Akkerbouw

Foto & video

Knolselderij geplant, eerste aardappelen gepoot

Voorjaarswerk komt ook op zwaardere zuidwestelijke grond op gang. De ondergrond droogt langzaam op.

Foto

 • Het lijkt erop dat het voorjaarswerk deze week echt op gang komt. De regen die nog valt is van weinig betekenis en de ondergrond van de zwaardere gronden is inmiddels zo ver ontwaterd, dat bewerking goed mogelijk wordt. Bij Heinkenszand op Zuid-Beveland werd eind vorige week de eerste knolselderij geplant en gingen de eerste Markies-fritesaardappelen de grond in. <br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Het lijkt erop dat het voorjaarswerk deze week echt op gang komt. De regen die nog valt is van weinig betekenis en de ondergrond van de zwaardere gronden is inmiddels zo ver ontwaterd, dat bewerking goed mogelijk wordt. Bij Heinkenszand op Zuid-Beveland werd eind vorige week de eerste knolselderij geplant en gingen de eerste Markies-fritesaardappelen de grond in.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Christiaan Maes uit Heinkenszand (Zeeland) laat loonbedrijf Knuit 4 hectare knolselderij van het ras Prinz planten. "Ik heb de grond dit voorjaar gewoeld en een week of drie geleden geroterd. Vorig jaar stonden hier aardappelen. Na de oogst werd het te nat om er nog iets aan te kunnen doen."

  Christiaan Maes uit Heinkenszand (Zeeland) laat loonbedrijf Knuit 4 hectare knolselderij van het ras Prinz planten. "Ik heb de grond dit voorjaar gewoeld en een week of drie geleden geroterd. Vorig jaar stonden hier aardappelen. Na de oogst werd het te nat om er nog iets aan te kunnen doen."

 • Het betreft hier lichte grond die weinig last heeft van een zachte en natte winter. Plaatselijk is deze hoek bekend als de goudmijn. Het is goed bewerkbare grond waar gewassen goed gedijen.

  Het betreft hier lichte grond die weinig last heeft van een zachte en natte winter. Plaatselijk is deze hoek bekend als de goudmijn. Het is goed bewerkbare grond waar gewassen goed gedijen.

 • Het planten gebeurt met een Ferrari Multipla, een 12-rijige halfautomaat. De 6-rij volautomaten worden inmiddels gereed gemaakt om te worden ingezet in Zeeuws-Vlaanderen.

  Het planten gebeurt met een Ferrari Multipla, een 12-rijige halfautomaat. De 6-rij volautomaten worden inmiddels gereed gemaakt om te worden ingezet in Zeeuws-Vlaanderen.

 • De machine wordt bediend door zeven mensen waarvan er zes elk twee rijen planten. Een persoon zet de trays met planten klaar voor de planters. Vaardige handen zorgen ervoor dat in elke plantkoker een plantje komt.

  De machine wordt bediend door zeven mensen waarvan er zes elk twee rijen planten. Een persoon zet de trays met planten klaar voor de planters. Vaardige handen zorgen ervoor dat in elke plantkoker een plantje komt.

 • De Valtra N142 staat tijdens het werk op lagedrukbanden met 0,5 bar. De trekker is voorzien van een luchtdrukwisselsysteem om de banden voor transport weer te kunnen oppompen.

  De Valtra N142 staat tijdens het werk op lagedrukbanden met 0,5 bar. De trekker is voorzien van een luchtdrukwisselsysteem om de banden voor transport weer te kunnen oppompen.

 • Doordat het perceel niet is geploegd, ligt het aardappelloof nog aan de oppervlakte. Bij zaaiwerk kan dit de opkomst hinderen. Plantgoed ondervindt daar geen last van.

  Doordat het perceel niet is geploegd, ligt het aardappelloof nog aan de oppervlakte. Bij zaaiwerk kan dit de opkomst hinderen. Plantgoed ondervindt daar geen last van.

 • Waar wel last van wordt ondervonden, zijn de masten van de hoogspanningsleidingen. Er wordt dan wel een jaarlijkse vergoeding uitgekeerd voor het oppervlak waarop de mast staat, maar afhankelijk van het te telen gewas kan het niet te benutten deel drie tot vier keer deze oppervlakte bedragen.

  Waar wel last van wordt ondervonden, zijn de masten van de hoogspanningsleidingen. Er wordt dan wel een jaarlijkse vergoeding uitgekeerd voor het oppervlak waarop de mast staat, maar afhankelijk van het te telen gewas kan het niet te benutten deel drie tot vier keer deze oppervlakte bedragen.

 • Op een eigen perceel van Knuit kunnen de eerste Markies-fritesaardappelen ook de grond in. Een kist met pootgoed wordt in de plantbak geleegd.

