Akkerbouw

Foto & video

Teelt niet zo moeilijk, wildschade vraagt veel aandacht

Arno Kouyzer in Biervliet is een van twee Zeeuws-Vlaamse akkerbouwers die experimenteren met de teelt van sojabonen.

Foto

 • Naast de traditionele bruine bonenteelt in Zeeuws-Vlaanderen, beginnen akkerbouwers nu ook op kleine schaal met de teelt van een andere peulvrucht, de sojaboon. Er is een markt voor deze teelt, omdat de verwerkers van sojabonen voor consumentenproducten de voorkeur geven aan een boon met traceerbare oorsprong. Buitenlandse soja - en dan met name van buiten Europa - is vaak genetisch gemanipuleerd en dat wordt minder gewenst geacht voor de consumentenmarkt.</p>
<p><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Naast de traditionele bruine bonenteelt in Zeeuws-Vlaanderen, beginnen akkerbouwers nu ook op kleine schaal met de teelt van een andere peulvrucht, de sojaboon. Er is een markt voor deze teelt, omdat de verwerkers van sojabonen voor consumentenproducten de voorkeur geven aan een boon met traceerbare oorsprong. Buitenlandse soja - en dan met name van buiten Europa - is vaak genetisch gemanipuleerd en dat wordt minder gewenst geacht voor de consumentenmarkt.

  Foto's: Anton Dingemanse

 • Arno Kouyzer in Biervliet (Zeeland) is een van de sojateeltpioniers op Zeeuws-Vlaanderen. "Vorig jaar heb ik voor het eerst soja geteeld. De teelt op zich is niet arbeidsintensief, maar vergt wel de nodige aandacht, zeker in deze fase. De grootste zorg is eigenlijk wel de wildschade. In ieder geval was de teelt van soja commercieel gezien beter dan die van tarwe."

  Arno Kouyzer in Biervliet (Zeeland) is een van de sojateeltpioniers op Zeeuws-Vlaanderen. "Vorig jaar heb ik voor het eerst soja geteeld. De teelt op zich is niet arbeidsintensief, maar vergt wel de nodige aandacht, zeker in deze fase. De grootste zorg is eigenlijk wel de wildschade. In ieder geval was de teelt van soja commercieel gezien beter dan die van tarwe."

 • Tussen de peen en soja wacht een duif zijn kans af om zich te goed te doen aan de jonge sojaplantjes. Dit gaat door tot het gewas geen nieuwe scheuten meer vormt. Daarnaast zijn er de hazen die zonder probleem per keer een stuk van één meter in de rij oppeuzelen.

  Tussen de peen en soja wacht een duif zijn kans af om zich te goed te doen aan de jonge sojaplantjes. Dit gaat door tot het gewas geen nieuwe scheuten meer vormt. Daarnaast zijn er de hazen die zonder probleem per keer een stuk van één meter in de rij oppeuzelen.

 • Om de schade te beperken heeft Kouyzer knalapparaten geplaatst op plekken waar de schade het meest voorkomt. Dat is op de kopakker, min of meer in de beschutting van het graszaad. Hier schat Kouyzer de schade op zo'n 10%. In het veld is de duivenschade minder en daar zal het niet meer zijn dan 5%.

  Om de schade te beperken heeft Kouyzer knalapparaten geplaatst op plekken waar de schade het meest voorkomt. Dat is op de kopakker, min of meer in de beschutting van het graszaad. Hier schat Kouyzer de schade op zo'n 10%. In het veld is de duivenschade minder en daar zal het niet meer zijn dan 5%.

 • Naast het knalapparaat en roodwitte linten, zet Kouyzer ook een laserstraler in. Een duif raken is niet noodzakelijk. De bewegende laserpunt is voldoende om de dieren schrik aan te jagen. Zeker in combinatie met een knal. In dat geval blijven de vogels een aardig tijdje weg.

  Naast het knalapparaat en roodwitte linten, zet Kouyzer ook een laserstraler in. Een duif raken is niet noodzakelijk. De bewegende laserpunt is voldoende om de dieren schrik aan te jagen. Zeker in combinatie met een knal. In dat geval blijven de vogels een aardig tijdje weg.

 • Een indruk van de duivenschade. In de middelste rij is een heel stuk weggevreten.

  Een indruk van de duivenschade. In de middelste rij is een heel stuk weggevreten.

