Akkerbouw

Foto & video 10 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: ‘Ik wil groeien, bij mij moet het groter’

De 19-jarige Hanna van Tiggelen uit Moerstraten (Noord-Brabant) studeert agribusiness en bedrijfskunde aan de has in Den Bosch.

De hoofdteelt betreft pootaardappelen, met daarbij nog uien, tarwe en suikerbieten. Hanna werkt vooral op zaterdag en in vakanties mee en doet dan alles wat nodig is. ‘Alleen spuiten niet, ik moet mijn licentie nog halen.’

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

"De omvang. Ik wil groeien. Niet alleen in grond, maar ook in gebouwen. Er is ook heus wel een nichemarkt voor kleinere bedrijven, maar bij mij moet het groter. Ik vind dat mooi. Je kunt dan ook meer gewassen telen en percelen beter onderling vergelijken."

Beweeg over de iconen voor meer informatie.

Over vijf jaar ...

"Werk ik vier dagen per week buiten de deur en de rest thuis. Misschien kan ik het combineren met iets in het buitenland. Ik houd van reizen en nu kan het nog."

Dit artikel is te lezen in Boerderij 41 van 5 juli 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl

De opvolger: ‘Ik wil groeien, bij mij moet het groter’

Ook interesse in het opvolgen van een agrarisch bedrijf? Misschien is dit iets voor jou!

Laatste reacties

 • ruiterkamp

  bezint eer je begint

 • Hr19

  Als je van 60 hectare niet rond kunt komen, ben je volgens mij een prutser. Of je moet heel hoge pacht hebben. Er zijn genoeg kleinere bedrijven die beter draaien dan de grote bedrijven. Of is het een sport om groter te wezen dan de buurman?

 • moi !

  Wees tevreden wat je hebt . En laat je niets wijs maken. Zo te zien en te horen is het best wel een redelijk bedrijf.

 • aardappelboer

  Ik kan het wel begrijpen, toen ik begon wou ik ook een groter bedrijf en dat is me ook gelukt. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad dat ik het zo gedaan heb, waarschijnlijk was mijn bedrijf er niet meer geweest als ik niks had gedaan en je moet niet vergeten dat er straks 2 inkomens met hogere financiering bij overname op de plank moet komen. Je moet de kansen grijpen die je tegen komt en bedrijven van 60 ha zullen in de toekomst toch moeten groeien en mijn inziens kun je dat beter direkt doen als de mogelijkheid zich voordoet

 • John*

  naast massa kassa kan je het ook zoeken in kwaliteit en niches allebei is prima

 • Gruun as grês

  Mooi, elke sector en bedrijfstak heeft aankomende opvolgers nodig met ambitie en die niet bang zijn voor uitdagingen. Succes en volg je droom!

 • Jan van het Zand

  Gas erop, Hanna.

 • boer drenth

  Groter worden is een goed plan. maar het zal niet meevallen met de huidige hoge grondprijzen. En om te proberen om grond te huuren zal ook niet meevallen. maar veel succes.

 • Althof

  Je kunt beter eerst concentreren op productieverhoging van het bestaande areaal, door een ecologische manier van produceren. Zodra je stopt met spuiten en begint met bodemorganismen over jouw gewassen te verspreiden zul je versteld staan van de resultaten.

 • Peltjes

  Wat weer een zure (betweterige) opmerking van Althof.
  Respect voor Hanna, een stoere meid met een mening!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.