Akkerbouw

Foto & video

'Ik wist niet dat alles zo netjes en schoon was op akkerbouwbedrijf'

De open dag waarmee de Week van de Akkerbouw is afgesloten, heeft zo'n 20.000 bezoekers getroffen op bijna 100 akkerbouwbedrijven en bedrijven in de periferie.

Matthé Elema, directeur van de Brancheorganisatie Akkerbouw, de initiator van de Week van de Akkerbouw, zegt terug te kijken op een geslaagde open dag. In deze fotoserie laten we van enkele bedrijven zien wie de bezoekers waren en wat ze opstaken tijdens hun bezoek.

Foto

 • Op het akkerbouwbedrijf van Van Gendt in Bemmel (Gelderland) worden suikerbieten, uien, tafel- en fritesaardappelen geteeld. Deze producten worden ook gesorteerd en verpakt voor de huisverkoop, boerderij- en landwinkels en horeca. Het bedrijf is prachtig gelegen in een monumentale Betuwse boerderij. Foto's: Koos Groenewold

  Op het akkerbouwbedrijf van Van Gendt in Bemmel (Gelderland) worden suikerbieten, uien, tafel- en fritesaardappelen geteeld. Deze producten worden ook gesorteerd en verpakt voor de huisverkoop, boerderij- en landwinkels en horeca. Het bedrijf is prachtig gelegen in een monumentale Betuwse boerderij. Foto's: Koos Groenewold

 • Moeder en zoon Knoop uit Groesbeek bekijken de reeks suikerproducten, waarvan de grondstof suikerbiet van akkerbouwbedrijven als die Van Gendt komt.

  Moeder en zoon Knoop uit Groesbeek bekijken de reeks suikerproducten, waarvan de grondstof suikerbiet van akkerbouwbedrijven als die Van Gendt komt.

 • De aardappelsorteerinstallatie. Een plek voor de akkerbouwer en zijn bezoekers te praten over war er komt kijken bij de aardappelteelt.

  De aardappelsorteerinstallatie. Een plek voor de akkerbouwer en zijn bezoekers te praten over war er komt kijken bij de aardappelteelt.

 • <p class="MsoNormal">Op de foto staat Duncan Knoop (13 jaar). Hij komt uit Groesbeek en volgt de opleiding Helicon Groen VMBO Nijmegen. Al vanaf zijn ieder jaar weet Duncan dat hij met machines én in de landbouw wil werken. Het liefst in de akkerbouw, bijvoorbeeld bij een loonwerker. Zijn ouders zijn niet in de landbouw werkzaam, dus het bedrijf van zijn ouders overnemen is niet aan de orde.</p>
<p class="MsoNormal">Duncan kwam voor de machines en op school had hij er al veel over geleerd, dus echt nieuwe dingen is hij niet tegen gekomen, maar wel vond hij de open dag zeer interessant.

  Op de foto staat Duncan Knoop (13 jaar). Hij komt uit Groesbeek en volgt de opleiding Helicon Groen VMBO Nijmegen. Al vanaf zijn ieder jaar weet Duncan dat hij met machines én in de landbouw wil werken. Het liefst in de akkerbouw, bijvoorbeeld bij een loonwerker. Zijn ouders zijn niet in de landbouw werkzaam, dus het bedrijf van zijn ouders overnemen is niet aan de orde.

  Duncan kwam voor de machines en op school had hij er al veel over geleerd, dus echt nieuwe dingen is hij niet tegen gekomen, maar wel vond hij de open dag zeer interessant.

 • <p class="MsoNormal">Op de foto staat Angelique Knoop (47 jaar) uit Groesbeek, de moeder van Duncan. Ze werkt in de horeca en heeft interesse in het proces van zaadje tot eindproduct. Samen met haar man en zoon bezocht ze het akkerbouwbedrijf in Bemmel en ze heeft het gehele proces bekeken en de machines wordt waarmee gewerkt.</p>
<p class="MsoNormal">Als hobby heeft ze samen met haar man Theo (vrachtwagenchauffeur) een trekker die ze samen hebben opgeknapt en dus ging ook in Bemmel de interesse uit naar de machines. Belangrijkste reden dat ze meekwam is dat haar zoon helemaal weg is van de akkerbouw.

