Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Aardappelen bemesten en pootgoed planten

Nu het voorjaar werkelijk is losgebarsten komt het voorjaarswerk weer op gang. De meeste zaaigewassen zitten in de grond. Daniël Dekker heeft zijn land klaargelegd en laat een collega poten. Brian Salome experimenteert met vloeibare bemesting.

Foto

 • Na een koude en natte week komt het voorjaarswerk weer op gang. In Zeeland zitten onder andere de bieten, uien en cichorei er goeddeels in. De nadruk ligt nu hoofdzakelijk op het aardappelplanten, de bemesting enzovoorts. Daniel Dekker uit Biervliet op Zeeuws-Vlaanderen laat hier door collega akkerbouwer Uitdewilligen pootgoed voor vermeerdering planten.<br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Na een koude en natte week komt het voorjaarswerk weer op gang. In Zeeland zitten onder andere de bieten, uien en cichorei er goeddeels in. De nadruk ligt nu hoofdzakelijk op het aardappelplanten, de bemesting enzovoorts. Daniel Dekker uit Biervliet op Zeeuws-Vlaanderen laat hier door collega akkerbouwer Uitdewilligen pootgoed voor vermeerdering planten.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Vooraf heeft Dekker het perceel geroterd en gefreesd met een freesmachine die hij normaal inzet voor het opfrezen van ruggen voor peenteelt. Ondanks dat het hier geen al te zware grond betreft, is de structuur na de afgelopen zachte en natte winter niet optimaal. Omdat de frees voor peenruggen fijner freest, gebruikt Dekker daarom nu deze frees om bij de oogst zo weinig mogelijk kluiten op te rooien. De freescombinatie staat klaar om straks de laatste stukken van het perceel op te frezen.

  Vooraf heeft Dekker het perceel geroterd en gefreesd met een freesmachine die hij normaal inzet voor het opfrezen van ruggen voor peenteelt. Ondanks dat het hier geen al te zware grond betreft, is de structuur na de afgelopen zachte en natte winter niet optimaal. Omdat de frees voor peenruggen fijner freest, gebruikt Dekker daarom nu deze frees om bij de oogst zo weinig mogelijk kluiten op te rooien. De freescombinatie staat klaar om straks de laatste stukken van het perceel op te frezen.

 • Dit jaar teelt Dekker 7 rassen pootgoed. De Forza klasse S gaat als eerste de grond in. Om zo weinig mogelijk onderbreking tijdens het planten te hebben, gaan twee kuubskisten mee op de kantelaar.

  Dit jaar teelt Dekker 7 rassen pootgoed. De Forza klasse S gaat als eerste de grond in. Om zo weinig mogelijk onderbreking tijdens het planten te hebben, gaan twee kuubskisten mee op de kantelaar.

 • Op de eerste tiental meters wordt de ligging van de poters gecontroleerd.

  Op de eerste tiental meters wordt de ligging van de poters gecontroleerd.

 • Het pootgoed ligt keurig op de gewenste afstand van 20 cm. Goed is ook te zien dat de kluiten nog niet helemaal weg zijn, ondanks de inzet van een fijnfrees.

  Het pootgoed ligt keurig op de gewenste afstand van 20 cm. Goed is ook te zien dat de kluiten nog niet helemaal weg zijn, ondanks de inzet van een fijnfrees.

 • Het planten in de voorgefreesde ruggen in detail. Plakken doet de grond inmiddels niet meer en van insporing is ook geen sprake.

  Het planten in de voorgefreesde ruggen in detail. Plakken doet de grond inmiddels niet meer en van insporing is ook geen sprake.

 • Alles loopt gezien de omstandigheden naar wens, dus het planten kan doorgaan. Deze Miedema snarenplanter is door Uitdewilligen aangepast om twee kuubskisten mee te kunnen nemen. De planter zelf is een Netagco. Daar is een aangepaste plantbak van een Structural op geplaatst om voldoende ruimte voor de kisten op de zelf opgebouwde kantelaar te hebben.

  Alles loopt gezien de omstandigheden naar wens, dus het planten kan doorgaan. Deze Miedema snarenplanter is door Uitdewilligen aangepast om twee kuubskisten mee te kunnen nemen. De planter zelf is een Netagco. Daar is een aangepaste plantbak van een Structural op geplaatst om voldoende ruimte voor de kisten op de zelf opgebouwde kantelaar te hebben.

 • Bij akkerbouwbedrijf Salome uit IJzendijke wordt een bemestingsproef uitgevoerd. Op een praktijkperceel van 10 ha met Milva en Innovator wordt van elk ras 2 ha vloeibare mest in de rug gegeven. De rest van het perceel is standaard met korrels bemest.

  Bij akkerbouwbedrijf Salome uit IJzendijke wordt een bemestingsproef uitgevoerd. Op een praktijkperceel van 10 ha met Milva en Innovator wordt van elk ras 2 ha vloeibare mest in de rug gegeven. De rest van het perceel is standaard met korrels bemest.

 • Brian Salome wil weten in hoeverre vloeibare mest het verschil maakt ten opzichte van korrelbemesting als het gaat om opbrengst en kwaliteit van schil. Het ras Milva is een tafelaardappel die is bedoeld voor export. Dan is kwaliteit van primair belang. De toegepaste vloeibare meststof is N-xt NP 22-5 B Zn van Next fertilizers.

  Brian Salome wil weten in hoeverre vloeibare mest het verschil maakt ten opzichte van korrelbemesting als het gaat om opbrengst en kwaliteit van schil. Het ras Milva is een tafelaardappel die is bedoeld voor export. Dan is kwaliteit van primair belang. De toegepaste vloeibare meststof is N-xt NP 22-5 B Zn van Next fertilizers.

 • Het bemesten wordt uitgevoerd door loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet, met een negen meter brede ruggenbemester.

  Het bemesten wordt uitgevoerd door loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet, met een negen meter brede ruggenbemester.

 • Gebruikelijk zijn ruggenbemesters 3 meter breed, maar Ivo Haartsen vond dat hij dan te veel op en neer moest rijden. Van bestaande componenten construeerde hij de negen meter brede ruggenbemester.

  Gebruikelijk zijn ruggenbemesters 3 meter breed, maar Ivo Haartsen vond dat hij dan te veel op en neer moest rijden. Van bestaande componenten construeerde hij de negen meter brede ruggenbemester.

 • De bemester in de praktijk. Duidelijk is dat 2 kouters per rug de meststof in de rug brengen.

  De bemester in de praktijk. Duidelijk is dat 2 kouters per rug de meststof in de rug brengen.

 • Een stel kouters in de rug. De meststof wordt iets onder de aardappel en ongeveer 4 cm ter weerszijde gegeven.

  Een stel kouters in de rug. De meststof wordt iets onder de aardappel en ongeveer 4 cm ter weerszijde gegeven.

 • De tank van de bemester wordt weer gevuld. Op de achtergrond is Salome senior bezig met ruggen frezen op een ander aardappelperceel.

  De tank van de bemester wordt weer gevuld. Op de achtergrond is Salome senior bezig met ruggen frezen op een ander aardappelperceel.

Eén reactie

 • Jan-Zonderland

  Waarom wordt dat rijenbemesten niet gelijk met het poten gedaan ?

Of registreer je om te kunnen reageren.