Akkerbouw

Foto & video

Na lang wachten uien gezaaid

Ook in de Noordoostpolder zien we dat er lang gewacht is om de uien te kunnen zaaien. Dinsdagmiddag begon Kees den Engelsen te zaaien in een wat grof zaaibed en met een lage bandenspanning.

Foto

 • <p class="MsoNormal">Kees den Engelsen heeft samen met collega-boeren Gerrit Luimes, Wim Droog en Klaas Jurien Zachariasse (op zaaimachine) allen uit Marknesse een Kverneland uienzaaimachine die dinsdag begonnen is bij Den Engelsen met het inzaaien van 7,25 hectare Hypark zaaiuien. <br /><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Kees den Engelsen heeft samen met collega-boeren Gerrit Luimes, Wim Droog en Klaas Jurien Zachariasse (op zaaimachine) allen uit Marknesse een Kverneland uienzaaimachine die dinsdag begonnen is bij Den Engelsen met het inzaaien van 7,25 hectare Hypark zaaiuien. 
  Foto's: Sytze Bakker

 • <p class="MsoNormal">Den Engelsen maakt het uienland nu met een tweede bewerking zaaiklaar. In de fronthef word een voorbewerking uitgevoerd met ganzenvoettanden tussen 2 rollen voor de diepte stelling.

  Den Engelsen maakt het uienland nu met een tweede bewerking zaaiklaar. In de fronthef word een voorbewerking uitgevoerd met ganzenvoettanden tussen 2 rollen voor de diepte stelling.

 • <p class="MsoNormal">De cultirol heeft de meeste gaten gevuld maar verder ziet het perceel er nog grof uit. Eind februari is op deze gediepploegde grond geploegd en zo'n 3 weken terug een eerste bewerking uitgevoerd, waarna moest worden gewacht met het zaaien.

  De cultirol heeft de meeste gaten gevuld maar verder ziet het perceel er nog grof uit. Eind februari is op deze gediepploegde grond geploegd en zo'n 3 weken terug een eerste bewerking uitgevoerd, waarna moest worden gewacht met het zaaien.

 • <p class="MsoNormal">Het verschil tussen de 2 bewerkingen is hier zichtbaar en den Engelsen legt het zaaibed bewust aan de grove kant klaar. De capillaire opstijging is hoog in deze grond en zal voor het zaad een vlotte opkomst garanderen. Daarom wordt gezaaid met een hoeveelheid van 3,7 eenheden.

  Het verschil tussen de 2 bewerkingen is hier zichtbaar en den Engelsen legt het zaaibed bewust aan de grove kant klaar. De capillaire opstijging is hoog in deze grond en zal voor het zaad een vlotte opkomst garanderen. Daarom wordt gezaaid met een hoeveelheid van 3,7 eenheden.

 • <p class="MsoNormal">De bandenspanning is laag met 0,5 bar in de voorbanden en achter iets meer.

  De bandenspanning is laag met 0,5 bar in de voorbanden en achter iets meer.

 • <p class="MsoNormal">De uien worden gezaaid op 2,25 meter bedden met 4x 2 rijen per bed. Met GPS worden de buitenste halve bedden tussen 2 werkgangen tot één bed gezaaid. Opvallend zijn de paden tussen de dubbele rijen die overal even breed zijn

  De uien worden gezaaid op 2,25 meter bedden met 4x 2 rijen per bed. Met GPS worden de buitenste halve bedden tussen 2 werkgangen tot één bed gezaaid. Opvallend zijn de paden tussen de dubbele rijen die overal even breed zijn

 • <p class="MsoNormal">Een extra voorziening is een stuurschijf op GPS die als extra de machine exact op positie houd. We zien 2 cilinders die de schijf kunnen sturen.

  Een extra voorziening is een stuurschijf op GPS die als extra de machine exact op positie houd. We zien 2 cilinders die de schijf kunnen sturen.

 • <p class="MsoNormal">Het zaad ligt er mooi bij zo en zal spoedig kiemen en bovenkomen.

  Het zaad ligt er mooi bij zo en zal spoedig kiemen en bovenkomen.

 • <p class="MsoNormal">Het gaat nu naar wens. De boeren zijn blij nu eindelijk te kunnen beginnen. Spoedig zullen ook bieten gezaaid kunnen worden.

  Het gaat nu naar wens. De boeren zijn blij nu eindelijk te kunnen beginnen. Spoedig zullen ook bieten gezaaid kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.