Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Nog geen topdrukte in Wieringermeer

Net als in de rest van Nederland komt het zaaien en poten dit voorjaar ook in de Wieringermeer maar langzaam op gang.

Foto

 • Jaap Postma, medewerker van loonbedrijf Hopmans uit Wieringerwerf, zaait uien bij vader en zoon Jan en Daan Brak in Slootdorp.</p>
<p><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Jaap Postma, medewerker van loonbedrijf Hopmans uit Wieringerwerf, zaait uien bij vader en zoon Jan en Daan Brak in Slootdorp.

  Foto's: Sytze Bakker

 • De voorziening op de Monosem-zaaimachine om vloeibare fosfaat en micro granulaat toe te dienen, past Postma hier niet toe.

  De voorziening op de Monosem-zaaimachine om vloeibare fosfaat en micro granulaat toe te dienen, past Postma hier niet toe.

 • Postma zaait 7 ha Hytech met 3,9 eenheden per ha op bedden van 1,5 meter. Daan Brak inspecteert het zaaiwerk.

  Postma zaait 7 ha Hytech met 3,9 eenheden per ha op bedden van 1,5 meter. Daan Brak inspecteert het zaaiwerk.

 • Even tijd voor koffie en tijd, en een praatje.

  Even tijd voor koffie en tijd, en een praatje.

 • Daan Brak bereidt het bieten zaaien voor. Hij zaait met een oude International Cormick uit de jaren 70 met 'trekkerjas' en een Vicon monopil-zaaier.

  Daan Brak bereidt het bieten zaaien voor. Hij zaait met een oude International Cormick uit de jaren 70 met 'trekkerjas' en een Vicon monopil-zaaier.

 • Vader Jan Brak legt het land klaar met een rotorkopeg met daarachter een ouderwets sleepbord.

  Vader Jan Brak legt het land klaar met een rotorkopeg met daarachter een ouderwets sleepbord.

 • De grond is mooi om te zaaien. Brak junior concentreert zich om de rijen er recht in te krijgen. In totaal zaait hij 18,5 ha bieten met de rassen Corvinia, Vulcania en  BTS 520

  De grond is mooi om te zaaien. Brak junior concentreert zich om de rijen er recht in te krijgen. In totaal zaait hij 18,5 ha bieten met de rassen Corvinia, Vulcania en  BTS 520

 • Op een andere locatie in Slootdorp poot medewerker Jos van Schagen van Hopmans aardappelen bij Agroplant. De grond is15 tot 20 % afslibbaar en laat zich goed bewerken.

  Op een andere locatie in Slootdorp poot medewerker Jos van Schagen van Hopmans aardappelen bij Agroplant. De grond is15 tot 20 % afslibbaar en laat zich goed bewerken.

 • Een Claas 550 Arion met in de fronthef een rotorkopeg en achter een frees legt het land klaar in één werkgang. Het ligt er prima bij.

  Een Claas 550 Arion met in de fronthef een rotorkopeg en achter een frees legt het land klaar in één werkgang. Het ligt er prima bij.

 • Kamal Smid, productmanager bij Agro Plant, laat in de rug de rode poters zien van tafelaardappelras Mimi. Er worden nog meer commerciële rassen op dit perceel gepoot.

  Kamal Smid, productmanager bij Agro Plant, laat in de rug de rode poters zien van tafelaardappelras Mimi. Er worden nog meer commerciële rassen op dit perceel gepoot.

 • Tijdens het poten wordt een verscheidenheid aan middelen toegepast. Amistar tegen Rhizoctonia en Actara tegen luis en (Amistar) luis (Actara) en Adama Banjo Forte tegen phytophtora.

  Tijdens het poten wordt een verscheidenheid aan middelen toegepast. Amistar tegen Rhizoctonia en Actara tegen luis en (Amistar) luis (Actara) en Adama Banjo Forte tegen phytophtora.

 • In het perceel wordt een stammenveld aangelegd over 8 rijen. Poolse medewerkers poten met de hand.

  In het perceel wordt een stammenveld aangelegd over 8 rijen. Poolse medewerkers poten met de hand.

 • Timo Colijn van loonbedrijf Hopmans is bezig een perceel van 14 hectare diep te spitten voor Jelle Veltrum in Dirkshorn. Er heeft spruitkool gestaan.

