Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Bodemvruchtbaarheid belangrijk op Duitse beurs

Op de DLG Feldtage waren bodem en bemesting de belangrijkste onderwerpen. De beurs werd dit jaar gehouden bij Hassfurt, in de Duitse deelstaat Beieren.

Foto

 • Bij het toegangsbord is al goed te zien dat het ook op het beursterrein veel geregend had. De organisatie adviseerde bezoekers dan ook om op laarzen te komen.</p>
<p><em>Foto's: Koos Groenewold</em>

  Bij het toegangsbord is al goed te zien dat het ook op het beursterrein veel geregend had. De organisatie adviseerde bezoekers dan ook om op laarzen te komen.

  Foto's: Koos Groenewold

 • Thomas Hetterich van de Bodengesuntheitsdienst laat in een profielkuil zien wat 20 jaar niet ploegen met de bodem doet. Een verhoogde wormactiviteit zorgt ervoor dat horizonten in de bodem zoals een ploegzool vervagen. Een heel groot voordeel van de toegenomen wormactiviteit is de grotere waterdoorlatendheid van het profiel.

  Thomas Hetterich van de Bodengesuntheitsdienst laat in een profielkuil zien wat 20 jaar niet ploegen met de bodem doet. Een verhoogde wormactiviteit zorgt ervoor dat horizonten in de bodem zoals een ploegzool vervagen. Een heel groot voordeel van de toegenomen wormactiviteit is de grotere waterdoorlatendheid van het profiel.

 • In deze glazen bakken is het effect van wormactiviteit in de bodem zichtbaar: in de linker bak met wormen hebben de diertjes het stro al voor een groot deel in de grond gewerkt. Ook de zandlagen worden al gemengd.

  In deze glazen bakken is het effect van wormactiviteit in de bodem zichtbaar: in de linker bak met wormen hebben de diertjes het stro al voor een groot deel in de grond gewerkt. Ook de zandlagen worden al gemengd.

 • In een demoveld over erosiebestrijding is binnen de rode cirkels te zien wat wormen doen. Ze slepen stroresten naar een wormengat om die vervolgens ondergronds te verteren.

  In een demoveld over erosiebestrijding is binnen de rode cirkels te zien wat wormen doen. Ze slepen stroresten naar een wormengat om die vervolgens ondergronds te verteren.

 • Ook in Duitsland geldt voor de vergroeningseisen de verplichting om een mengsel van groenbemesters te zaaien. Hier toont de Hochschule Weihenstephan een demo om te laten zien hoe planten in verschillende mengsels ondergronds en bovengronds op elkaar reageren.

  Ook in Duitsland geldt voor de vergroeningseisen de verplichting om een mengsel van groenbemesters te zaaien. Hier toont de Hochschule Weihenstephan een demo om te laten zien hoe planten in verschillende mengsels ondergronds en bovengronds op elkaar reageren.

 • Een groep adviseurs van het Nederlandse Van Iperen in Westmaas wordt door een specialist van kweekbedrijf DSV bijgepraat over de mogelijkheden van de groenbemestermengsels die dit bedrijf in het pakket heeft.

  Een groep adviseurs van het Nederlandse Van Iperen in Westmaas wordt door een specialist van kweekbedrijf DSV bijgepraat over de mogelijkheden van de groenbemestermengsels die dit bedrijf in het pakket heeft.

 • Het bedrijf Plocher, leverancier van bodemverbeterende middelen, claimt dat een geslaagde rode klaver als groenbemester het organischestofgehalte van de grond met 40% verhoogd. De gewassen zijn direct in de groenbemester gezaaid. In bieten wordt de klaver normaalgesproken vernietigd.

  Het bedrijf Plocher, leverancier van bodemverbeterende middelen, claimt dat een geslaagde rode klaver als groenbemester het organischestofgehalte van de grond met 40% verhoogd. De gewassen zijn direct in de groenbemester gezaaid. In bieten wordt de klaver normaalgesproken vernietigd.

 • De relatie tussen bandenspanning en insporing is met deze met zandzakken geladen kruiwagens duidelijk zichtbaar gemaakt.

  De relatie tussen bandenspanning en insporing is met deze met zandzakken geladen kruiwagens duidelijk zichtbaar gemaakt.

 • Studenten van 2 Duitse landbouwopleidingen houden een wedstrijd om wie het hoogste rendement uit een wintertarweteelt kan halen. Het rassenpakket staat vast, evenals de meststoffen en de gewasbeschermingsmiddelen. De studenten bepalen binnen de wettelijke normen wanneer en hoeveel ze toedienen.

  Studenten van 2 Duitse landbouwopleidingen houden een wedstrijd om wie het hoogste rendement uit een wintertarweteelt kan halen. Het rassenpakket staat vast, evenals de meststoffen en de gewasbeschermingsmiddelen. De studenten bepalen binnen de wettelijke normen wanneer en hoeveel ze toedienen.

 • Wanja Drees, student aan de Fach Schule Meschede, laat zien dat de tarwe er op hun percelen er erg goed bijstaat.

