Akkerbouw

Foto & video

Veel informatie over bemesting en gewasbescherming

Onder het motto 'Proef de Dag' hielden dit jaar Van Iperen, Mol Agrocom en De Witte Agro een gezamenlijk open dag bij Oude Tonge op Goeree-Overflakkee.

Foto

 • Dit jaar hielden Van Iperen, Mol Agrocom en De Witte Agro gezamenlijk hun open dag bij Oude Tonge op Goeree-Overflakkee. De hele middag en avond werden proeven en demo's toegelicht. Hier een groep bij de uienproeven.

  Dit jaar hielden Van Iperen, Mol Agrocom en De Witte Agro gezamenlijk hun open dag bij Oude Tonge op Goeree-Overflakkee. De hele middag en avond werden proeven en demo's toegelicht. Hier een groep bij de uienproeven.

 • In de uien worden proeven gedaan met bemesting en onkruidbestrijding. Hier wordt een groep bijgepraat over de actuele stand van zaken. De overvloedige regenval heeft uiteraard invloed op de bemesting, uitspoeling en tijdstip van spuiten.

  In de uien worden proeven gedaan met bemesting en onkruidbestrijding. Hier wordt een groep bijgepraat over de actuele stand van zaken. De overvloedige regenval heeft uiteraard invloed op de bemesting, uitspoeling en tijdstip van spuiten.

 • Bij de uienproeven stond ook een project van Anko van Strien uit Oude Tonge. Hij is student aan de HAS Dronten en hij heeft een spuitmachientje ontwikkeld om contactherbicide tussen de rijen te spuiten. De spuitkoppen dienen zo afgesteld te staan dat de spuitkegels op de rij elkaar raken, zodat het blad nauwelijks met middel in aanraking komt. Hiermee kan eventueel met fijne dop en/of hogere concentratie worden gespoten. De spuitkoppen zitten gemonteerd op een glijder. Dit zorgt ervoor dat de hoogte, ten opzichte van de rij, zo gelijk mogelijk blijft.

  Bij de uienproeven stond ook een project van Anko van Strien uit Oude Tonge. Hij is student aan de HAS Dronten en hij heeft een spuitmachientje ontwikkeld om contactherbicide tussen de rijen te spuiten. De spuitkoppen dienen zo afgesteld te staan dat de spuitkegels op de rij elkaar raken, zodat het blad nauwelijks met middel in aanraking komt. Hiermee kan eventueel met fijne dop en/of hogere concentratie worden gespoten. De spuitkoppen zitten gemonteerd op een glijder. Dit zorgt ervoor dat de hoogte, ten opzichte van de rij, zo gelijk mogelijk blijft.

 • Ook waren er bemestings- en onkruidproeven te zien bij aardappelen. Met een proef is bijvoorbeeld de invloed van kiemremmer MH duidelijk gemaakt. Voor deze proef zijn knollen van onbehandeld en behandeld gewas naast elkaar gezet. De knollen van een behandeld gewas komen niet of nauwelijks op, terwijl onbehandeld een opkomst laat zien van 100%. De conclusie is duidelijk dat MH helpt. Ook tegen aardappelopslag.

  Ook waren er bemestings- en onkruidproeven te zien bij aardappelen. Met een proef is bijvoorbeeld de invloed van kiemremmer MH duidelijk gemaakt. Voor deze proef zijn knollen van onbehandeld en behandeld gewas naast elkaar gezet. De knollen van een behandeld gewas komen niet of nauwelijks op, terwijl onbehandeld een opkomst laat zien van 100%. De conclusie is duidelijk dat MH helpt. Ook tegen aardappelopslag.

 • Bij graan waren er naast fungicide en rassenproeven ook bemestingsproeven te zien. Voor deze proef is het oudere ras 'Residence' ingezet, omdat dit ras verschillen goed toont.

  Bij graan waren er naast fungicide en rassenproeven ook bemestingsproeven te zien. Voor deze proef is het oudere ras 'Residence' ingezet, omdat dit ras verschillen goed toont.

 • Bij een proef wordt gekeken naar de invloed van de hoeveelheid meststof en het toedieningstijdstip. Hier is twee keer KAS gegeven. Dit veldje laat een wat 'onregelmatig gewas' zien.

  Bij een proef wordt gekeken naar de invloed van de hoeveelheid meststof en het toedieningstijdstip. Hier is twee keer KAS gegeven. Dit veldje laat een wat 'onregelmatig gewas' zien.

 • In dit veldje is alleen aan het begin van het seizoen vloeibare meststof urean gegeven. Het gewas staat veel gelijkmatiger. Beide proeven kregen een laatste bemesting met Powerleaf trio.

  In dit veldje is alleen aan het begin van het seizoen vloeibare meststof urean gegeven. Het gewas staat veel gelijkmatiger. Beide proeven kregen een laatste bemesting met Powerleaf trio.

 • Ook kwamen de groenbemesters aan bod. Hier krijgt een groep uitleg over de verschillende groenbemesters.

  Ook kwamen de groenbemesters aan bod. Hier krijgt een groep uitleg over de verschillende groenbemesters.

 • Aan de hand van voorbeelden wordt uiteen gezet wat de verschillende groenbemesters en mengsels doen in de bodem. Een enkelvoudige groenbemester zal met zijn worteling in de bodem uiteraard een ander beeld laten zien dan een mengsel met diepte en dikteworteling. Ook zal een mengsel bij het verteren een meer gevarieerd pallet van werkzame stoffen in de bodem brengen.

  Aan de hand van voorbeelden wordt uiteen gezet wat de verschillende groenbemesters en mengsels doen in de bodem. Een enkelvoudige groenbemester zal met zijn worteling in de bodem uiteraard een ander beeld laten zien dan een mengsel met diepte en dikteworteling. Ook zal een mengsel bij het verteren een meer gevarieerd pallet van werkzame stoffen in de bodem brengen.

 • Op het terrein en in de gebouwen van Mol Agrocom was een infomarkt waar verschillende bedrijven zich presenteerden. De organisatoren mochten ruim 400 bezoekers begroeten. Vooral in de avonduren was het druk.

  Op het terrein en in de gebouwen van Mol Agrocom was een infomarkt waar verschillende bedrijven zich presenteerden. De organisatoren mochten ruim 400 bezoekers begroeten. Vooral in de avonduren was het druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.