Akkerbouw

Foto & video

De groei zit er nu goed in

Dit voorjaar kenmerkte zich door heel vroege voorjaarswerkzaamheden in het Zuiden tot laat in het Westen, Midden en Noorden. Plaatselijk kon niet op tijd gezaaid en gepoot worden. Inmiddels zit de groei zit er goed in. Dat is per dag te zien. Een rondgang langs gewassen in de Haarlemmermeer, Wieringermeer en Flevoland.

Foto

 • Op akkerbouwbedrijf Jaco van der Maarl in Boesingheliede (Haarlemmermeer) bestaat het bouwplan naast 50% graan uit suikerbieten en zaaiuien op 60% afslibbare zware grond. We zien hier de stand van de gewassen op vrijdag 10 juni.</p>
<p><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Op akkerbouwbedrijf Jaco van der Maarl in Boesingheliede (Haarlemmermeer) bestaat het bouwplan naast 50% graan uit suikerbieten en zaaiuien op 60% afslibbare zware grond. We zien hier de stand van de gewassen op vrijdag 10 juni.

  Foto's: Sytze Bakker

 • <p class="MsoNormal">Er is gezaaid op 8 april en de opkomst is voor de suikerbieten normaal verlopen, maar met de uien ging het wat moeizamer door korstvorming. Van der Maarl en Jur Parlevliet, die stage loopt op dit bedrijf, bekijken hier wat tweewassigheid in de uien.

  Er is gezaaid op 8 april en de opkomst is voor de suikerbieten normaal verlopen, maar met de uien ging het wat moeizamer door korstvorming. Van der Maarl en Jur Parlevliet, die stage loopt op dit bedrijf, bekijken hier wat tweewassigheid in de uien.

 • <p class="MsoNormal">De onkruidbespuitingen hebben hun werk overigens goed gedaan al werkten de middelen soms wel heftig op de uien en de suikerbieten. Dat beeld zagen we bij alle telers die Boerderij bezocht in de polders. De uien zijn bemest met in totaal 160 kilo zuivere stikstof en 300 kilo Kali 60.

  De onkruidbespuitingen hebben hun werk overigens goed gedaan al werkten de middelen soms wel heftig op de uien en de suikerbieten. Dat beeld zagen we bij alle telers die Boerderij bezocht in de polders. De uien zijn bemest met in totaal 160 kilo zuivere stikstof en 300 kilo Kali 60.

 • <p class="MsoNormal">Rond en door zijn bedrijf ondervindt Vander Maarl overlast door aanleg van de infrastructuur (pijpleidingen e.d.). Die zorgen voor natte plekken in de uien en bieten. Hier is uit voorzorg al een smalle sleuf getrokken met een woeler om eventuele wateroverlast te beperken.

  Rond en door zijn bedrijf ondervindt Vander Maarl overlast door aanleg van de infrastructuur (pijpleidingen e.d.). Die zorgen voor natte plekken in de uien en bieten. Hier is uit voorzorg al een smalle sleuf getrokken met een woeler om eventuele wateroverlast te beperken.

 • <p class="MsoNormal">De suikerbieten met een bemesting van 600 kilo KAS zijn vier keer gespoten met LDS waarvan de laatste een lichte bespuiting was. Deze bieten staan op de langste dag naar verwachting dicht.

  De suikerbieten met een bemesting van 600 kilo KAS zijn vier keer gespoten met LDS waarvan de laatste een lichte bespuiting was. Deze bieten staan op de langste dag naar verwachting dicht.

 • <p class="MsoNormal">Van de 50% graan wordt naast wintertarwe ook wintergerst geteeld als afwisseling van de tarwe in de vruchtwisseling. Op de achtergrond een vliegtuig van Neerlands trots KLM, dat opstijgt vanaf de Polderbaan.

  Van de 50% graan wordt naast wintertarwe ook wintergerst geteeld als afwisseling van de tarwe in de vruchtwisseling. Op de achtergrond een vliegtuig van Neerlands trots KLM, dat opstijgt vanaf de Polderbaan.

 • <p class="MsoNormal">Bij Firma A C Nieuwenhuis in Nieuw-Vennep (N.-H.) runt Sander Nieuwenhuis (rechts) samen met broer Gert Jan (links) en zoon Gijs Jan (midden) een akkerbouwbedrijf. In het bouwplan zitten naast 50 % graan in de vorm van wintertarwe ook poot- en consumptieaardappelen, zaaiuien en voor het eerste jaar peen. Nieuwenhuis verhuurt land voor bloembollen.