  Wanja Drees, student aan de Fach Schule Meschede, laat zien dat de tarwe er op hun percelen er erg goed bijstaat.

 • 11 onderzoeksinstituten uit 7 landen houden een internationale teeltvergelijking voor wintertarwe. De teams telen onder dezelfde omstandigheden, maar rassenkeus, bemesting en inzet van gewasbescherming doet ieder naar eigen inzicht. Na de oogst wordt een saldovergelijking gemaakt.

  11 onderzoeksinstituten uit 7 landen houden een internationale teeltvergelijking voor wintertarwe. De teams telen onder dezelfde omstandigheden, maar rassenkeus, bemesting en inzet van gewasbescherming doet ieder naar eigen inzicht. Na de oogst wordt een saldovergelijking gemaakt.

 • De organisatie waarschuwt bezoekers vanwege de natte omstandigheden voor uitglijden en struikelen.

  De organisatie waarschuwt bezoekers vanwege de natte omstandigheden voor uitglijden en struikelen.

 • Het Field Robot Event werd dit jaar ook op de DLG Feldtage gehouden. Een van de opdrachten aan de deelnemende teams was om de zelfgebouwde robot te laten zaaien. De robot van studenten van Wageningen Universiteit loopt door de vele regen vast in de natte grond.

  Het Field Robot Event werd dit jaar ook op de DLG Feldtage gehouden. Een van de opdrachten aan de deelnemende teams was om de zelfgebouwde robot te laten zaaien. De robot van studenten van Wageningen Universiteit loopt door de vele regen vast in de natte grond.

 • Het Institut fur Planzenschutz liet in een demo zien met welke maatregelen resistente in tarwe aangepakt kan worden. Er is gekeken naar effecten van laat zaaien, zaaidichtheid en rassenkeus. Een ras dat dicht groeit, scheelt zo 12% in duist bezetting.

  Het Institut fur Planzenschutz liet in een demo zien met welke maatregelen resistente in tarwe aangepakt kan worden. Er is gekeken naar effecten van laat zaaien, zaaidichtheid en rassenkeus. Een ras dat dicht groeit, scheelt zo 12% in duist bezetting.

 • Emissie-arm toedienen van mest wordt ook in Duitsland steeds belangrijker. Fabrikanten toonden verschillende systemen om de mest direct bij het uitrijden in de grond te brengen. De systemen waren niet aan het werk te zien omdat de grond te nat was.

  Emissie-arm toedienen van mest wordt ook in Duitsland steeds belangrijker. Fabrikanten toonden verschillende systemen om de mest direct bij het uitrijden in de grond te brengen. De systemen waren niet aan het werk te zien omdat de grond te nat was.

 • Mestscheidingstechnieken werden wel gedemonstreerd.

  Mestscheidingstechnieken werden wel gedemonstreerd.

 • Grotere Duitse graanbedrijven werken veel met sensoren om de stikstofbijmestgift voor wintertarwe te bepalen.

  Grotere Duitse graanbedrijven werken veel met sensoren om de stikstofbijmestgift voor wintertarwe te bepalen.

 • Het bedrijf Agricon biedt de akkerbouwer een totaalpakket aan van sensingtechnieken en bijbehorende taakkaarten. Deze sensor brengt de bodem in kaart en in het seizoen maakt Agricon taakkaarten op basis van sensoren om tarwe plaatsspecifiek te bemesten, schimmels te bestrijden en halmverkorters toe te dienen. Uit meerjarig onderzoek blijkt volgens Agricon dat met het systeem gemiddeld een saldoverbetering is te halen van €46 per hectare.

  Het bedrijf Agricon biedt de akkerbouwer een totaalpakket aan van sensingtechnieken en bijbehorende taakkaarten. Deze sensor brengt de bodem in kaart en in het seizoen maakt Agricon taakkaarten op basis van sensoren om tarwe plaatsspecifiek te bemesten, schimmels te bestrijden en halmverkorters toe te dienen. Uit meerjarig onderzoek blijkt volgens Agricon dat met het systeem gemiddeld een saldoverbetering is te halen van €46 per hectare.

 • Nieuw van Agricon is een sensor op basis waarvan in mais onkruid plaatsspecifiek bestreden kan worden.

  Nieuw van Agricon is een sensor op basis waarvan in mais onkruid plaatsspecifiek bestreden kan worden.

 • Voor aardappeltelers was er op de Feldtage niet veel te zien. Wel stond er deze getrokken All-in-one pootmachine met opgebouwde kunstmeststrooier. De korrelkunstmest kan hiermee in de rij toegediend worden.

  Voor aardappeltelers was er op de Feldtage niet veel te zien. Wel stond er deze getrokken All-in-one pootmachine met opgebouwde kunstmeststrooier. De korrelkunstmest kan hiermee in de rij toegediend worden.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik mag het misschien niet schrijven maar Duitsers graven graag een gat in de grond.

 • agro1

  liefst op het strand hoor. zand he??? voed de wereld en verhonger.

Of registreer je om te kunnen reageren.