Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Graanoogst met grootvaders materiaal

De Oldtimer Trekkers en Motorenclub Midden-Zeeland (OTMMZ) organiseerde in het Zeeuwse Serooskerke een traditionele dorsdag.

Foto

 • Een van de laatste percelen graan in Serooskerke op Walcheren was bestemd voor de traditionele dorsdag, georganiseerd door Oldtimer Trekkers en Motorenclub Midden-Zeeland (OTMMZ). Loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke had dit jaar een perceel beschikbaar gesteld voor de dorsdag. De 3 mm regen die in de nacht nog was gevallen vormde geen probleem. Hier dorst een Claeys M103 uit 1958 een deel van de tarwe. <em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Een van de laatste percelen graan in Serooskerke op Walcheren was bestemd voor de traditionele dorsdag, georganiseerd door Oldtimer Trekkers en Motorenclub Midden-Zeeland (OTMMZ). Loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke had dit jaar een perceel beschikbaar gesteld voor de dorsdag. De 3 mm regen die in de nacht nog was gevallen vormde geen probleem. Hier dorst een Claeys M103 uit 1958 een deel van de tarwe. Foto's: Anton Dingemanse

 • Het doel van deze dorsdag is om een indruk te geven hoe in het recente verleden graan werd geoogst. Voor de maaidorsers ten tonele verschenen was maaibinden de meest geëigende methode om het graan van het akker te halen. Hier is een McCormick maaibinder uit de jaren 50, getrokken door een Fordson Super Major, uit dezelfde periode bezig met het binderen voor de dorskast.

  Het doel van deze dorsdag is om een indruk te geven hoe in het recente verleden graan werd geoogst. Voor de maaidorsers ten tonele verschenen was maaibinden de meest geëigende methode om het graan van het akker te halen. Hier is een McCormick maaibinder uit de jaren 50, getrokken door een Fordson Super Major, uit dezelfde periode bezig met het binderen voor de dorskast.

 • Hier is goed te zien hoe de haspel het graan tijdens het afmaaien op zijn plaats houdt en op het maaibord laat vallen. Toen was alleen voor het maaien al 2 man nodig.

  Hier is goed te zien hoe de haspel het graan tijdens het afmaaien op zijn plaats houdt en op het maaibord laat vallen. Toen was alleen voor het maaien al 2 man nodig.

 • De schoven werden vroeger op zogenaamde stuken gezet en later opgehaald om in de winter te worden gedorst met een dorskast. Hier een demonstratie met Borga dorskast voorzien van stropers.

  De schoven werden vroeger op zogenaamde stuken gezet en later opgehaald om in de winter te worden gedorst met een dorskast. Hier een demonstratie met Borga dorskast voorzien van stropers.

 • De aandrijving voor deze grote dorskast wordt geleverd door een fraai gerestaureerde IH McCormick-Deering WD9. Deze trekker start op benzine en schakelt daarna over op diesel.

  De aandrijving voor deze grote dorskast wordt geleverd door een fraai gerestaureerde IH McCormick-Deering WD9. Deze trekker start op benzine en schakelt daarna over op diesel.

 • Grote dorskasten in gebruik bij loonbedrijven werden aangedreven door een trekker. Hier wordt een kleine dorskast zonder stropers aangedreven door een stationaire motor. Op deze dorsdag worden de schoven met klassieke trekker en wagen opgehaald en meteen gedorst. De trekker is een Zetor uit begin jaren 50.

  Grote dorskasten in gebruik bij loonbedrijven werden aangedreven door een trekker. Hier wordt een kleine dorskast zonder stropers aangedreven door een stationaire motor. Op deze dorsdag worden de schoven met klassieke trekker en wagen opgehaald en meteen gedorst. De trekker is een Zetor uit begin jaren 50.

 • De trekker die de schoven bij deze dorskast aanvoert is een Nuffield 160 BMC uit 1963.

  De trekker die de schoven bij deze dorskast aanvoert is een Nuffield 160 BMC uit 1963.

 • Nog een andere kleinere Borga dorskast werd aangedreven door deze Fendt Dieselross F18 uit 1949.

