Akkerbouw

Foto & video

Strokenbrander tegen onkruid in biologische witlof

Onkruidbestrijding moet op tijd gebeuren, zeker in de biologische landbouw. De teler moet onkruid al aanpakken op het moment dat hij er nog naar moet zoeken. Daarvoor is een strokenbrander, voor opkomst van het gewas, goed bruikbaar.

Foto

 • Bij maatschap Boogaard in Nagele (Fl.) brandt Erwin Boogaard 7 hectare witlof af voor opkomst van het gewas. De witlof is en paar dagen eerder gezaaid. De 50 centimeterruggen zijn al op 16 mei getrokken. <em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Bij maatschap Boogaard in Nagele (Fl.) brandt Erwin Boogaard 7 hectare witlof af voor opkomst van het gewas. De witlof is en paar dagen eerder gezaaid. De 50 centimeterruggen zijn al op 16 mei getrokken. Foto's: Sytze Bakker

 • Voor een goede werking op het onkruid is het van belang dat er weinig wind is, zodat de warmte lang genoeg blijft hangen. Boogaart rijdt met een snelheid van 3 kilometer per uur.

  Voor een goede werking op het onkruid is het van belang dat er weinig wind is, zodat de warmte lang genoeg blijft hangen. Boogaart rijdt met een snelheid van 3 kilometer per uur.

 • In het donker is het werk van de branders goed zichtbaar.

  In het donker is het werk van de branders goed zichtbaar.

 • De brander hangt in de fronthef van de trekker. De chauffeur houdt zelf de hoogte van de branders in de gaten.

  De brander hangt in de fronthef van de trekker. De chauffeur houdt zelf de hoogte van de branders in de gaten.

 • De strokenbrander is simpel uitgevoerd. Boogaart moet de branders met een handbrander aansteken. Tijdens het draaien op de kopakker kan de gasaanvoer vanaf de trekker wel op een lagere stand gezet worden.

  De strokenbrander is simpel uitgevoerd. Boogaart moet de branders met een handbrander aansteken. Tijdens het draaien op de kopakker kan de gasaanvoer vanaf de trekker wel op een lagere stand gezet worden.

 • De gastank zit achterop de trekker. Boogaart schat het gasverbruik op zo'n 50 liter per hectare.

  De gastank zit achterop de trekker. Boogaart schat het gasverbruik op zo'n 50 liter per hectare.

 • Vlak voor de branders ontstaat ijsvorming op de slangen en leidingen.

  Vlak voor de branders ontstaat ijsvorming op de slangen en leidingen.

 • De fijne witlofzaadjes zijn door hun schutkleur moeilijk in de grond weer te vinden.

  De fijne witlofzaadjes zijn door hun schutkleur moeilijk in de grond weer te vinden.

 • Dit witlofzaadje dat in de vochtige grond lag is al zacht geworden. Om een egale opkomst te bevorderen beregent Boogaart het perceel na het branden met een beregeningsboom.

  Dit witlofzaadje dat in de vochtige grond lag is al zacht geworden. Om een egale opkomst te bevorderen beregent Boogaart het perceel na het branden met een beregeningsboom.

 • Een klein onkruid boven op de rug. Dit onkruid overleeft het branden niet.

  Een klein onkruid boven op de rug. Dit onkruid overleeft het branden niet.

 • De blaadjes zijn al wat verschrompeld. De onkruiden tussen de ruggen worden later geschoffeld.

  De blaadjes zijn al wat verschrompeld. De onkruiden tussen de ruggen worden later geschoffeld.

 • Met de trekker op 2 meter spoorbreedte loopt de combinatie mooi stabiel. Door de kappen te verschuiven kan de brander ook gebruikt worden voor ruggen van 75 centimeter.

  Met de trekker op 2 meter spoorbreedte loopt de combinatie mooi stabiel. Door de kappen te verschuiven kan de brander ook gebruikt worden voor ruggen van 75 centimeter.

Of registreer je om te kunnen reageren.