  Op de foto staat Angelique Knoop (47 jaar) uit Groesbeek, de moeder van Duncan. Ze werkt in de horeca en heeft interesse in het proces van zaadje tot eindproduct. Samen met haar man en zoon bezocht ze het akkerbouwbedrijf in Bemmel en ze heeft het gehele proces bekeken en de machines wordt waarmee gewerkt.

  Als hobby heeft ze samen met haar man Theo (vrachtwagenchauffeur) een trekker die ze samen hebben opgeknapt en dus ging ook in Bemmel de interesse uit naar de machines. Belangrijkste reden dat ze meekwam is dat haar zoon helemaal weg is van de akkerbouw.

 • <p class="MsoNormal">Op de foto staat Gert Peters, 72 jaar, uit Huissen. Hij is met pensioen en heeft 40 jaar in de bouw gewerkt. Peters kwam als kleine jongen al bij de opa van de boer die hij zaterdag en hielp mee. "Eerst werken en daarna mochten we voetballen." Hij kent het bedrijf dus al heel lang, maar toch keek hij zijn ogen uit "Ik wist niet dat het zo netjes en schoon was." Ook was hij onder de indruk van de moderne machines.

  Op de foto staat Gert Peters, 72 jaar, uit Huissen. Hij is met pensioen en heeft 40 jaar in de bouw gewerkt. Peters kwam als kleine jongen al bij de opa van de boer die hij zaterdag en hielp mee. "Eerst werken en daarna mochten we voetballen." Hij kent het bedrijf dus al heel lang, maar toch keek hij zijn ogen uit "Ik wist niet dat het zo netjes en schoon was." Ook was hij onder de indruk van de moderne machines.

 • <p class="MsoNormal">Op deze foto staat Arjan verploegen (36) uit Ewijk en bakte de Aviko-patat voor de bezoekers. Met zijn eigen zaak De Heuve Dutch American Diner in Beuningen verkoopt hij veel frites en hij weet daarom ook dat een goede kwaliteit aardappel noodzakelijk is voor een goede frites.

  Op deze foto staat Arjan verploegen (36) uit Ewijk en bakte de Aviko-patat voor de bezoekers. Met zijn eigen zaak De Heuve Dutch American Diner in Beuningen verkoopt hij veel frites en hij weet daarom ook dat een goede kwaliteit aardappel noodzakelijk is voor een goede frites.

 • <p class="MsoNormal">Op deze foto staat Wim Hofstede (61) uit Huissen. Wim is gepensioneerd potplantenkweker (hortensia's). Hij heeft altijd interesse gehad in land- en tuinbouw en dat was ook de reden om de open dag te bezoeken.</p>
<p class="MsoNormal">Opvallend vond hij hoe schoon en netjes alles was. Hij was onder de indruk van de nieuwe sorteermachine. Wat hij niet wist, is dat de sorteergaten van de machine vierkant waren. "Bij appels zijn die gaten rond." Waarom ze bij aardappelen vierkant zijn kon de zoon van de boer echter niet precies beantwoorden...

  Op deze foto staat Wim Hofstede (61) uit Huissen. Wim is gepensioneerd potplantenkweker (hortensia's). Hij heeft altijd interesse gehad in land- en tuinbouw en dat was ook de reden om de open dag te bezoeken.

  Opvallend vond hij hoe schoon en netjes alles was. Hij was onder de indruk van de nieuwe sorteermachine. Wat hij niet wist, is dat de sorteergaten van de machine vierkant waren. "Bij appels zijn die gaten rond." Waarom ze bij aardappelen vierkant zijn kon de zoon van de boer echter niet precies beantwoorden...