  Nog een andere kleinere Borga dorskast werd aangedreven door deze Fendt Dieselross F18 uit 1949.

 • Dit systeem stamt uit de beginjaren van dorsmechanisatie. Van een flinke handvol graanstengels worden de aren in een dorsmachientje gestopt. Een draaiende cilinder met pinnen slaat het graan uit de aren. Het graan en kaf gaat dan in een windmolen om te schonen. Het dorsmachientje stamt uit het begin van de twintigste eeuw en is een Minerva-Hutte Stiften-Dreschmaschine.

  Dit systeem stamt uit de beginjaren van dorsmechanisatie. Van een flinke handvol graanstengels worden de aren in een dorsmachientje gestopt. Een draaiende cilinder met pinnen slaat het graan uit de aren. Het graan en kaf gaat dan in een windmolen om te schonen. Het dorsmachientje stamt uit het begin van de twintigste eeuw en is een Minerva-Hutte Stiften-Dreschmaschine.

 • Om er zeker van te zijn dat alles er op tijd afkomt werden toch nog enkele klassieke maaidorsers ingezet. Op de voorgrond een BM Volvo S950, links een BM Volvo S1000 en rechts de Claeys M103.

  Om er zeker van te zijn dat alles er op tijd afkomt werden toch nog enkele klassieke maaidorsers ingezet. Op de voorgrond een BM Volvo S950, links een BM Volvo S1000 en rechts de Claeys M103.

 • Deze klassieke glorie, een BM Volvo S900, de oudste van de aanwezige maaidorsers, stond op reserve maar hoefde niet meer in actie te komen.

  Deze klassieke glorie, een BM Volvo S900, de oudste van de aanwezige maaidorsers, stond op reserve maar hoefde niet meer in actie te komen.

 • Naast alle demonstraties waren er ook enige tientallen klassieke trekkers te bewonderen. Hier een fraaie IH Farmall 806.

  Naast alle demonstraties waren er ook enige tientallen klassieke trekkers te bewonderen. Hier een fraaie IH Farmall 806.

 • Daarnaast stond een trekkertje van een heel ander formaat. Dit is een Holder B.10.d uit 1955 met een gewicht van 700 kilo.

  Daarnaast stond een trekkertje van een heel ander formaat. Dit is een Holder B.10.d uit 1955 met een gewicht van 700 kilo.

 • Een drietal trekkers uit de Eicher fabrieken. Vooraan een Konigstiger I gebouwd in januari 1970. Daarnaast een Es 201 Puma uit 1963 en een Panther ook uit 1963.

  Een drietal trekkers uit de Eicher fabrieken. Vooraan een Konigstiger I gebouwd in januari 1970. Daarnaast een Es 201 Puma uit 1963 en een Panther ook uit 1963.

 • De organisatie kan met ongeveer 500 betalende bezoekers terugkijken op een geslaagd evenement.

  De organisatie kan met ongeveer 500 betalende bezoekers terugkijken op een geslaagd evenement.

Laatste reacties

 • ed12345

  Enkele kleine typ foutjes in het onderschrift De Fordson Super Major is niet van de jaren 50 .Die werd gebouwd van 1961 tot 1964 De Nuffield moet een 10/60 zijn. Er werd ook wel eens direct van het veld gedorst
  dat gebeurde niet vaak. Misschien voor de lezer leuk te weten De Farmall 806 en de minder sterke bijna zelfde 706 werd ik denk vanaf 1961 of 62 door Engelbert Den Haag de toenmalige Internatioal importeur naar NL gebracht Een van de eerste demo's was in de Biesbosch ploegen
  Voor die tijd een ongekende grote trekker in NL Bij de meeste loonbedrijven was een trekker in de grote van de Fordson Super Major de grote jongen

 • ed12345

  Nog 2 kleine toch wel bijzonderheden Bij de combines BM 950 stond de motor links onder in de lenkte van de machine ,bij de S1000 stond de motor ook beneden maar zo ongeveer tussen de voorwielen dus dwars op de machine Bij BM was dit waarschijnlijk gedaan om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden

Of registreer je om te kunnen reageren.