Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Loofbranden biologisch pootgoed is al begonnen

Vanwege de phytophthoradruk zijn percelen biologisch pootgoed al dood gemaakt middels loofbranden. Ook wordt rekening gehouden met de gangbare telers. Er zijn al percelen die aan de maat zijn en deze worden geklapt en gebrand. In tegenstelling tot de berichtgeving viel de knolzetting niet tegen.

Foto

 • <p class="MsoNormal">Altijd een imposant gezicht de grote rookwolken boven de aardappel velden. Op het biologisch bedrijf van Joos en Marien Poppe uit Nagele wordt nu massaal loof gebrand. Ze zijn al 2,5 week geleden begonnen.<br /><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Altijd een imposant gezicht de grote rookwolken boven de aardappel velden. Op het biologisch bedrijf van Joos en Marien Poppe uit Nagele wordt nu massaal loof gebrand. Ze zijn al 2,5 week geleden begonnen.
  Foto's: Sytze Bakker

 • <p class="MsoNormal">Vuur blijft fascineren om naar te kijken, hier worden kleine veldjes met stammen gebrand bestemd voor eigen pootgoed.

  Vuur blijft fascineren om naar te kijken, hier worden kleine veldjes met stammen gebrand bestemd voor eigen pootgoed.

 • <p class="MsoNormal">Deze planten zullen niet meer uitlopen, de brander heeft zijn werk hier radicaal uitgevoerd. De hoeveelheid gas (propaan) is tussen de 100 en 120 liter per hectare per keer branden. De werkdruk is 2 bar.

  Deze planten zullen niet meer uitlopen, de brander heeft zijn werk hier radicaal uitgevoerd. De hoeveelheid gas (propaan) is tussen de 100 en 120 liter per hectare per keer branden. De werkdruk is 2 bar.

 • <p class="MsoNormal">Het is best wel een warm klusje volgens Wim Middendorp die stage loopt op dit bedrijf en vooral met een buiten temperatuur van 30 graden is zelfs een airco niet altijd een oplossing, want de stralingswarmte van de brander is ook goed voelbaar.

  Het is best wel een warm klusje volgens Wim Middendorp die stage loopt op dit bedrijf en vooral met een buiten temperatuur van 30 graden is zelfs een airco niet altijd een oplossing, want de stralingswarmte van de brander is ook goed voelbaar.

 • <p class="MsoNormal">Met een verschil in tijd van een paar minuten zien we al een verschil tussen de werkgang en de volgende gang die nog groen is. Hier is Middendorp bezig in een perceel van 11 hectare Agria.

  Met een verschil in tijd van een paar minuten zien we al een verschil tussen de werkgang en de volgende gang die nog groen is. Hier is Middendorp bezig in een perceel van 11 hectare Agria.

 • <p class="MsoNormal">Dit jaar zien we nogal wat groeischeuren ontstaan in zowel de gangbare als de biologische teelt. Het tal valt hier niet tegen met 10 knollen per plant.

  Dit jaar zien we nogal wat groeischeuren ontstaan in zowel de gangbare als de biologische teelt. Het tal valt hier niet tegen met 10 knollen per plant.

 • <p class="MsoNormal">Er is ook een perceel Carolus die ook geklapt is, omdat die aan de maat waren tot 55 millimeter. Ze worden nu voor de tweede keer gebrand. De knolzetting is bij dit ras ook goed: 11/12 knollen. Totaal word er 53 hectare biologisch pootgoed geteeld op dit bedrijf.

  Er is ook een perceel Carolus die ook geklapt is, omdat die aan de maat waren tot 55 millimeter. Ze worden nu voor de tweede keer gebrand. De knolzetting is bij dit ras ook goed: 11/12 knollen. Totaal word er 53 hectare biologisch pootgoed geteeld op dit bedrijf.

 • Ramen en deuren gesloten houden is het devies met de wind van achteren. Nu is bijna alle pootgoed dood.

  Ramen en deuren gesloten houden is het devies met de wind van achteren. Nu is bijna alle pootgoed dood.

Laatste reacties

 • Corry

  Waarom? Als ik een vuurtje stookt en wordt gesnapt,dan krijg ik een
  flinke bekeuring. Als een biologisch bedrijf de hele dag grote rookwolken produceert,dan is het imposant en zegt niemand er wat van.
  Telt hier de luchtverontreiniging dan niet?
  Corry

 • Jan-Zonderland

  Nee Corry, dat is biologisch en dat is goed voor het milieu (...)

Of registreer je om te kunnen reageren.