 • Op akkerbouwbedrijf Boudeling in Swifterbant (Flevoland) konden bezoekers kijken en ontdekt hoe (poot-)aardappelen, bieten, uien, peen, tarwe en knolselderij geteeld worden. Boudeling is lid van de Stichting Veldleeuwerik die verduurzaming van de akkerbouw stimuleert. Veldleeuwerik was ook aanwezig zijn op het bedrijf, net zoals vertegenwoordigers van de bedrijven waarmee Boudeling zaken doet. Foto's: Ruud Ploeg

  Op akkerbouwbedrijf Boudeling in Swifterbant (Flevoland) konden bezoekers kijken en ontdekt hoe (poot-)aardappelen, bieten, uien, peen, tarwe en knolselderij geteeld worden. Boudeling is lid van de Stichting Veldleeuwerik die verduurzaming van de akkerbouw stimuleert. Veldleeuwerik was ook aanwezig zijn op het bedrijf, net zoals vertegenwoordigers van de bedrijven waarmee Boudeling zaken doet. Foto's: Ruud Ploeg

 • Sander van den Broek (40), Swifterbant. Hij is jurist en geïnteresseerd in landbouwmachines. Van den Broek vindt het leuk om in de keuken van het akkerbouwbedrijf te kijken. Op de open dag heeft hij geleerd hoe het bedrijf is gegroeid, opgebouwd, zich heeft ontwikkeld en wat ze verbouwen.

  Sander van den Broek (40), Swifterbant. Hij is jurist en geïnteresseerd in landbouwmachines. Van den Broek vindt het leuk om in de keuken van het akkerbouwbedrijf te kijken. Op de open dag heeft hij geleerd hoe het bedrijf is gegroeid, opgebouwd, zich heeft ontwikkeld en wat ze verbouwen.

 • Risk Maris (52), Twello, Consultant Agri sector, begeleidt bedrijven in de agribusiness in Zuid-Amerika. Hij wil zijn zoon laten zien hoe een akkerbedrijf functioneert. Ze hebben geleerd hoe miniknollen worden gemaakt.

  Risk Maris (52), Twello, Consultant Agri sector, begeleidt bedrijven in de agribusiness in Zuid-Amerika. Hij wil zijn zoon laten zien hoe een akkerbedrijf functioneert. Ze hebben geleerd hoe miniknollen worden gemaakt.

 • Luuk Schalkx (68) uit Dronten werkte voor zijn pensioen als uitvoerder hijswerk bij Strukton. Hij heeft interesse in get mechanisatiegebeuren en ontwikkeling van machinepark van verleden naar heden. "Ik blijf me verbazen over de voortdurende vooruitgang. Wanneer houdt het op?"

  Luuk Schalkx (68) uit Dronten werkte voor zijn pensioen als uitvoerder hijswerk bij Strukton. Hij heeft interesse in get mechanisatiegebeuren en ontwikkeling van machinepark van verleden naar heden. "Ik blijf me verbazen over de voortdurende vooruitgang. Wanneer houdt het op?"

 • Ane van Spunter (63) uit Swifterbant werkt als internationaal vrachtwagenchauffeur en was in het verleden 18 jaar loonwerker. Hij wil zijn kleinkinderen wegwijs maken in akkerbouw. Hij verbaast zich op de open dag over de vooruitgang in techniek.

  Ane van Spunter (63) uit Swifterbant werkt als internationaal vrachtwagenchauffeur en was in het verleden 18 jaar loonwerker. Hij wil zijn kleinkinderen wegwijs maken in akkerbouw. Hij verbaast zich op de open dag over de vooruitgang in techniek.

 • Ook hennepverwerkingsbedrijf Dun Agro in het Groningse Oude-Pekela zette de deuren open. Dun Agro verwerkt hennepstro tot natuurvezels en hennephout. Hierbij wordt een innovatieve natuurvezel-verwerkingslijn ingezet die tijdens de open dag te bekijken was. Foto's: Jan Willem van Vliet

  Ook hennepverwerkingsbedrijf Dun Agro in het Groningse Oude-Pekela zette de deuren open. Dun Agro verwerkt hennepstro tot natuurvezels en hennephout. Hierbij wordt een innovatieve natuurvezel-verwerkingslijn ingezet die tijdens de open dag te bekijken was. Foto's: Jan Willem van Vliet

 • Gerrit Kuiper (52) uit Veendam is agrarisch makelaar/adviseur. Zijn verwachtingen van de open dag waren om het proces van ruw product tot eindproduct te kunnen zien. Uiteindelijk heeft hij vele toepassingsmogelijkheden van hennep leren kennen: in de autoindustrie de bouw, thee en in medicijnen.

