Akkerbouw

Foto & video 8 reacties

Driftarm spuiten vraagt aangepaste techniek

De VVB Tholen en St-Philipsland en middelenleverancier Alliance organiseerden een demonstratie waarbij driftreducerende spuittechnieken zijn vergeleken.

Foto

 • De Vereniging voor Bedrijfsvoorlichting (VVB) Tholen en st-Philipsland organiseerde dit jaar met ondersteuning van Alliance BV een vergelijkingsdemonstratie van vier veldspuiten. Als locatie was gekozen voor een uienperceel van akkerbouwbedrijf Van Dongen in Tholen (Zld.). Het was goed spuitweer, maar om het effect op drift te laten zien had er wat meer wind mogen staan.</p>
<p><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  De Vereniging voor Bedrijfsvoorlichting (VVB) Tholen en st-Philipsland organiseerde dit jaar met ondersteuning van Alliance BV een vergelijkingsdemonstratie van vier veldspuiten. Als locatie was gekozen voor een uienperceel van akkerbouwbedrijf Van Dongen in Tholen (Zld.). Het was goed spuitweer, maar om het effect op drift te laten zien had er wat meer wind mogen staan.

  Foto's: Anton Dingemanse

 • Eddy Boonman, commercieel technisch adviseur bij Alliance, deed de presentatie, ondersteund door vertegenwoordigers van de verschillende fabrikanten.

  Eddy Boonman, commercieel technisch adviseur bij Alliance, deed de presentatie, ondersteund door vertegenwoordigers van de verschillende fabrikanten.

 • Als eerste werd een CHD-veldspuit met Lechner IDKT 120-04 doppen getest. De spuitdruk was 2,6 bar. Bij deze spuitdruk is de driftreductie met deze dop ongeveer 50%. Deze dop spuit 30 graden zowel vooruit als achteruit.

  Als eerste werd een CHD-veldspuit met Lechner IDKT 120-04 doppen getest. De spuitdruk was 2,6 bar. Bij deze spuitdruk is de driftreductie met deze dop ongeveer 50%. Deze dop spuit 30 graden zowel vooruit als achteruit.

 • Per veldspuit is op vier plekken in het veld vochtgevoelig papier geplaatst waarbij steeds drie spuitbeelden zijn vastgelegd: achterwaarts, voorwaarts en op de grond. Bij windkracht 2 is met de wind mee gespoten.

  Per veldspuit is op vier plekken in het veld vochtgevoelig papier geplaatst waarbij steeds drie spuitbeelden zijn vastgelegd: achterwaarts, voorwaarts en op de grond. Bij windkracht 2 is met de wind mee gespoten.

 • Het resultaat op het gewas. Op de staande pijpen van de uien zijn nauwelijks spuitdruppels te zien.

  Het resultaat op het gewas. Op de staande pijpen van de uien zijn nauwelijks spuitdruppels te zien.

 • De volgende veldspuit die aan de test werd onderworpen is een Agrifac Condor met D3-21 TK-SS5-doppen bij een spuitdruk van 3 bar. De driftreductie ligt tegen de 50%. Wanneer in 2017 het gehele perceel driftarm gespoten moet worden, voldoen deze doppen bij deze spuitdruk in combinatie met een conventionele veldspuit niet meer.

  De volgende veldspuit die aan de test werd onderworpen is een Agrifac Condor met D3-21 TK-SS5-doppen bij een spuitdruk van 3 bar. De driftreductie ligt tegen de 50%. Wanneer in 2017 het gehele perceel driftarm gespoten moet worden, voldoen deze doppen bij deze spuitdruk in combinatie met een conventionele veldspuit niet meer.

 • De spuitbeelden voor, op de grond en achter. Het eerste deel van de test is bij alle veldspuiten alleen met water gespoten en besproken daarna is Prolong XP toegevoegd en het verschil besproken. Hulpmiddelen moeten volgens Boonman niet klakkeloos toegevoegd worden, maar deze helpen wel de drift te beperken.

  De spuitbeelden voor, op de grond en achter. Het eerste deel van de test is bij alle veldspuiten alleen met water gespoten en besproken daarna is Prolong XP toegevoegd en het verschil besproken. Hulpmiddelen moeten volgens Boonman niet klakkeloos toegevoegd worden, maar deze helpen wel de drift te beperken.