  Bij Firma A C Nieuwenhuis in Nieuw-Vennep (N.-H.) runt Sander Nieuwenhuis (rechts) samen met broer Gert Jan (links) en zoon Gijs Jan (midden) een akkerbouwbedrijf. In het bouwplan zitten naast 50 % graan in de vorm van wintertarwe ook poot- en consumptieaardappelen, zaaiuien en voor het eerste jaar peen. Nieuwenhuis verhuurt land voor bloembollen.

 • <p class="MsoNormal">In de eerste week van april zijn de uien gezaaid. De uien kenden vrijwel geen problemen rond de opkomst.

  In de eerste week van april zijn de uien gezaaid. De uien kenden vrijwel geen problemen rond de opkomst.

 • <p class="MsoNormal">Op deze foto is goed te zien dat de bespuitingen hun werk goed hebben gedaan. Er volgen nog 1 of 2 bespuitingen evenals schimmelbespuitingen.

  Op deze foto is goed te zien dat de bespuitingen hun werk goed hebben gedaan. Er volgen nog 1 of 2 bespuitingen evenals schimmelbespuitingen.

 • <p class="MsoNormal">Naast consumptieaardappelen teelt Nieuwenhuis pootgoedrassen Agria en Fontane.

  Naast consumptieaardappelen teelt Nieuwenhuis pootgoedrassen Agria en Fontane.

 • <p class="MsoNormal">De groei van de Fontanes lijkt op het oog goed, al is een buitje welkom.

  De groei van de Fontanes lijkt op het oog goed, al is een buitje welkom.

 • <p class="MsoNormal">Het bouwplan van akkerbouwer Flip Blom in Hoofddorp bestaat uit fritesaardappelen, suikerbieten, zaaiuien, zomergerst en wintertarwe.

  Het bouwplan van akkerbouwer Flip Blom in Hoofddorp bestaat uit fritesaardappelen, suikerbieten, zaaiuien, zomergerst en wintertarwe.

 • <p class="MsoNormal">De op 14 april gezaaide suikerbieten van het ras BTS 520 staan er goed op. Bemesting: 600 kilo KAS en 275 kg Kali-60.

  De op 14 april gezaaide suikerbieten van het ras BTS 520 staan er goed op. Bemesting: 600 kilo KAS en 275 kg Kali-60.

 • <p class="MsoNormal">Een close-up van de wintertarwe laat de bloei al zien.

  Een close-up van de wintertarwe laat de bloei al zien.

 • <p class="MsoNormal">De zaaiuien van het ras Dormo zijn op 14 april gezaaid en kwamen op 3 mei boven. Ze hadden wat voller mogen staan, vindt Blom. Bemesting: 250 kilo Kali 60, 250 kilo Entec 25-15, 335 kilo NK-mix 16-0-32 en nog 200 kilo KAS. Er staat wat aardappelopslag in. Deze heeft Blom al een keer bestreden.

  De zaaiuien van het ras Dormo zijn op 14 april gezaaid en kwamen op 3 mei boven. Ze hadden wat voller mogen staan, vindt Blom. Bemesting: 250 kilo Kali 60, 250 kilo Entec 25-15, 335 kilo NK-mix 16-0-32 en nog 200 kilo KAS. Er staat wat aardappelopslag in. Deze heeft Blom al een keer bestreden.

 • <p class="MsoNormal">Voor de eerste keer teelt de akkerbouwer peen en het ziet er al heel goed uit. Op 20 en 21 mei zijn de wortelen gezaaid. Een week na het ruggen trekken mist er geen plant. Bemestingsadvies: 250 kg Kali 60, 300 kilo wortelmix, 300 kilo NK-mix 16-32, 150 kilo NK-mix 16-31.

  Voor de eerste keer teelt de akkerbouwer peen en het ziet er al heel goed uit. Op 20 en 21 mei zijn de wortelen gezaaid. Een week na het ruggen trekken mist er geen plant. Bemestingsadvies: 250 kg Kali 60, 300 kilo wortelmix, 300 kilo NK-mix 16-32, 150 kilo NK-mix 16-31.

 • <p class="MsoNormal">Deze fritesaardappelen van het ras Markies zijn op 20 april gepoot. Ze zitten stevig in de grond. Voor het poten is er varkensdrijfmest op gegaan. Een spuitbord toont duidelijk de mening van de boer.

  Deze fritesaardappelen van het ras Markies zijn op 20 april gepoot. Ze zitten stevig in de grond. Voor het poten is er varkensdrijfmest op gegaan. Een spuitbord toont duidelijk de mening van de boer.