  Gerrit Kuiper (52) uit Veendam is agrarisch makelaar/adviseur. Zijn verwachtingen van de open dag waren om het proces van ruw product tot eindproduct te kunnen zien. Uiteindelijk heeft hij vele toepassingsmogelijkheden van hennep leren kennen: in de autoindustrie de bouw, thee en in medicijnen.

 • Marga van Geven (62) werkt op een personeelsadministratie en woont in Oude-Pekela. "Hennep is een natuurproduct met veel toepassingsmogelijkheden in de bouw en de industrie", zo leerde zij bij Dun Agro.

  Marga van Geven (62) werkt op een personeelsadministratie en woont in Oude-Pekela. "Hennep is een natuurproduct met veel toepassingsmogelijkheden in de bouw en de industrie", zo leerde zij bij Dun Agro.

 • Onderhoudsmonteur Cor Dijk (70) in Oude-Pekela leerde op de open dag van alles over techniek, mechanisatie en de industriele toepassingen van hennep.

  Onderhoudsmonteur Cor Dijk (70) in Oude-Pekela leerde op de open dag van alles over techniek, mechanisatie en de industriele toepassingen van hennep.

 • Leo de Jong de Leeuw in Wijhe (Overijssel) vertelt bezoekers hoe het er aan toe gaat op zijn bedrijf met aardappelen, suikerbieten, tarwe en uien. Ook over de rol van de spuitmachine en over natuur- en wildbeheer op het bedrijf werden bezokers voorgelicht. Op de zware IJsselklei zette hij vorig jaar het bedrijf om van melkveehouderij naar akkerbouw. Foto's: Jan Willem Schouten

  Leo de Jong de Leeuw in Wijhe (Overijssel) vertelt bezoekers hoe het er aan toe gaat op zijn bedrijf met aardappelen, suikerbieten, tarwe en uien. Ook over de rol van de spuitmachine en over natuur- en wildbeheer op het bedrijf werden bezokers voorgelicht. Op de zware IJsselklei zette hij vorig jaar het bedrijf om van melkveehouderij naar akkerbouw. Foto's: Jan Willem Schouten

 • Meneer Oosterwijk uit Heino is een collega-boer: hij is veehouder. Hij verwachtte iets van machines en land te zien en heeft geleerd over natuurbeheer.

  Meneer Oosterwijk uit Heino is een collega-boer: hij is veehouder. Hij verwachtte iets van machines en land te zien en heeft geleerd over natuurbeheer.

 • G. Hollak uit Lierderholthuis is voormalig varkenshouder en nu paardenboer Hij verwachtte een goed georganiseerde open dag en dat bleek ook zo te zijn. Hij heeft wat opgestoken over de aardappel- en graanteelt.

  G. Hollak uit Lierderholthuis is voormalig varkenshouder en nu paardenboer Hij verwachtte een goed georganiseerde open dag en dat bleek ook zo te zijn. Hij heeft wat opgestoken over de aardappel- en graanteelt.

 • Harrie Jansen uit Lierderholthuis is gepensioneerd fabrieksarbeider bij Scania in Zwolle. Hij verwachtte meer machines en heeft uiteindelijk niet heel veel opgestoken. Voor hem was wel bekend.

  Harrie Jansen uit Lierderholthuis is gepensioneerd fabrieksarbeider bij Scania in Zwolle. Hij verwachtte meer machines en heeft uiteindelijk niet heel veel opgestoken. Voor hem was wel bekend.

 • Willem Hendrik ten Berge uit Wijhe is IT'er en jager. Hij verwachtte wat over machines, vakmanschap en know-how te zien op de open dag. Wat hij heeft geleerd is iets over weidevogels, gewaswisselingen, gewasbescherming, akkerranden en bijen.

