeft zijn graanhandel overgedaan aan Pars in Jacobiparochie, die in Flevoland de activiteiten voorzet onder de naam Poldergraan. Ook in Flevoland zijn de opbrengsten lager dan andere jaren. Veel percelen halen maar krap aan de 9 ton. Sommige percelen tikken door de 9 ton, maar net onder 8 ton komt ook voor.
  Foto: Henk Riswick

 • In West Brabant moest afgelopen weekend de graanoogst nog op gang komen. Zaterdagmiddag ging het in het zuidwesten al wat van start. De zondag viel tegen, maar einde van de middag gingen toch weer steeds meer machines het land in. Peter Kriesels oogstte een perceel wintertarwe voor loonbedrijf Hack aan de Engelssestraat in Kruisland.<br /><em>Foto: Peter Roek</em>

  In West Brabant moest afgelopen weekend de graanoogst nog op gang komen. Zaterdagmiddag ging het in het zuidwesten al wat van start. De zondag viel tegen, maar einde van de middag gingen toch weer steeds meer machines het land in. Peter Kriesels oogstte een perceel wintertarwe voor loonbedrijf Hack aan de Engelssestraat in Kruisland.
  Foto: Peter Roek

 • De tarwe is bestemd voor meelfabriek De Jongh in Steenbergen. Zondagmiddag zit het vochtpercentage op 16,7%. Van 16,6% rekent de Jongh €3 droogkosten per procent vocht.<br /><em>Foto: Peter Roek</em>

  De tarwe is bestemd voor meelfabriek De Jongh in Steenbergen. Zondagmiddag zit het vochtpercentage op 16,7%. Van 16,6% rekent de Jongh €3 droogkosten per procent vocht.
  Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.