Akkerbouw

Foto & video laatste update:26 sep 2016

De opvolger: 'Ik wil een intensieve teelt erbij, voor een hoger saldo'

Jan Geluk (19) uit Dinteloord (Noord-Brabant) zit sinds vorige zomer in de vof met zijn ouders. Het akkerbouwbedrijf omvat 60 ha met onder andere fritesaardappelen, suikerbieten en wintergerst. Hij kan het meest genieten van zaaien en poten in het voorjaar.

Jan is niet dol op onkruid wieden en doet dit dan ook het liefst zoveel mogelijk mechanisch. Maar onder het nodige handwerk komt hij helaas niet uit. Zijn opa helpt hier gelukkig nog hard aan mee. Jan en zijn vader die tevens loonwerker is, doen de meeste werkzaamheden.

Als ik het bedrijf overneem verander ik ...

De huidige gewassen uit het bouwplan wil ik in elk geval blijven telen, maar eventueel ben ik wel geïnteresseerd in een extra, intensievere, teelt met een hoger saldo per hectare. Uitgangsmateriaal voor de akkerbouw of bloembollen zijn dingen die mij aanspreken, maar hierover ben ik nog niet zeker. Het is nog maar een idee, misschien wordt het ook wel iets anders. Een hoogrenderend gewas erbij is wel nodig om meer inkomsten te genereren.

Beweeg over de iconen voor meer informatie.

Over vijf jaar ...

Ik hoop dan te weten welke teelt ik wil toevoegen aan het bouwplan en tevens wil ik ermee zijn opgestart. Mits het te combineren valt, lijkt me een baan in de adviessector erbij ook erg leerzaam en interessant.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 28 van 5 april 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Ook interesse in het opvolgen van een agrarisch bedrijf? Misschien is dit iets voor jou!

Of registreer je om te kunnen reageren.