 • Na de demonstratie van beide conventionele veldspuiten is gekeken naar het resultaat bij andere systemen. Hier de Wingssprayer in actie. De flappen of wings strijken het gewas open en door de snelheid van de machine ontstaat, door luchtwervelingen, onderdruk achter de wings. Door deze onderdruk kan met een fijne druppel gespoten worden. Dit systeem beperkt de drift met 90% en kan ook nog bij windkracht 5 ingezet worden.

  Na de demonstratie van beide conventionele veldspuiten is gekeken naar het resultaat bij andere systemen. Hier de Wingssprayer in actie. De flappen of wings strijken het gewas open en door de snelheid van de machine ontstaat, door luchtwervelingen, onderdruk achter de wings. Door deze onderdruk kan met een fijne druppel gespoten worden. Dit systeem beperkt de drift met 90% en kan ook nog bij windkracht 5 ingezet worden.

 • Op de ene spuitarm zaten doppen Albuz 110-015, terwijl voor deze test op de andere spuitarm Albuz 110-020 doppen waren gezet. De spuitdruk was 4 bar. Hier een indruk van de spuitbeelden achter, op de grond en voor met dop 020 en zonder toevoeging van Prolong XP.

  Op de ene spuitarm zaten doppen Albuz 110-015, terwijl voor deze test op de andere spuitarm Albuz 110-020 doppen waren gezet. De spuitdruk was 4 bar. Hier een indruk van de spuitbeelden achter, op de grond en voor met dop 020 en zonder toevoeging van Prolong XP.

 • Deze wingssprayer zit op een nieuwe Delvano EAKS en is daar tijdens de bouw meteen op gemonteerd. Dit systeem is op alle veldspuitmerken toepasbaar. Een bijzonderheid is dat om te voorkomen dat tijdens het draaien het uiteinde van de spuitboom over de grond gaat slepen de spuitarmen in een hoek van 30 graden gezet kunnen worden.

  Deze wingssprayer zit op een nieuwe Delvano EAKS en is daar tijdens de bouw meteen op gemonteerd. Dit systeem is op alle veldspuitmerken toepasbaar. Een bijzonderheid is dat om te voorkomen dat tijdens het draaien het uiteinde van de spuitboom over de grond gaat slepen de spuitarmen in een hoek van 30 graden gezet kunnen worden.

 • Als laatste is de Hardi Commander met luchtondersteuning aan de beurt. De gebruikte doppen zijn Airmix 110-02 bij een spuitdruk van 3 bar.

  Als laatste is de Hardi Commander met luchtondersteuning aan de beurt. De gebruikte doppen zijn Airmix 110-02 bij een spuitdruk van 3 bar.

 • Een indruk van de spuitbeelden achter, op de grond en voor. Deze beelden zijn anders dan die van de voorgaande systemen.

  Een indruk van de spuitbeelden achter, op de grond en voor. Deze beelden zijn anders dan die van de voorgaande systemen.

 • Zoals het er nu naar uitziet, zal in de nabije toekomst de overheid het spuitgebruik willen monitoren. Hier zullen aanpassingen voor moeten komen. De systemen Wingssprayer en luchtondersteuning zullen hiervoor goeddeels voor vrijgesteld zijn omdat deze bijna ongeacht de gebruikte dop een driftreductie hebben die binnen de wettelijke norm valt.

  Zoals het er nu naar uitziet, zal in de nabije toekomst de overheid het spuitgebruik willen monitoren. Hier zullen aanpassingen voor moeten komen. De systemen Wingssprayer en luchtondersteuning zullen hiervoor goeddeels voor vrijgesteld zijn omdat deze bijna ongeacht de gebruikte dop een driftreductie hebben die binnen de wettelijke norm valt.

 • Na de velddemo's werden de spuitbeelden met elkaar vergeleken en besproken op hun voor- en nadelen.

  Na de velddemo's werden de spuitbeelden met elkaar vergeleken en besproken op hun voor- en nadelen.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ik mis een test met het Agrifac HTA systeem

 • info36

  Ik mis gezond verstand bij de overheid.