  Willem Hendrik ten Berge uit Wijhe is IT'er en jager. Hij verwachtte wat over machines, vakmanschap en know-how te zien op de open dag. Wat hij heeft geleerd is iets over weidevogels, gewaswisselingen, gewasbescherming, akkerranden en bijen.

 • Op het akkerbouwbedrijf Fokkema Farming in Slappeterp (Friesland) wordt op 80 hectare pootaardappelen geteeld en op 25 hectare granen. De aardappelen van eigen teelt worden op het bedrijf verder verwerkt. Tijdens de open dag stonden alle machines in de loods, zoals een rooier en een sorteringsinstallatie. Bezoekers konden de bedrijfsvideo bekijken. Vragen konden ze kwijt bij de akkerbouwer of bij het standje van coöperatie Agrico, die wereldwijd aardappelen vermarkt en nieuwe rassen kweekt. Foto's: Anne van der Woude

  Op het akkerbouwbedrijf Fokkema Farming in Slappeterp (Friesland) wordt op 80 hectare pootaardappelen geteeld en op 25 hectare granen. De aardappelen van eigen teelt worden op het bedrijf verder verwerkt. Tijdens de open dag stonden alle machines in de loods, zoals een rooier en een sorteringsinstallatie. Bezoekers konden de bedrijfsvideo bekijken. Vragen konden ze kwijt bij de akkerbouwer of bij het standje van coöperatie Agrico, die wereldwijd aardappelen vermarkt en nieuwe rassen kweekt. Foto's: Anne van der Woude

 • Kees Wijngaarden (62) uit Berltsum is exportmanager bij een bedrijf dat in de ventilatietechniek in de akkerbouw werkzaam is. Hij kwam naar de open dag om de onlangs geplaatste zonnepanelen en de aardappelopslag te bekijken.

  Kees Wijngaarden (62) uit Berltsum is exportmanager bij een bedrijf dat in de ventilatietechniek in de akkerbouw werkzaam is. Hij kwam naar de open dag om de onlangs geplaatste zonnepanelen en de aardappelopslag te bekijken.

 • Paula Vermaat-Deutekom (64) uit Slappeterp is docent levensbeschouwing. Ze verwachtte grote machines te zien.  Ze wist niet dat dit bedrijf op zo'n grote schaal in haar woonplaats werkt.

  Paula Vermaat-Deutekom (64) uit Slappeterp is docent levensbeschouwing. Ze verwachtte grote machines te zien.  Ze wist niet dat dit bedrijf op zo'n grote schaal in haar woonplaats werkt.

 • De 12-jarige Sander Talsma (12) uit Tzummarum wil boswachter worden. Hij hoopte van te voren veel grote trekkers en heeft geleerd hoe aardappelkisten worden gemaakt en hoe aardappelen worden opgeslagen.

  De 12-jarige Sander Talsma (12) uit Tzummarum wil boswachter worden. Hij hoopte van te voren veel grote trekkers en heeft geleerd hoe aardappelkisten worden gemaakt en hoe aardappelen worden opgeslagen.

 • Arie Roest (63) is oud ING-medewerker wilde wel wat leren over de aardappelverwerking. Hij kon zijn hart ophalen door te bekijken hoe het sorteren gaat, met verschillende maten en dergelijke.

  Arie Roest (63) is oud ING-medewerker wilde wel wat leren over de aardappelverwerking. Hij kon zijn hart ophalen door te bekijken hoe het sorteren gaat, met verschillende maten en dergelijke.

 • Etsie Talsma (45) uit Tzummarum is medewerkster thuiszorg. Ze bezocht de open dag om de grote loods te bekijken en het machinepark zoals de trekkers. Ze heeft er wat opgestoken over nieuwe aardappelrassen, de grote voedingswaarde van aardappel en dat die toch wel een heel gezonde knol is.

  Etsie Talsma (45) uit Tzummarum is medewerkster thuiszorg. Ze bezocht de open dag om de grote loods te bekijken en het machinepark zoals de trekkers. Ze heeft er wat opgestoken over nieuwe aardappelrassen, de grote voedingswaarde van aardappel en dat die toch wel een heel gezonde knol is.

Of registreer je om te kunnen reageren.