Akkerbouw

Foto & video

Poten met de ruitenwissers aan

In de veenkoloniën is het nog erg nat. Akkerbouwers wachten noodgedwongen af. Enkel op de allerhoogste percelen is activiteit. Zo ook bij Maatschap Nijhoving.

Foto

 • Veel percelen in Drenthe liggen er nog nat en onaangeroerd bij. De meeste akkerbouwers wachten op beter weer, om dan allereerst mest uit te kunnen rijden. Slechts sporadisch is er wat activiteit op de hoger gelegen percelen. Zo ook bij maatschap Nijhoving, waar op vrijdag 15 april tussen de buien door een perceel zetmeelaardappelen gepoot wordt.</p>
<p><em>Foto's: Matthijs Verhagen</em>

  Veel percelen in Drenthe liggen er nog nat en onaangeroerd bij. De meeste akkerbouwers wachten op beter weer, om dan allereerst mest uit te kunnen rijden. Slechts sporadisch is er wat activiteit op de hoger gelegen percelen. Zo ook bij maatschap Nijhoving, waar op vrijdag 15 april tussen de buien door een perceel zetmeelaardappelen gepoot wordt.

  Foto's: Matthijs Verhagen

 • Maatschap Nijhoving is gevestigd in Meppen in Drenthe, tussen Hoogeveen en Emmen. Het gemengde bedrijf telt 110 melkkoeien en 100 hectare akkerbouw. Dit perceel aardappelland is geruild en ligt op een halfuur rijden aan de snelweg A37 in Nieuwlande, zuidelijker richting de grens met Overijssel.

  Maatschap Nijhoving is gevestigd in Meppen in Drenthe, tussen Hoogeveen en Emmen. Het gemengde bedrijf telt 110 melkkoeien en 100 hectare akkerbouw. Dit perceel aardappelland is geruild en ligt op een halfuur rijden aan de snelweg A37 in Nieuwlande, zuidelijker richting de grens met Overijssel.

 • Geert Nijhoving (links) en medewerker Jan zijn op een perceel van 9 hectare bezig. Jan is al jarenlang gelegenheidschauffeur in het pootseizoen.

  Geert Nijhoving (links) en medewerker Jan zijn op een perceel van 9 hectare bezig. Jan is al jarenlang gelegenheidschauffeur in het pootseizoen.

 • De ruitenwisser doet zijn werk terwijl Jan het aantal omgangen tot aan het volgende spuitspoor even natelt.

  De ruitenwisser doet zijn werk terwijl Jan het aantal omgangen tot aan het volgende spuitspoor even natelt.

 • Normaal begint Nijhoving eind maart met poten en streeft hij ernaar om half april klaar te zijn. Nu is pas de helft van het areaal gepoot. Rondkijkend in de omgeving zit de akkerbouwer nog ver boven het regionale gemiddelde.</p>
<p> 

  Normaal begint Nijhoving eind maart met poten en streeft hij ernaar om half april klaar te zijn. Nu is pas de helft van het areaal gepoot. Rondkijkend in de omgeving zit de akkerbouwer nog ver boven het regionale gemiddelde.

   

 • De akkerbouwer is 's ochtends op het perceel gestart. Ondanks de buien maken ze het werk af, het stuk dat nu nog moet is te klein om speciaal nog eens voor terug te gaan.</p>
<p> 

  De akkerbouwer is 's ochtends op het perceel gestart. Ondanks de buien maken ze het werk af, het stuk dat nu nog moet is te klein om speciaal nog eens voor terug te gaan.

   

 • Nijhoving teelt 60 hectare fabrieksaardappelen, met name voor de zetmeelindustrie en een gedeelte vlokken. Hier gaan Seresta's de grond in.</p>
<p> 

  Nijhoving teelt 60 hectare fabrieksaardappelen, met name voor de zetmeelindustrie en een gedeelte vlokken. Hier gaan Seresta's de grond in.

   

 • "Ideaal is het niet. Het houdt niet over, soms is het nog wel knoeien", zegt Nijhoving, terwijl hij met de vastetand de kopakkers lostrekt. "Maar als je bij huis staat doe je zeker niks. Het is 15 april, normaal hebben we rond deze tijd de laatste erin." De akkerbouwer weet dat hij na dit perceel waarschijnlijk weer een poos moet wachten tot het overige land bekwaam is. Op de huiskavel staan de plassen nog op het land en het weer is grillig volgens de weersvoorspellingen.</p>
<p> 

  "Ideaal is het niet. Het houdt niet over, soms is het nog wel knoeien", zegt Nijhoving, terwijl hij met de vastetand de kopakkers lostrekt. "Maar als je bij huis staat doe je zeker niks. Het is 15 april, normaal hebben we rond deze tijd de laatste erin." De akkerbouwer weet dat hij na dit perceel waarschijnlijk weer een poos moet wachten tot het overige land bekwaam is. Op de huiskavel staan de plassen nog op het land en het weer is grillig volgens de weersvoorspellingen.

   

 • Het land is daags voor het poten geploegd en een dag dáárvoor bemest. Een geluk, want ondanks de regen kan de versgeploegde grond volgens Nijhoving wel wat leien. "Hoewel het net aan is, is de grond niet papperig", zegt de akkerbouwer.</p>
<p> 

  Het land is daags voor het poten geploegd en een dag dáárvoor bemest. Een geluk, want ondanks de regen kan de versgeploegde grond volgens Nijhoving wel wat leien. "Hoewel het net aan is, is de grond niet papperig", zegt de akkerbouwer.

   

 • De trekker staat op standaardbanden. Vier woelpoten op de pootmachine trekken het trekkerspoor weer los.</p>
<p> 

  De trekker staat op standaardbanden. Vier woelpoten op de pootmachine trekken het trekkerspoor weer los.

   

 • De ruggen liggen er op de markeur toch strak bij. De akkerbouwers werken met rijpaden waar telkens twee rijen niet gepoot zijn.</p>
<p> 

  De ruggen liggen er op de markeur toch strak bij. De akkerbouwers werken met rijpaden waar telkens twee rijen niet gepoot zijn.

   

 • Tussendoor is er even tijd voor een kop koffie.

  Tussendoor is er even tijd voor een kop koffie.

 • Akkerbouwers op de lagere gronden rest niets anders dan afwachten. Zeker op plekken waar vorig jaar gemodderd is met de oogst. Een grote akkerbouwer, iets noordelijker gelegen, zegt de laatste vijf seizoenen alle aardappelen rond deze tijd in de grond te hebben. Nu zit hij op slechts 10% en hoopt hij begin mei klaar te zijn. Dat schetst een goed beeld van de situatie in de regio. Bij sommige collega's kwam deze week nog de greppelfrees in plaats van de pootmachine buiten.

  Akkerbouwers op de lagere gronden rest niets anders dan afwachten. Zeker op plekken waar vorig jaar gemodderd is met de oogst. Een grote akkerbouwer, iets noordelijker gelegen, zegt de laatste vijf seizoenen alle aardappelen rond deze tijd in de grond te hebben. Nu zit hij op slechts 10% en hoopt hij begin mei klaar te zijn. Dat schetst een goed beeld van de situatie in de regio. Bij sommige collega's kwam deze week nog de greppelfrees in plaats van de pootmachine buiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.