 • Jan-Zonderland

  men praat wel over x% driftreductie bla bla bla maar ten opzichte van wat ? 50 % driftreduktie betekend toch niet dat er nog 50% van de totale hoeveelheid spuitvloeistof bervliegt neem ik aan. Elke dop kan spuiten zonder drift, afHankelijk van de druk en de wind. Dat het gebruikte middel dan minder effectief is waardoor er weer vaker gespoten moet worden, ach een kniesoor die daar op let.

 • pinkeltje

  Reductie ten opzichte van een gedefinieerde standaard dop. Jan heeft op zich wel een punt maar driftreductie is niet per definitie spuiten met hele grove druppels waardoor de bespuiting minder effectief is. Maar al met al is ook dit een materie met verschillende kanten.

 • Jan-Zonderland

  Pinkeltje wat is dan die "standaard dop" en de parameters die daarbij gebruikt worden ? Zoals ik al eerder schreef kun je met elke dop driftarm spuiten maar ook met elke dop drift veroorzaken. Ik heb wel eens gehoord dat bepaalde doppen als driftarm aangemerkt worden bij een spuitdruk van < 1 bar en daar oven niet terwijl die doppen (venturidoppen) pas optimaal werken bij 3 bar of meer. Het is allemaal achter het bureau uitgedacht door lieden die totaal heen feeling hebben hoe het in de praktijk allemaal werkt. Ik probeer ook zoveel mogelijk de drift te beperken want drift is naast slecht voor het milieu ook slecht voor mij want het is verlies van dure middelen. Betere educatie van spuiters zal mi meer helpen dan alle regelneverij. Ik zie veel te vaak beelden van spuiten waarbij de spuitboom veel te hoog boven het gewas wordt gehouden en dat is driftoorzaak nr1

 • pinkeltje

  De standaarddop waarmee vergeleken wordt is een 110-04. Is deels inderdaad achter een bureau bedacht, maar je zult ergens iets moeten definiëren. Reductie is altijd ten opzichte van een standaard. En je kunt inderdaad een dop met het predicaat driftarm zodanig gebruiken dat er toch drift is. Toegepaste druk is een van de hoofdcomponenten in dat spel. Als ik goed geïnformeerd ben wordt er daarom ook gedokterd aan een systeem waarbij achteraf valt af te lezen o.a. met welke druk je hebt gespoten. Een soort tachochraaf zeg maar. Is technisch mogelijk maar zitten nog wat haken en ogen aan maar als ik het zo beluister gaan we dat ook nog beleven. Zitten ook juridisch nogal wat haken en ogen aan want we kennen die discussie ook over het registreren van rijsnelheid gekopppeld aan geografische plaatsbepaling. De techniek is er om automobilisten online de boetes uit te delen voor de overschrijdingen van de rijsnelheid. Dan kun je in principe al rijdend al zien hoe de teller bij het Justitieel incassobureau oploopt. Een soort big brother plus samenleving krijg je dan. Bij de belastingdienst hebben ze al langere tijd de slogan dat ze het niet leuker maar wel makkelijker kunnen maken. Mocht die registratie er werkelijk komen dan wordt de slogan wellicht "we maken het minder leuk en ook minder makkelijk". Pffff...

 • Jan-Zonderland

  Het al of niet optreden van (teveel) drift is van vele factoren af waar de chaufeur veel invloed op heeft: dopkeuze, spuitdruk, boomhoogte, inschatten van weersomstandigheden. Vandaar dat ik suggereer dat educatie veel meer rendement op kan leveren dan a hter het bureau bedachte standaard normen en regelgeving.

 • pinkeltje

  Gezond verstand kan sowieso geen wetgeving tegenop. Maar omdat niet iedereen dat gebruikt hebben we wetten en regels nodig. En educatie is een ander punt waar je de wereld mee kunt verbeteren. Vandaar ook dat je steeds een soort van studiepunten moet verzamelen om je spuitlicentie te behouden. Hoewel ik verwacht dat veel boeren menen dat ze het allemaal wel weten en dus geen enkele bijscholing meer hoeven te volgen. Einde van het liedje is dat de ideale wereld helaas niet bestaat. Maar we blijven er wel aan werken!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.