Akkerbouw

Foto & video

Demo fritesaardappelen op zware kleigrond

Afgelopen week legde onderzoeks- en adviesorganisatie Delphy op twee locaties in het Zuidwesten demovelden aan om aardappelrassen voor de teelt op zware grond te vergelijken. Het doel van de demo’s is om onafhankelijke informatie te verzamelen over de prestaties van verschillende rassen op zware kleigrond.

Foto

 • Om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van aardappelen onder gelijke omstandigheden, legt Delphy twee demovelden aan. Eén bij Willemstad (Noord-Brabant) en één bij Borssele (Zeeland). Delphy adviseur Hans Moggré begeleidt de aanleg in Borssele. <br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van aardappelen onder gelijke omstandigheden, legt Delphy twee demovelden aan. Eén bij Willemstad (Noord-Brabant) en één bij Borssele (Zeeland). Delphy adviseur Hans Moggré begeleidt de aanleg in Borssele.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Zowel in Borssele als in Willemstad wordt in zware zeeklei geplant. Deze kleigrond van teler Wim Zweemer is mede door de natte en zachte winter erg kluiterig. De voorvrucht was koolzaad en daarvoor 2 jaar graszaad. In het najaar werd champost uitgereden, gevolgd door inzaai van een groenbemester.

  Zowel in Borssele als in Willemstad wordt in zware zeeklei geplant. Deze kleigrond van teler Wim Zweemer is mede door de natte en zachte winter erg kluiterig. De voorvrucht was koolzaad en daarvoor 2 jaar graszaad. In het najaar werd champost uitgereden, gevolgd door inzaai van een groenbemester.

 • Haaks op de voorgefreesde ruggen zet Moggré de veldjes uit. Het demoveld ligt in een praktijkveld met Challenger en krijgt daardoor dezelfde behandeling. Alleen de stikstofbemesting is rasspecifiek.

  Haaks op de voorgefreesde ruggen zet Moggré de veldjes uit. Het demoveld ligt in een praktijkveld met Challenger en krijgt daardoor dezelfde behandeling. Alleen de stikstofbemesting is rasspecifiek.

 • Op elk demoveld zijn acht fritesgeschikte rassen geplant. Van elk ras worden 4 rijen van 25 meter geplant. De variatie in plantafstand is gelijk aan die in de praktijk.

  Op elk demoveld zijn acht fritesgeschikte rassen geplant. Van elk ras worden 4 rijen van 25 meter geplant. De variatie in plantafstand is gelijk aan die in de praktijk.

 • Het pootgoed voor de eerste pootgang wordt in de plantbak gedaan. Omdat van elk ras 25 kilo pootgoed beschikbaar is, moet het pootgoed secuur over de plantcompartimenten worden verdeeld. Er is net voldoende om 25 meter te kunnen poten.

  Het pootgoed voor de eerste pootgang wordt in de plantbak gedaan. Omdat van elk ras 25 kilo pootgoed beschikbaar is, moet het pootgoed secuur over de plantcompartimenten worden verdeeld. Er is net voldoende om 25 meter te kunnen poten.

 • De 'normale' pootcombinatie is te groot om een demoveld van deze omvang aan te leggen. Daarom is gekozen voor een lichte en wendbare combinatie met korte draaicirkel. Met een geleende MF690 uit eind jaren tachtig en een ongeveer even oude Hasia lepelplanter, wordt het werk gedaan. Een dergelijke combinatie is uitstekend geschikt voor zulk werk. Wim Zweemer chauffeurt en Hans Moggré houdt het planten in de gaten.

  De 'normale' pootcombinatie is te groot om een demoveld van deze omvang aan te leggen. Daarom is gekozen voor een lichte en wendbare combinatie met korte draaicirkel. Met een geleende MF690 uit eind jaren tachtig en een ongeveer even oude Hasia lepelplanter, wordt het werk gedaan. Een dergelijke combinatie is uitstekend geschikt voor zulk werk. Wim Zweemer chauffeurt en Hans Moggré houdt het planten in de gaten.

 • De plantafstand voor een volgend ras moet worden ingesteld. Even de tabel raadplegen om de juiste tandwielcombinatie te bepalen voor de gewenste afstand.

  De plantafstand voor een volgend ras moet worden ingesteld. Even de tabel raadplegen om de juiste tandwielcombinatie te bepalen voor de gewenste afstand.

 • Met enig sleutelwerk wordt de tandwielcombinatie aangepast. Afhankelijk van het ras wordt geplant op de afstanden 30, 34 of 38 centimeter.

  Met enig sleutelwerk wordt de tandwielcombinatie aangepast. Afhankelijk van het ras wordt geplant op de afstanden 30, 34 of 38 centimeter.

 • Het planten gaat weer verder en de potertjes vallen keurig op de gewenste afstand. Delphy organiseert gedurende het groeiseizoen enkele veldbezoeken voor belangstellenden.

  Het planten gaat weer verder en de potertjes vallen keurig op de gewenste afstand. Delphy organiseert gedurende het groeiseizoen enkele veldbezoeken voor belangstellenden.

Of registreer je om te kunnen reageren.