 • <p class="MsoNormal">Deze zomergerst heeft een mooie donkergroene kleur en prima aren. De akkerbouwer haalt ook redelijke opbrengsten met gerst. Opvallend is het percentage graan in de vruchtwisselingen in de Haarlemmermeer. Dit is volgens Blom mede te wijten aan het afnemende landbouwareaal.

  Deze zomergerst heeft een mooie donkergroene kleur en prima aren. De akkerbouwer haalt ook redelijke opbrengsten met gerst. Opvallend is het percentage graan in de vruchtwisselingen in de Haarlemmermeer. Dit is volgens Blom mede te wijten aan het afnemende landbouwareaal.

 • <p class="MsoNormal">Noud en Tom Koenraadt (vader en zoon) in Middenmeer (N.-H.) hebben een vof. Hun bouwplan omvat poot- en consumptieaardappelen, suikerbieten, wintertarwe, graszaad, sjalotten en luzerne. Vader en zoon verhuren land voor tulpen en spitskool.

  Noud en Tom Koenraadt (vader en zoon) in Middenmeer (N.-H.) hebben een vof. Hun bouwplan omvat poot- en consumptieaardappelen, suikerbieten, wintertarwe, graszaad, sjalotten en luzerne. Vader en zoon verhuren land voor tulpen en spitskool.

 • <p class="MsoNormal">De Koenraadts spuiten hun Spunta niet met minerale olie, maar met een etherische olie. "En wekelijks een luisdoder", voegen de akkerbouwers eraan toe. Rassen zijn Spunta (inzet), Fontane, Rivièra, Focus, Saprodi en consumptieaardappelras Arsenal.

  De Koenraadts spuiten hun Spunta niet met minerale olie, maar met een etherische olie. "En wekelijks een luisdoder", voegen de akkerbouwers eraan toe. Rassen zijn Spunta (inzet), Fontane, Rivièra, Focus, Saprodi en consumptieaardappelras Arsenal.

 • <p class="MsoNormal">Op een verder ontwikkeld perceel Saprodi is wat meer activiteit te zien. Bemesting is tot nu toe 70 kilo stikstof, 150 kali en 50 kilo vloeibare fosfaat en voor het frezen nog 26-7-0 korrelmesstof.

  Op een verder ontwikkeld perceel Saprodi is wat meer activiteit te zien. Bemesting is tot nu toe 70 kilo stikstof, 150 kali en 50 kilo vloeibare fosfaat en voor het frezen nog 26-7-0 korrelmesstof.

 • <p class="MsoNormal">Een perceel Engels raaigraszaad ligt er mooi bij. Het gewas is niet te zwaar, al heeft het veel zaadstengels. Overigens zien we weinig graszaad in de vruchtwisselingen.

  Een perceel Engels raaigraszaad ligt er mooi bij. Het gewas is niet te zwaar, al heeft het veel zaadstengels. Overigens zien we weinig graszaad in de vruchtwisselingen.

 • <p class="MsoNormal">De Red Sun-sjalotten zijn al behoorlijk aan het uitstoelen. Bemesting: 75 kilo stikstof en 90 kilo kali.

  De Red Sun-sjalotten zijn al behoorlijk aan het uitstoelen. Bemesting: 75 kilo stikstof en 90 kilo kali.

 • <p class="MsoNormal">De suikerbieten van het ras BTS 90 staan een beetje hol door korstvorming na het zaaien. Bemesting: 90 kilo stikstof.

  De suikerbieten van het ras BTS 90 staan een beetje hol door korstvorming na het zaaien. Bemesting: 90 kilo stikstof.

 • <p class="MsoNormal">De luzerne in het bouwplan is bestemd voor de voederwinning en is in augustus gezaaid.Over 2 weken wordt het gewas gemaaid en gehakseld voor grasdrogerij Hartog, die de opslag van gerst die ertussen staat een goede aanvulling vindt.

  De luzerne in het bouwplan is bestemd voor de voederwinning en is in augustus gezaaid.Over 2 weken wordt het gewas gemaaid en gehakseld voor grasdrogerij Hartog, die de opslag van gerst die ertussen staat een goede aanvulling vindt.

 • <p class="MsoNormal">Het perceel dat verhuurt word voor spitskool wordt eerst 'tussen'gedraineerd op 22 meter met een sleufloze draineermachine. De machine heeft de gang er behoorlijk in.

  Het perceel dat verhuurt word voor spitskool wordt eerst 'tussen'gedraineerd op 22 meter met een sleufloze draineermachine. De machine heeft de gang er behoorlijk in.

