Akkerbouw

Foto & video

Veel bezoekers bij Zeeuwse akkerbouwers

Drie Zeeuwse bedrijven ontvingen bij de open dag in de Week van de Akkerbouw ruim 800 bezoekers.

Foto

 • Onder mooie weersomstandigheden werd in Zeeland de Open Dag van de Akkerbouw gehouden. Op Schouwen-Duiveland hebben 3 agrarische bedrijven de handen ineen geslagen en deze dag gezamenlijk met elk een verschillend thema georganiseerd. Hier een indruk van de dag bij de Willemshoeve van Kees en Eric Hanse uit Zierikzee.

  Onder mooie weersomstandigheden werd in Zeeland de Open Dag van de Akkerbouw gehouden. Op Schouwen-Duiveland hebben 3 agrarische bedrijven de handen ineen geslagen en deze dag gezamenlijk met elk een verschillend thema georganiseerd. Hier een indruk van de dag bij de Willemshoeve van Kees en Eric Hanse uit Zierikzee.

 • Zij hadden als thema 'Energie en Duurzaamheid'. Er was een infomarkt met stands die over deze onderwerpen informeerde. Leerlingen van Edudelta, het agrarisch onderwijs uit Goes, verzorgden rondleidingen langs de gewassen. Een groepje krijgt hier van een medewerker van loonbedrijf Van der Maas uit Oosterland uitleg bij een bietenzaaimachine.

  Zij hadden als thema 'Energie en Duurzaamheid'. Er was een infomarkt met stands die over deze onderwerpen informeerde. Leerlingen van Edudelta, het agrarisch onderwijs uit Goes, verzorgden rondleidingen langs de gewassen. Een groepje krijgt hier van een medewerker van loonbedrijf Van der Maas uit Oosterland uitleg bij een bietenzaaimachine.

 • Naast de niet-agrarische bezoekers kwamen ook veel collega's een kijkje nemen.

  Naast de niet-agrarische bezoekers kwamen ook veel collega's een kijkje nemen.

 • Uit Nieuwerkerk, een dorp in de buurt, kwam de 32-jarige Peter Flikweert met zijn kinderen Sarah, Jacob en Levi een kijkje nemen. 'Zelf ben ik ICT-er maar wel bekend met de landbouw en zie dit als een leuk uitje voor de kinderen, waar ze nog wat van kunnen opsteken.'

  Uit Nieuwerkerk, een dorp in de buurt, kwam de 32-jarige Peter Flikweert met zijn kinderen Sarah, Jacob en Levi een kijkje nemen. 'Zelf ben ik ICT-er maar wel bekend met de landbouw en zie dit als een leuk uitje voor de kinderen, waar ze nog wat van kunnen opsteken.'

 • De 85-jarige meneer Korsman uit Zierikzee is tot aan zijn pensionering beroepschauffeur geweest. "Na mijn pensionering ben ik voor een garagebedrijf auto's gaan ophalen en wegbrengen. Daarnaast ben ik ook een beetje bij boeren gaan helpen. Bij die garage ben ik ondertussen gestopt maar als de boer vraagt of ik morgen om 6 uur kan komen helpen dan kom ik. Ze houden natuurlijk wel rekening met mijn leeftijd."

  De 85-jarige meneer Korsman uit Zierikzee is tot aan zijn pensionering beroepschauffeur geweest. "Na mijn pensionering ben ik voor een garagebedrijf auto's gaan ophalen en wegbrengen. Daarnaast ben ik ook een beetje bij boeren gaan helpen. Bij die garage ben ik ondertussen gestopt maar als de boer vraagt of ik morgen om 6 uur kan komen helpen dan kom ik. Ze houden natuurlijk wel rekening met mijn leeftijd."