  Timo Colijn van loonbedrijf Hopmans is bezig een perceel van 14 hectare diep te spitten voor Jelle Veltrum in Dirkshorn. Er heeft spruitkool gestaan.

 • De spitmachine werkt 60 á 70 centimeter diep, met een breedte van 3 meter. De werkgangen overlappen elkaar, zodat alles goed los komt.

  De spitmachine werkt 60 á 70 centimeter diep, met een breedte van 3 meter. De werkgangen overlappen elkaar, zodat alles goed los komt.

 • Het werk gaat niet snel, maar het gebeurt wel grondig. De bouwvoor moet goed los zijn om er aardappelen in te poten.

  Het werk gaat niet snel, maar het gebeurt wel grondig. De bouwvoor moet goed los zijn om er aardappelen in te poten.

 • Bij Wieringerwerf trekt een Poolse medewerker van Hopmans ruggen op 50 centimeter voor Gebroeders van Dam. In dit geval voor cichorei en witlof.

  Bij Wieringerwerf trekt een Poolse medewerker van Hopmans ruggen op 50 centimeter voor Gebroeders van Dam. In dit geval voor cichorei en witlof.

 • Normaal doet de New Holland het alleen. Nu is tijdelijk een Fendt ingezet voor een voorbewerking met rotorkopeg en frees.

  Normaal doet de New Holland het alleen. Nu is tijdelijk een Fendt ingezet voor een voorbewerking met rotorkopeg en frees.

 • Tijdens het vormen van de ruggen wordt tussen de rupsen volvelds bodemherbicide Bonalan toegepast.

  Tijdens het vormen van de ruggen wordt tussen de rupsen volvelds bodemherbicide Bonalan toegepast.

 • De 50 centimeterruggen komen er mooi stevig uit. De cichorei kan al gauw worden ingezaaid.

  De 50 centimeterruggen komen er mooi stevig uit. De cichorei kan al gauw worden ingezaaid.

 • Opvallend is dat in de Wieringermeer bieten worden gezaaid met oude trekkers en zaaimachines, zoals hier bij Jan Kikstra in Slootdorp. Hij zaait met een oude John Deere 1140. Deze heeft een simpele cabine, die met de huidige koude wind niet geheel tochtvrij is.

  Opvallend is dat in de Wieringermeer bieten worden gezaaid met oude trekkers en zaaimachines, zoals hier bij Jan Kikstra in Slootdorp. Hij zaait met een oude John Deere 1140. Deze heeft een simpele cabine, die met de huidige koude wind niet geheel tochtvrij is.

 • Met een oude Becker-centradril worden de bieten gezaaid. De elementen zijn voorzien van een vast steunwiel. De zaaidiepte wordt bepaald door een verstelbare pen in een aantal gaten.

  Met een oude Becker-centradril worden de bieten gezaaid. De elementen zijn voorzien van een vast steunwiel. De zaaidiepte wordt bepaald door een verstelbare pen in een aantal gaten.

 • Een zzp'er legt het land met een New Holland met koppensneller en rotorkopeg.

  Een zzp'er legt het land met een New Holland met koppensneller en rotorkopeg.

 • Jaap Postma van Hopmans zaait ook uien bij De Jongh in Wieringerwerf.

  Jaap Postma van Hopmans zaait ook uien bij De Jongh in Wieringerwerf.

 • Het perceel stuifgevoelige grond zit er hier bijna in.

  Het perceel stuifgevoelige grond zit er hier bijna in.

 • Vandaag twee percelen gezaaid, nu de machine leegzuigen en misschien op naar het volgende perceel. Al loopt het nog niet storm qua zaaiwerk.

  Vandaag twee percelen gezaaid, nu de machine leegzuigen en misschien op naar het volgende perceel. Al loopt het nog niet storm qua zaaiwerk.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Dat witlof/cichorij ruggen trekken gaat ook niet vanzelf zo te zien: voorbewerken met frees en kopeg en dan nog 2 kopeggen alvorens de ruggen gevormd worden ?????

 • Videofarmer

  Nee maar het viel mij niet tegen hoe het er verder uitzag maar als je alle PKs bij elkaar optelt is het nogal wat..

 • pinkeltje

  Dieselolie zat......

Of registreer je om te kunnen reageren.