 • <p class="MsoNormal">Het bouwplan van akkerbouwer Klaas Schenk (op de foto met zoon Tygro) in Anna Paulowna (N.-H.) bestaat uit onder meer: 36 ha pootgaardappelen van de rassen Amarin, Avanti, Brooke, Borwina, Fontane, Kuroda, Pirol, Premiere en Spunta, 21 ha wintertarwe voor zaaizaad, 7 ha zomergerst, 3 ha gras en 10 ha verhuur.

  Het bouwplan van akkerbouwer Klaas Schenk (op de foto met zoon Tygro) in Anna Paulowna (N.-H.) bestaat uit onder meer: 36 ha pootgaardappelen van de rassen Amarin, Avanti, Brooke, Borwina, Fontane, Kuroda, Pirol, Premiere en Spunta, 21 ha wintertarwe voor zaaizaad, 7 ha zomergerst, 3 ha gras en 10 ha verhuur.

 • <p class="MsoNormal">Samen met stagiair Geert de Graaf loopt Schenk door de wintertarwe die voor zaaizaad geteeld wordt. Dit is een soort met lange naalden aan de aar. Dat helpt volgens Schenk tegen ganzenvraat. Bemesting: 400 kg KAS-S en 350 kilo KAS.

  Samen met stagiair Geert de Graaf loopt Schenk door de wintertarwe die voor zaaizaad geteeld wordt. Dit is een soort met lange naalden aan de aar. Dat helpt volgens Schenk tegen ganzenvraat. Bemesting: 400 kg KAS-S en 350 kilo KAS.

 • <p class="MsoNormal">De zaaiuien die 12 april zijn gezaaid, staan er heel mooi op. Vanwege de Week van de Akkerbouw krijgt de burger duidelijk uitleg over de teelt via het grote bord bij het veld.

  De zaaiuien die 12 april zijn gezaaid, staan er heel mooi op. Vanwege de Week van de Akkerbouw krijgt de burger duidelijk uitleg over de teelt via het grote bord bij het veld.

 • <p class="MsoNormal">Het ras Firmo laat een prachtige beginontwikkeling zien. Bemesting: 350 kilo K-60, 250 kilo 26-7-0 en 250 kilo KAS.

  Het ras Firmo laat een prachtige beginontwikkeling zien. Bemesting: 350 kilo K-60, 250 kilo 26-7-0 en 250 kilo KAS.

 • <p class="MsoNormal">In het Amarin-pootgoed ontstaat al wat knolzetting. Bemesting: 450 kilo K-60, 60 liter APP, 250 kilo KAS of 300 zwavelzure ammoniak (keuze is afhankelijk van de kans op schurft). Schenk bemest met de Zibo-rjjenbemester tijdens aanfrezen. "Alle aardappelen spuit ik met minerale olie, gemiddeld 1 liter per dag. Over het algemeen spuit ik olie totdat alles schoon is met selecteren en de luisdruk onder controle is."Daarbij zijn de weersomstandigheden en het doel van de partij van belang bij de beslissing om door te gaan. De phytophthora-bespuitingen voert Schenk ook al uit.

  In het Amarin-pootgoed ontstaat al wat knolzetting. Bemesting: 450 kilo K-60, 60 liter APP, 250 kilo KAS of 300 zwavelzure ammoniak (keuze is afhankelijk van de kans op schurft). Schenk bemest met de Zibo-rjjenbemester tijdens aanfrezen. "Alle aardappelen spuit ik met minerale olie, gemiddeld 1 liter per dag. Over het algemeen spuit ik olie totdat alles schoon is met selecteren en de luisdruk onder controle is."Daarbij zijn de weersomstandigheden en het doel van de partij van belang bij de beslissing om door te gaan. De phytophthora-bespuitingen voert Schenk ook al uit.

 • <p class="MsoNormal">Cees Kant in Tollebeek (Fl.) heeft een bedrijf van 100 ha met in de vruchtwisseling poot- en consumptieaardappelen, suikerbieten, peen en zaaiuien. Verder teelt hij 1/4 wintertarwe en verhuurt hij het bollenland.

  Cees Kant in Tollebeek (Fl.) heeft een bedrijf van 100 ha met in de vruchtwisseling poot- en consumptieaardappelen, suikerbieten, peen en zaaiuien. Verder teelt hij 1/4 wintertarwe en verhuurt hij het bollenland.

 • In het Melody-pootgoed  is beginnende knolzetting te zien. Het poten gebeurde in de eerste week van mei.