 • Ook uit Nieuwerkerk kwam Ben Bolijn van 52 met zijn 23-jarige zoon Stefan op bezoek. 'Ik had ook een landbouwbedrijfje, maar dat was te klein om nog een boterham te verdienen. Nu ben ik verkeerstechnicus en kom ik met mijn zoon op bezoek omdat de belangstelling voor de landbouw er uiteraard nog wel is.'

  Ook uit Nieuwerkerk kwam Ben Bolijn van 52 met zijn 23-jarige zoon Stefan op bezoek. 'Ik had ook een landbouwbedrijfje, maar dat was te klein om nog een boterham te verdienen. Nu ben ik verkeerstechnicus en kom ik met mijn zoon op bezoek omdat de belangstelling voor de landbouw er uiteraard nog wel is.'

 • Rian de Feijter uit Axel op Zeeuws-Vlaanderen is 68 en laat zich de erwtensoep van de proeverij goed smaken. Zij is lid van het dagelijks bestuur van waterschap 'Scheldestromen' met portefeuille Wegen en Beplantingen. ' Door mijn functie heb ik regelmatig te maken met de agrarische sector maar dan op het gebied van regelgeving. Een dergelijk evenement heeft een andere insteek en die bezoek ik daarom graag. Petje af voor deze 3 ondernemers. Ze hebben kennelijk kosten nog moeite gespaard om het publiek warm te krijgen voor een bezoek.'

  Rian de Feijter uit Axel op Zeeuws-Vlaanderen is 68 en laat zich de erwtensoep van de proeverij goed smaken. Zij is lid van het dagelijks bestuur van waterschap 'Scheldestromen' met portefeuille Wegen en Beplantingen. ' Door mijn functie heb ik regelmatig te maken met de agrarische sector maar dan op het gebied van regelgeving. Een dergelijk evenement heeft een andere insteek en die bezoek ik daarom graag. Petje af voor deze 3 ondernemers. Ze hebben kennelijk kosten nog moeite gespaard om het publiek warm te krijgen voor een bezoek.'

 • De bezoekers zijn van velerlei pluimage en die konden overal over geïnformeerd worden. Op het erf en omgeving stonden een flink aantal landbouwmachines opgesteld. Hier krijgen bezoekers uitleg bij een Stubble Master cyclomaaier.

  De bezoekers zijn van velerlei pluimage en die konden overal over geïnformeerd worden. Op het erf en omgeving stonden een flink aantal landbouwmachines opgesteld. Hier krijgen bezoekers uitleg bij een Stubble Master cyclomaaier.

 • Akkerbouwer en deelnemer Jan Stouten uit Oosterland had als thema 'van Akker tot Bakker'. Op het erf stonden kraampjes waar informatie werd verstrekt en waar verschillende ondernemers hun producten lieten proeven.

  Akkerbouwer en deelnemer Jan Stouten uit Oosterland had als thema 'van Akker tot Bakker'. Op het erf stonden kraampjes waar informatie werd verstrekt en waar verschillende ondernemers hun producten lieten proeven.

 • Aan de hand van machines van vroeger en nu werd een beeld geschetst van de graanoogst in de afgelopen eeuw. Hier twee combines met op de voorgrond een Claas 'Columbus' uit 1955 en op de achtergrond een moderne New-Holland.

  Aan de hand van machines van vroeger en nu werd een beeld geschetst van de graanoogst in de afgelopen eeuw. Hier twee combines met op de voorgrond een Claas 'Columbus' uit 1955 en op de achtergrond een moderne New-Holland.

 • Uiteindelijk moet de tarwe meel worden. Met een maalmolen uit 1913 wordt het proces van tarwe tot meel in beeld gebracht.

  Uiteindelijk moet de tarwe meel worden. Met een maalmolen uit 1913 wordt het proces van tarwe tot meel in beeld gebracht.

 • Het meel komt uiteindelijk bij de bakker. Kinderen mochten onder toeziend oog van een echte bakker koekdeeg omvormen tot koekjes.

  Het meel komt uiteindelijk bij de bakker. Kinderen mochten onder toeziend oog van een echte bakker koekdeeg omvormen tot koekjes.

