Akkerbouw

Foto & video

Pompoenen planten voor zaadwinning

Wilbert Kaat plant vrouwtjespompoenen tussen de eerder geplante mannetjes. Een fotoverslag.

Foto

 • Pompoenen voor der zaadteelt worden vanuit perspotjes geplant. Bij Wilbert Kaat in Nagele (Fl.) worden nu de vrouwelijke lijn geplant tussen de mannelijke lijn. De mannelijke lijn is twee weken eerder geplant.<br /><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Pompoenen voor der zaadteelt worden vanuit perspotjes geplant. Bij Wilbert Kaat in Nagele (Fl.) worden nu de vrouwelijke lijn geplant tussen de mannelijke lijn. De mannelijke lijn is twee weken eerder geplant.
  Foto's: Sytze Bakker

 • Kaat teelt de pompoenen op contract voor De Bolster in Epe (Gld.), een specialist in biologische zaden. De Bolster levert de planten en stelt ook de plantmachine beschikbaar.

  Kaat teelt de pompoenen op contract voor De Bolster in Epe (Gld.), een specialist in biologische zaden. De Bolster levert de planten en stelt ook de plantmachine beschikbaar.

 • Voor het werk op de plantmachine heeft Kaat drie Poolse medewerkers in dienst.

  Voor het werk op de plantmachine heeft Kaat drie Poolse medewerkers in dienst.

 • Zelf is hij druk met de bevoorrading van de plantmachine. Met drie krachten op de plantmachine gaan de planten er vrij vlot door.

  Zelf is hij druk met de bevoorrading van de plantmachine. Met drie krachten op de plantmachine gaan de planten er vrij vlot door.

 • Het perceel is 4,5 hectare groot. De plantafstand is 75 centimeter in de rij. De afstand tussen de rijen is 1,5 meter.

  Het perceel is 4,5 hectare groot. De plantafstand is 75 centimeter in de rij. De afstand tussen de rijen is 1,5 meter.

 • De rijen met mannetjes zijn al verder in groei. De rijen met vrouwtjes worden hier tussen geplant. De trekker is aangestuurd via gps, zodat de rijen precies op de goede plek komen.

  De rijen met mannetjes zijn al verder in groei. De rijen met vrouwtjes worden hier tussen geplant. De trekker is aangestuurd via gps, zodat de rijen precies op de goede plek komen.

 • De plantjes in de trays worden losgedrukt door ze op een ondergrond met pennen te zetten. De kwetsbare plantjes kunnen er zo gemakkelijk uitgehaald worden. Soms missen er plantjes, deze zijn niet aangeslagen.

  De plantjes in de trays worden losgedrukt door ze op een ondergrond met pennen te zetten. De kwetsbare plantjes kunnen er zo gemakkelijk uitgehaald worden. Soms missen er plantjes, deze zijn niet aangeslagen.

 • Het is hard werken om de machine te bevoorraden. Zeker als er net te weinig meegenomen is om het rondje vol te maken.

  Het is hard werken om de machine te bevoorraden. Zeker als er net te weinig meegenomen is om het rondje vol te maken.

 • Voor het volgende rondje word de planter weer vol gezet. Op de hefmast voorop de trekker kan ook nog wat meegenomen worden.

  Voor het volgende rondje word de planter weer vol gezet. Op de hefmast voorop de trekker kan ook nog wat meegenomen worden.

 • De banen met mannetjes zijn al geschoffeld en geëgd om het aanwezige onkruid te bestrijden. Alles wat tussen de rijen groeit moet handmatig gewied worden.

  De banen met mannetjes zijn al geschoffeld en geëgd om het aanwezige onkruid te bestrijden. Alles wat tussen de rijen groeit moet handmatig gewied worden.

 • Met de mannelijke lijn wordt niks gedaan. Deze wordt alleen gebruikt voor de bestuiving. Op de vrouwelijke lijn worden de mannelijke bloemen verwijderd totdat alle planten drie vruchten gezet hebben.

  Met de mannelijke lijn wordt niks gedaan. Deze wordt alleen gebruikt voor de bestuiving. Op de vrouwelijke lijn worden de mannelijke bloemen verwijderd totdat alle planten drie vruchten gezet hebben.

 • De oogst is precies hetzelfde als bij consumptie-pompoenen. Na de oogst gaan de pompoenen in kisten en vervolgens in de bewaring. Voor Kerstmis worden de pompoenen opgehaald om verder verwerkt te worden.

  De oogst is precies hetzelfde als bij consumptie-pompoenen. Na de oogst gaan de pompoenen in kisten en vervolgens in de bewaring. Voor Kerstmis worden de pompoenen opgehaald om verder verwerkt te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.