Akkerbouw

Foto & video

Teler haalt hoge opbrengst eerste winterplantuien

Akkerbouwer René Vermue in 's-Heer Arendskerke (Zeeland) oogstte net na de langste dag zijn winterplantuien.

De oogst van de eerste gewassen komt geleidelijk op gang. Na de primeuraardappelen worden de in de nazomer geplante winteruien gerooid. Loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp (Zeeland) rooit met twee rooiers het winteruienras Troy van akkerbouwer René Vermue in's-Heer Arendskerke in Zeeland.

Foto

 • Het loof is geheel gestreken. De loonwerker rijdt niet te snel, zodat hij kort genoeg kan klappen. Het enige wat nog overeind staat zijn doorgeschoten zaadstengels. Het aantal schieters bleef dit jaar beperkt, ongeveer 1%.</p>
<p><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Het loof is geheel gestreken. De loonwerker rijdt niet te snel, zodat hij kort genoeg kan klappen. Het enige wat nog overeind staat zijn doorgeschoten zaadstengels. Het aantal schieters bleef dit jaar beperkt, ongeveer 1%.

  Foto's: Anton Dingemanse

 • Een van de rooicombinaties van Kloosterman is bezig met de laatste omgang. Op de voorgrond zijn de pas gerooide zwaden te zien.

  Een van de rooicombinaties van Kloosterman is bezig met de laatste omgang. Op de voorgrond zijn de pas gerooide zwaden te zien.

 • Een gemiddeld beeld van nog ongerooide uien in de rij. De geschatte opbrengst is ruim 50 ton per hectare.

  Een gemiddeld beeld van nog ongerooide uien in de rij. De geschatte opbrengst is ruim 50 ton per hectare.

 • Door de zachte winter en goed geslaagde gewasbescherming groeiden de uien ongestoord door. De uien hebben een mooie grofte. Hier een uitschieter met een diameter van 12 centimeter en een gewicht van 750 gram.

  Door de zachte winter en goed geslaagde gewasbescherming groeiden de uien ongestoord door. De uien hebben een mooie grofte. Hier een uitschieter met een diameter van 12 centimeter en een gewicht van 750 gram.

 • Een overzicht van het perceel, op de voorgrond het pas gerooide deel. De uien ernaast zijn vorige week gerooid en worden nu geraapt. Ook de pas gerooide uien worden nu geraapt, zodat het perceel weer beschikbaar is voor een vervolgteelt.

  Een overzicht van het perceel, op de voorgrond het pas gerooide deel. De uien ernaast zijn vorige week gerooid en worden nu geraapt. Ook de pas gerooide uien worden nu geraapt, zodat het perceel weer beschikbaar is voor een vervolgteelt.

 • Kloosterman raapt de uien met een getrokken omgebouwde Grimme DL 1500-aardappelrooier.

  Kloosterman raapt de uien met een getrokken omgebouwde Grimme DL 1500-aardappelrooier.

 • Vermue teelde dit jaar 5,5 hectare winterui. Het oogstmoment ligt dit jaar iets later dan gebruikelijk. De akkerbouwer heeft 21 juni als streefdatum om te rooien. De uien zijn dit jaar op wortel verkocht aan Top Onions in 's-Gravenpolder.

  Vermue teelde dit jaar 5,5 hectare winterui. Het oogstmoment ligt dit jaar iets later dan gebruikelijk. De akkerbouwer heeft 21 juni als streefdatum om te rooien. De uien zijn dit jaar op wortel verkocht aan Top Onions in 's-Gravenpolder.

 • Het was de bedoeling om na de uienoogst op het vrijgekomen perceel rode bieten te zaaien. Vanwege de verlate oogst ziet Vermue daar vanaf. Hij zaait nu Italiaans raaigras, waarvan hij nog een snede kan oogsten.

  Het was de bedoeling om na de uienoogst op het vrijgekomen perceel rode bieten te zaaien. Vanwege de verlate oogst ziet Vermue daar vanaf. Hij zaait nu Italiaans raaigras, waarvan hij nog een snede kan oogsten.

 • Ondanks de <a href="http://www.boerderij.nl/Zoeken/?q=noodweer&sortby=sortdate">nattigheid van de laatste tijd</a> heeft het perceel zo op het oog weinig te lijden gehad van de oogstwerkzaamheden.

  Ondanks de nattigheid van de laatste tijd heeft het perceel zo op het oog weinig te lijden gehad van de oogstwerkzaamheden.

 • De kopakker is een vergraste bloemenrand en mag niet worden bereden. Het deel dat nu kopakker is, laat ook nauwelijks insporing zien.

  De kopakker is een vergraste bloemenrand en mag niet worden bereden. Het deel dat nu kopakker is, laat ook nauwelijks insporing zien.

 • Op de wagen helpt zoon Jasper mee om de uien goed in de kisten te verdelen.

  Op de wagen helpt zoon Jasper mee om de uien goed in de kisten te verdelen.

 • Op het erf van Vermue worden de kisten van de wagen overgeladen op een vrachtauto van de afnemer.

  Op het erf van Vermue worden de kisten van de wagen overgeladen op een vrachtauto van de afnemer.

 • De vrachtwagen met aanhanger is weer vol. De chauffeur sjort de kisten vast en de vracht kan naar het pakstation.

  De vrachtwagen met aanhanger is weer vol. De chauffeur sjort de kisten vast en de vracht kan naar het pakstation.

 • Medewerkers van afnemer Top Onions maken de vrachtcombinatie zo snel mogelijk leeg, zodat deze meteen kan terugrijden.

  Medewerkers van afnemer Top Onions maken de vrachtcombinatie zo snel mogelijk leeg, zodat deze meteen kan terugrijden.

 • Daarna worden de kisten met de verse uien voor de droogwand gezet. Het is duidelijk dat het seizoen nog maar net is begonnen. Links is de droogwand nog vrij. Over een week liggen de uien in de winkel.

  Daarna worden de kisten met de verse uien voor de droogwand gezet. Het is duidelijk dat het seizoen nog maar net is begonnen. Links is de droogwand nog vrij. Over een week liggen de uien in de winkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.