  Op een eigen perceel van Knuit kunnen de eerste Markies-fritesaardappelen ook de grond in. Een kist met pootgoed wordt in de plantbak geleegd.

 • Eerst nog even ontsmetten en de eerste omgang kan worden geplant.

  Eerst nog even ontsmetten en de eerste omgang kan worden geplant.

 • Om de kopakker te ontlasten rijdt chauffeur Willem Vreeke over de dijkweg naar het punt waar hij met planten gaat beginnen.

  Om de kopakker te ontlasten rijdt chauffeur Willem Vreeke over de dijkweg naar het punt waar hij met planten gaat beginnen.

 • De bouwvoor is voldoende gedroogd, maar in de ondergrond zit nog zoveel vocht dat het eigenlijk niet toelaatbaar is om met een volle en zware combinatie eroverheen te rijden. Tijdens het planten wordt het gewicht verdeeld over frees, wielen en planter.

  De bouwvoor is voldoende gedroogd, maar in de ondergrond zit nog zoveel vocht dat het eigenlijk niet toelaatbaar is om met een volle en zware combinatie eroverheen te rijden. Tijdens het planten wordt het gewicht verdeeld over frees, wielen en planter.

 • De aardappelen worden in de ploegvoor geplant. Hier een indruk van de in het najaar geploegde grond en de nu tot ruggen verwerkte grond. De structuur is goed, maar niet optimaal door de zachte en natte winter.

  De aardappelen worden in de ploegvoor geplant. Hier een indruk van de in het najaar geploegde grond en de nu tot ruggen verwerkte grond. De structuur is goed, maar niet optimaal door de zachte en natte winter.

 • Het pootgoed is klasse A in de maat 35/50. Knuit plant voor zichzelf alleen Markies bestemd voor consumptie.

  Het pootgoed is klasse A in de maat 35/50. Knuit plant voor zichzelf alleen Markies bestemd voor consumptie.

 • De maat 35/50 kan goed worden geplant met de bekerplanter. Voor pootgoedklanten beschikt loonbedrijf Knuit sinds vorig jaar over een Miedema snarenplanter, omdat pootgoedtelers ook grotere maten willen poten. Daar heeft een bekerplanter moeite mee.

  De maat 35/50 kan goed worden geplant met de bekerplanter. Voor pootgoedklanten beschikt loonbedrijf Knuit sinds vorig jaar over een Miedema snarenplanter, omdat pootgoedtelers ook grotere maten willen poten. Daar heeft een bekerplanter moeite mee.

 • Omdat er behoorlijk wat variatie zit in de maten van pootgoed, heeft Knuit bij wijze van proef een aantal poters in een kist potgrond tot ontwikkeling laten komen om zo een indruk te krijgen van het aantal stengels per poter. Aan de hand hiervan wordt gekeken of de plantafstand kan worden aangepast om aan het gewenste aantal stengels per hectare te komen.

  Omdat er behoorlijk wat variatie zit in de maten van pootgoed, heeft Knuit bij wijze van proef een aantal poters in een kist potgrond tot ontwikkeling laten komen om zo een indruk te krijgen van het aantal stengels per poter. Aan de hand hiervan wordt gekeken of de plantafstand kan worden aangepast om aan het gewenste aantal stengels per hectare te komen.

 • Loonwerker Jan van de Velde uit Noordwelle op Schouwen spuit een aantal percelen over de ploegvoor met glysofaat, als voorbereiding voor grondbewerking. Hier wordt een perceel gespoten waar suikerbieten in moeten.

  Loonwerker Jan van de Velde uit Noordwelle op Schouwen spuit een aantal percelen over de ploegvoor met glysofaat, als voorbereiding voor grondbewerking. Hier wordt een perceel gespoten waar suikerbieten in moeten.

 • Eén kant van het perceel is niet te zware grond, maar de structuur laat toch te wensen over.

  Eén kant van het perceel is niet te zware grond, maar de structuur laat toch te wensen over.

 • De andere kant van het perceel is zwaarder. Daar staat her en der het water nog in de ploegvoor.

  De andere kant van het perceel is zwaarder. Daar staat her en der het water nog in de ploegvoor.

 • Het is duidelijk dat deze grond een intensieve grondbewerking kan gebruiken. Als de grond droog genoeg is, wordt het perceel eerst bewerkt met sneleg en daarna geroterd voor de bietenzaai.

  Het is duidelijk dat deze grond een intensieve grondbewerking kan gebruiken. Als de grond droog genoeg is, wordt het perceel eerst bewerkt met sneleg en daarna geroterd voor de bietenzaai.

 • Het spuiten zit erop. De spuit wordt gespoeld en leeggespoten over het perceel.

  Het spuiten zit erop. De spuit wordt gespoeld en leeggespoten over het perceel.

Of registreer je om te kunnen reageren.