Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Graszaadteelt voor gezonde bodem

Onder mooie zomerse omstandigheden oogst loonbedrijf Vos het graszaad van Willem van Beekhuizen.

"Een beetje wind en de zon erbij; we hebben het getroffen met dit weer", zegt de akkerbouwer en veehouder - hij heeft 14 hectare natuurland voor beweiding van het vleesvee - uit Kraggenburg in de Noordoostpolder. Van Beekhuizen teelt graszaad voor de bodemgezondheid.

Foto

 • De opbrengst van het graszaad is met 1.600 kilo per hectare matig, maar daar is het Van Beekhuizen met dit gewas ook niet per se om te doen. "We telen graszaad en luzerne voor de bodemvruchtbaarheid, niet voor de winst die je erop kunt behalen", legt Van Beekhuizen uit.</p>
<p><em>Foto's: Ruud Ploeg</em>

  De opbrengst van het graszaad is met 1.600 kilo per hectare matig, maar daar is het Van Beekhuizen met dit gewas ook niet per se om te doen. "We telen graszaad en luzerne voor de bodemvruchtbaarheid, niet voor de winst die je erop kunt behalen", legt Van Beekhuizen uit.

  Foto's: Ruud Ploeg

 • Aangezien hij graszaad vooral voor de bodemverbetering teelt, staat opbrengst op het tweede plan. "Dus over dit oogstresultaat van 1.600 kilo per hectare ben ik best tevreden", stelt hij dan ook.

  Aangezien hij graszaad vooral voor de bodemverbetering teelt, staat opbrengst op het tweede plan. "Dus over dit oogstresultaat van 1.600 kilo per hectare ben ik best tevreden", stelt hij dan ook.

 • De oogst was dankzij het goede weer binnen een paar uur gepiept.

  De oogst was dankzij het goede weer binnen een paar uur gepiept.

 • Naast 4 hectare graszaad teelt Van Beekhuizen 3 hectare luzerne, 6 hectare aardappelen, 8 hectare mais en heeft hij 14 hectare natuurland voor het vleesvee en de voedervoorziening. "Een gezond bouwplan voor een goede structuur vinden we belangrijk."

  Naast 4 hectare graszaad teelt Van Beekhuizen 3 hectare luzerne, 6 hectare aardappelen, 8 hectare mais en heeft hij 14 hectare natuurland voor het vleesvee en de voedervoorziening. "Een gezond bouwplan voor een goede structuur vinden we belangrijk."

 • Het graszaad wordt geteeld voor verwerker Vandinter Semo in het Groningse Scheemda. "We telen al meer dan 20 jaar verschillende gewassen voor dat bedrijf. Naast graszaad ook koolzaad, bladrammenas en spinazie", zegt Van Beekhuizen.

  Het graszaad wordt geteeld voor verwerker Vandinter Semo in het Groningse Scheemda. "We telen al meer dan 20 jaar verschillende gewassen voor dat bedrijf. Naast graszaad ook koolzaad, bladrammenas en spinazie", zegt Van Beekhuizen.

 • Loonbedrijf Vos uit Bant voert de graszaadoogst uit.

  Loonbedrijf Vos uit Bant voert de graszaadoogst uit.

Eén reactie

 • Alex63

  Onzin, je kunt de bodemvruchtbaarheid terecht op een hoger plan willen maar rendement moet ook belangrijk blijven de kosten gaan ook voor deze gewassen door! Dat het niet bepalend hoeft te zijn voor het inkomen das juist maar van verlies wordt je niet beter en blijf je niet bestaan, bovendien diegene of de firma's waarvoor dit soort produkten worden geteeld mogen wel verdienen, zie ze maar bezig, waarom wij dan niet, ik vind dit echt geen goede redenering kwalijk zelfs van dergelijke mentaliteit maken de handelshuizen misbruik!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.