  In het Melody-pootgoed  is beginnende knolzetting te zien. Het poten gebeurde in de eerste week van mei.

 • <p class="MsoNormal">De suikerbieten zijn in de tweede helft van april gezaaid. Net als de zaaiuien, die uit voorzorg met de zaaimachine met gps zijn bewerkt om de korst te breken. De stand is desondanks hol.

  De suikerbieten zijn in de tweede helft van april gezaaid. Net als de zaaiuien, die uit voorzorg met de zaaimachine met gps zijn bewerkt om de korst te breken. De stand is desondanks hol.

 • Standaard wordt een keer geschoffeld op gps, vooral om fusarium tegen te gaan.

  Standaard wordt een keer geschoffeld op gps, vooral om fusarium tegen te gaan.

 • <p class="MsoNormal">De peen staat ook boven, maar had een beetje dikker mogen zijn.

  De peen staat ook boven, maar had een beetje dikker mogen zijn.

 • <p class="MsoNormal">Leo Terwisscha van Scheltinga<span class="st1"> </span>in Emmeloord heeft op zijn bedrijf een vruchtwisseling met pootaardappelen, winterpeen, rode zaaiuien, suikerbieten plantsjalotten, wintertarwe en zomergerst.

  Leo Terwisscha van Scheltinga in Emmeloord heeft op zijn bedrijf een vruchtwisseling met pootaardappelen, winterpeen, rode zaaiuien, suikerbieten plantsjalotten, wintertarwe en zomergerst.

 • <p class="MsoNormal">Pootgoed is de hoofdtak op het bedrijf. Hier links staat het voorgekiemde ras Panamera, rechts staat het niet-voorgekiemde deel. Dit ras krijgt geen stikstof, omdat het gewas anders te fors wordt. Dat belemmert de selectie.

  Pootgoed is de hoofdtak op het bedrijf. Hier links staat het voorgekiemde ras Panamera, rechts staat het niet-voorgekiemde deel. Dit ras krijgt geen stikstof, omdat het gewas anders te fors wordt. Dat belemmert de selectie.

 • <p class="MsoNormal">Hier de Innovator-planten in de maat 28/35, met het prille begin van de knolzetting aan de stalonen. Het poten is tussen 9 en 17 mei uitgevoerd.

  Hier de Innovator-planten in de maat 28/35, met het prille begin van de knolzetting aan de stalonen. Het poten is tussen 9 en 17 mei uitgevoerd.

 • <p class="MsoNormal">Scheltinga ergert zich aan de hazen die schade aan zijn gewassen veroorzaken. De dieren kunnen makkelijk vluchten via de bomen rond zijn bedrijf. "Alleen in de suikerbieten mogen de hazen worden geschoten, zodra ze erbuiten komen zijn ze veilig", zegt de teler.

  Scheltinga ergert zich aan de hazen die schade aan zijn gewassen veroorzaken. De dieren kunnen makkelijk vluchten via de bomen rond zijn bedrijf. "Alleen in de suikerbieten mogen de hazen worden geschoten, zodra ze erbuiten komen zijn ze veilig", zegt de teler.

 • <p class="MsoNormal">Onkruid is over het algemeen geen probleem. Op vrijwel alle locaties die Boerderij bezoekt, spreken de akkerbouwers over de 'heftige' werking van alle middelen.

  Onkruid is over het algemeen geen probleem. Op vrijwel alle locaties die Boerderij bezoekt, spreken de akkerbouwers over de 'heftige' werking van alle middelen.

 • De suikerbieten zijn laat gezaaid: op 6 mei, na de uien op 4 mei. De opkomst is wisselend door droogliggend zaad.

  De suikerbieten zijn laat gezaaid: op 6 mei, na de uien op 4 mei. De opkomst is wisselend door droogliggend zaad.

 • <p class="MsoNormal">Scheltinga teelt voor een groot deel gewassen voor vermeerdering, naast pootaardappelen zijn dat graan en sjalotten voor plantgoed.

  Scheltinga teelt voor een groot deel gewassen voor vermeerdering, naast pootaardappelen zijn dat graan en sjalotten voor plantgoed.

 • <p class="MsoNormal">De pootgoedteelt start hier met 3.000 miniknollen in een gaaskas. Een bedrijf uit Urk heeft de kas gerenoveerd voor een langere levensduur.

  De pootgoedteelt start hier met 3.000 miniknollen in een gaaskas. Een bedrijf uit Urk heeft de kas gerenoveerd voor een langere levensduur.

Of registreer je om te kunnen reageren.