 • Bij de kleine Saar Kraaieveld was de bakker even weg, maar haar oma kan ook nog goed met de deegrol uit de voeten.

  Bij de kleine Saar Kraaieveld was de bakker even weg, maar haar oma kan ook nog goed met de deegrol uit de voeten.

 • Natuursteenbewerker Thijs Bal is 45 en komt ook uit Oosterland. "Het is een mooie dag om te gaan buurten bij een goede kennis en eens te kijken wat er te beleven valt."

  Natuursteenbewerker Thijs Bal is 45 en komt ook uit Oosterland. "Het is een mooie dag om te gaan buurten bij een goede kennis en eens te kijken wat er te beleven valt."

 • Jacomien Berghuis-Bos is in de dertig, werkt bij een schoenengroothandel en komt met haar zoontje naar deze dag. ' Mijn zoon komt graag op de boerderij van zijn oom en eigenlijk zouden kinderen sowieso moeten weten waar hun eten vandaan komt.'

  Jacomien Berghuis-Bos is in de dertig, werkt bij een schoenengroothandel en komt met haar zoontje naar deze dag. ' Mijn zoon komt graag op de boerderij van zijn oom en eigenlijk zouden kinderen sowieso moeten weten waar hun eten vandaan komt.'

 • Marijke Borst komt uit Voorburg en is met een vriendenclub op bezoek bij een van hen die in de buurt woont. 'We waren eigenlijk op weg naar het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk toen we hier langs kwamen. Dit leek ons met dit mooie weer veel leuker om te doen. We komen net aan dus we kunnen nog niet vertellen wat er van vinden, maar ik denk dat we ons niet hoeven te vervelen.'

  Marijke Borst komt uit Voorburg en is met een vriendenclub op bezoek bij een van hen die in de buurt woont. 'We waren eigenlijk op weg naar het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk toen we hier langs kwamen. Dit leek ons met dit mooie weer veel leuker om te doen. We komen net aan dus we kunnen nog niet vertellen wat er van vinden, maar ik denk dat we ons niet hoeven te vervelen.'

 • Met een janplezier werd de mogelijkheid geboden om een rondrit in de buurt te maken. Om het uur zat de wagen vol.

  Met een janplezier werd de mogelijkheid geboden om een rondrit in de buurt te maken. Om het uur zat de wagen vol.

 • De passagiers konden onderweg uitstappen om voorgelicht te worden over de teelt van knolselderij. Collega akkerbouwer Marien Bos legt bij een schoffelmachine uit wat er allemaal komt kijken om een goed product van het land te halen.

  De passagiers konden onderweg uitstappen om voorgelicht te worden over de teelt van knolselderij. Collega akkerbouwer Marien Bos legt bij een schoffelmachine uit wat er allemaal komt kijken om een goed product van het land te halen.

 • Het bedrijf van Klompe- Van der Linde had als thema 'Van Producent tot Consument'. Hier werd het traject van spruiten planten tot geoogste spruiten inpakken uitgelegd. In de sorteerhal licht Gillis Klompe, wit overhemd, aan de hand van videopresentatie het traject toe.

  Het bedrijf van Klompe- Van der Linde had als thema 'Van Producent tot Consument'. Hier werd het traject van spruiten planten tot geoogste spruiten inpakken uitgelegd. In de sorteerhal licht Gillis Klompe, wit overhemd, aan de hand van videopresentatie het traject toe.

 • Aan het eind van de dag komen oude kennissen elkaar tegen en wordt nog wat na gekeuveld. De deelnemende bedrijven vonden de open dag, met een bezoekersaantal tussen de 800 en 900 mensen, een succes.

  Aan het eind van de dag komen oude kennissen elkaar tegen en wordt nog wat na gekeuveld. De deelnemende bedrijven vonden de open dag, met een bezoekersaantal tussen de 800 en 900 mensen, een succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.