Akkerbouw

Foto & video

Klei nog te nat

In het noordelijk kleigebied is het nog rustig op het land. In het noordoostelijk zandgebied kwam het voorjaarswerk afgelopen week goed op gang.

Foto

 • Op een glooiend perceel poot Herko de Ruiter in Anerveen (Ov.) Seresta zetmeelaardappelen. Het poten op de lichte grond loopt mooi op schema; 50 van de 75 hectare aardappelen had hij halverwege afgelopen week al in de grond. <em>Foto's: Ronald Hissink</em>

  Op een glooiend perceel poot Herko de Ruiter in Anerveen (Ov.) Seresta zetmeelaardappelen. Het poten op de lichte grond loopt mooi op schema; 50 van de 75 hectare aardappelen had hij halverwege afgelopen week al in de grond. Foto's: Ronald Hissink

 • In de pootmachine zit genoeg om het perceel af te maken. De kipper met pootgoed kan alvast naar het volgende perceel.

  In de pootmachine zit genoeg om het perceel af te maken. De kipper met pootgoed kan alvast naar het volgende perceel.

 • Bij Emmen (Dr.) rijdt Erik Springer van de CWV in Emmen mest uit over het stoppelland. Het perceel is zover opgedroogd dat nu overal gereden kan worden.

  Bij Emmen (Dr.) rijdt Erik Springer van de CWV in Emmen mest uit over het stoppelland. Het perceel is zover opgedroogd dat nu overal gereden kan worden.

 • De container met varkensmest staat op de hoek van het perceel. De aanvoerende vrachtwagens moeten flink doorrijden om Springer voor te blijven.

  De container met varkensmest staat op de hoek van het perceel. De aanvoerende vrachtwagens moeten flink doorrijden om Springer voor te blijven.

 • Met een Claas Xerion legt Frank Kuipers het aardappelland van maatschap Scheeve in Emmen (Dr.) pootklaar. De mest en kunstmest liggen er al op en dezelfde dag worden de aardappelen gepoot. Kuipers kan nog niet op alle percelen terecht en verwacht over een paar dagen aan te zijn. Van boven droogt het zo hard dat de grond al een beetje stuift.

  Met een Claas Xerion legt Frank Kuipers het aardappelland van maatschap Scheeve in Emmen (Dr.) pootklaar. De mest en kunstmest liggen er al op en dezelfde dag worden de aardappelen gepoot. Kuipers kan nog niet op alle percelen terecht en verwacht over een paar dagen aan te zijn. Van boven droogt het zo hard dat de grond al een beetje stuift.

 • In Mussel (Gr.) spit Gerard Manning een 12 hectare groot perceel waar aardappelen in moeten. Zijn bieten en de zomergerst staan al boven, maar hij verwacht niet alle aardappelen er voor 1 mei in te hebben.

  In Mussel (Gr.) spit Gerard Manning een 12 hectare groot perceel waar aardappelen in moeten. Zijn bieten en de zomergerst staan al boven, maar hij verwacht niet alle aardappelen er voor 1 mei in te hebben.

 • Manning spit ongeveer 25 cm diep en drukt de grond in dezelfde werkgang weer aan. Hij spit het perceel over dwars, omdat er in de lengte een paar nattere stroken in zitten.

  Manning spit ongeveer 25 cm diep en drukt de grond in dezelfde werkgang weer aan. Hij spit het perceel over dwars, omdat er in de lengte een paar nattere stroken in zitten.

 • De medewerkers van loonbedrijf Stoppels in Oosteinde (Gr.) zijn net klaar met het bemesten van een perceel wintertarwe. Ze hebben een week stil gelegen en kunnen nu weer het land op. Op het volgende perceel zijn de slangen al uitgerold en staat de pomp al klaar.

  De medewerkers van loonbedrijf Stoppels in Oosteinde (Gr.) zijn net klaar met het bemesten van een perceel wintertarwe. Ze hebben een week stil gelegen en kunnen nu weer het land op. Op het volgende perceel zijn de slangen al uitgerold en staat de pomp al klaar.

 • Stoppels werkt met een nieuwe Vervaet driewieler met buffertank, met daarachter een 12 meter brede bemester.

  Stoppels werkt met een nieuwe Vervaet driewieler met buffertank, met daarachter een 12 meter brede bemester.

 • De wintergerst van Fokke de Jong in Ternaard (Fr.) krijgt een halmverkorter toegediend. Na deze klus begint De Jong met het poten van zijn consumptieaardappelen. Op de lichtste grond kan hij al beginnen. Vorig jaar om deze tijd had hij alle aardappelen er al in.

  De wintergerst van Fokke de Jong in Ternaard (Fr.) krijgt een halmverkorter toegediend. Na deze klus begint De Jong met het poten van zijn consumptieaardappelen. Op de lichtste grond kan hij al beginnen. Vorig jaar om deze tijd had hij alle aardappelen er al in.

 • Het naastliggende perceel trekt Leo Roorda op bouwvoordiepte los met een cultivator met brede beitels. Het perceel is bestemd voor de teelt van witte kool.

  Het naastliggende perceel trekt Leo Roorda op bouwvoordiepte los met een cultivator met brede beitels. Het perceel is bestemd voor de teelt van witte kool.

 • Sjoerd van der Hem in Hallum (Fr.) beoordeelt de zaaidiepte van zijn rode zaaiuien. Het zaad ligt niet te diep, maar wel mooi in de vochtige grond. Het perceel is in de herfst geploegd en nu in één keer met de rotorkopeg klaar gelegd. De grond valt precies goed. Fijn genoeg voor het uienzaad en voldoende kluitjes om slemp te voorkomen.

  Sjoerd van der Hem in Hallum (Fr.) beoordeelt de zaaidiepte van zijn rode zaaiuien. Het zaad ligt niet te diep, maar wel mooi in de vochtige grond. Het perceel is in de herfst geploegd en nu in één keer met de rotorkopeg klaar gelegd. De grond valt precies goed. Fijn genoeg voor het uienzaad en voldoende kluitjes om slemp te voorkomen.

 • Collega Klaas Jan Jensma die de uien zaait, stelt na een paar banen de zaaizaadhoeveelheid nog iets bij.

  Collega Klaas Jan Jensma die de uien zaait, stelt na een paar banen de zaaizaadhoeveelheid nog iets bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.