 • Meteen na het zaaien paste Kouyzer een bodemherbicide toe. Incidenteel was er wat aantasting aan het gewas door een snelle opkomst, vanwege het warme weer. Vorig jaar was de kiemtijd zeker twee weken.

  Meteen na het zaaien paste Kouyzer een bodemherbicide toe. Incidenteel was er wat aantasting aan het gewas door een snelle opkomst, vanwege het warme weer. Vorig jaar was de kiemtijd zeker twee weken.

 • Het veld is, met uitzondering van plaatselijk een lastig onkruid als kattenstaart, schoon. Als het gewas goed doorgroeit en de grond snel dicht, verwacht de teler dat hij verder zonder mechanische onkruidbestrijding kan. De kattenstaarten pakt hij mechanisch aan.

  Het veld is, met uitzondering van plaatselijk een lastig onkruid als kattenstaart, schoon. Als het gewas goed doorgroeit en de grond snel dicht, verwacht de teler dat hij verder zonder mechanische onkruidbestrijding kan. De kattenstaarten pakt hij mechanisch aan.

 • Dit jaar zaaide Kouijzer de soja op 6 mei, aan het begin van de warme periode in mei. Dit resulteerde in een snelle opkomst van ongeveer 95%. Maar de ontwikkeling stagneerde door de daarop volgende koude periode. Dit heeft een mate van tweewassigheid tot gevolg, maar die zal tijdens het groeiseizoen wel worden gecorrigeerd. Op de achtergrond het bedrijf.

  Dit jaar zaaide Kouijzer de soja op 6 mei, aan het begin van de warme periode in mei. Dit resulteerde in een snelle opkomst van ongeveer 95%. Maar de ontwikkeling stagneerde door de daarop volgende koude periode. Dit heeft een mate van tweewassigheid tot gevolg, maar die zal tijdens het groeiseizoen wel worden gecorrigeerd. Op de achtergrond het bedrijf.

 • Kouyzer zaait al zijn gewassen met een Kuhn LC3000, ook de soja. Die wordt gezaaid op 37,5 cm tussen de rijen. In de rij zaait de teler 20 tot 25 zaden per meter op een diepte van 2,5 tot 3 cm. Op de achtergrond de John Deere combine waarmee de soja in september wordt geoogst.

  Kouyzer zaait al zijn gewassen met een Kuhn LC3000, ook de soja. Die wordt gezaaid op 37,5 cm tussen de rijen. In de rij zaait de teler 20 tot 25 zaden per meter op een diepte van 2,5 tot 3 cm. Op de achtergrond de John Deere combine waarmee de soja in september wordt geoogst.

 • Een hand sojazaaizaad met op de achtergrond nog lege kisten bij de droogwand.

  Een hand sojazaaizaad met op de achtergrond nog lege kisten bij de droogwand.

 • Soja is van oorsprong een tropisch gewas en daarom gevoelig voor lage temperaturen. Een gevolg van een lage temperatuur is dat na opkomst de stengel in groei vertraagt en de eerste peulen zich al op ongeveer 5 cm boven de grond gaan ontwikkelen. De peulen komen dan op de grond te hangen, waardoor ze lastig te oogsten zijn. Ter vergelijking: in Brazilië bij hogere temperaturen, groeien de peulen minimaal 30 cm boven de grond.

  Soja is van oorsprong een tropisch gewas en daarom gevoelig voor lage temperaturen. Een gevolg van een lage temperatuur is dat na opkomst de stengel in groei vertraagt en de eerste peulen zich al op ongeveer 5 cm boven de grond gaan ontwikkelen. De peulen komen dan op de grond te hangen, waardoor ze lastig te oogsten zijn. Ter vergelijking: in Brazilië bij hogere temperaturen, groeien de peulen minimaal 30 cm boven de grond.

 • Willy Kouyzer-Buijze, de vrouw van Arno, vindt deze nieuwe teelt bijzonder interessant en houdt de ontwikkelingen bij. Ze legt deze soms vast met haar mobiele telefoon. Hier een beeld van de oogst van vorig jaar.

  Willy Kouyzer-Buijze, de vrouw van Arno, vindt deze nieuwe teelt bijzonder interessant en houdt de ontwikkelingen bij. Ze legt deze soms vast met haar mobiele telefoon. Hier een beeld van de oogst van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.