Akkerbouw

Foto & video

Zoektocht naar opties kleinschalige bioraffinage

9 kleinere en grote bedrijven gaven hun visie op decentrale bioraffinage van plantaardige grondstoffen tijdens een door Delphy georganiseerde bijeenkomst.

Foto

 • Onderzoeks- en adviesbureau Delphy presenteerde op kenniscentrum Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat de resultaten van een haalbaarheidsonderzoek naar decentrale bioraffinage. Hier ligt ook de <a href="http://www.biobasedgarden.nl/" target="_blank">Biobased Garden</a>, waar teeltproeven worden gedaan met inheemse en exotische gewassen. <br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Onderzoeks- en adviesbureau Delphy presenteerde op kenniscentrum Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat de resultaten van een haalbaarheidsonderzoek naar decentrale bioraffinage. Hier ligt ook de Biobased Garden, waar teeltproeven worden gedaan met inheemse en exotische gewassen.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Rondom de Scheldedelta liggen haven-industriegebieden met bedrijven waarmee kan worden samengewerkt. Delphy ziet het dan ook als taak om als adviserende organisatie aanbieder, verwerker en afnemer bij elkaar te brengen.

  Rondom de Scheldedelta liggen haven-industriegebieden met bedrijven waarmee kan worden samengewerkt. Delphy ziet het dan ook als taak om als adviserende organisatie aanbieder, verwerker en afnemer bij elkaar te brengen.

 • Belangstelling is er in ieder geval. Er was uitgegaan van zo'n 40 bezoekers; dat werden er uiteindelijk 80, waarvan zeker een kwart boeren. Philip Baecke (links) is akkerbouwer en heeft met  zijn compagnon Floris van Tilburg (midden) <a href="http://cradlecrops.nl/" target="_blank">Cradle-crops</a> opgezet. Het bedrijf zet zich in op de ontwikkeling van de teelt van myscanthus en het zoeken naar afnemers. De gehakselde stengel van dit gewas wordt onder meer gebruikt als stalstrooisel, voor bouwplaten en in de papierindustrie.

  Belangstelling is er in ieder geval. Er was uitgegaan van zo'n 40 bezoekers; dat werden er uiteindelijk 80, waarvan zeker een kwart boeren. Philip Baecke (links) is akkerbouwer en heeft met  zijn compagnon Floris van Tilburg (midden) Cradle-crops opgezet. Het bedrijf zet zich in op de ontwikkeling van de teelt van myscanthus en het zoeken naar afnemers. De gehakselde stengel van dit gewas wordt onder meer gebruikt als stalstrooisel, voor bouwplaten en in de papierindustrie.

 • Het thema is raffinage van lang beschikbare grondstoffen zoals landbouwproducten. Hier houdt onder andere DSD met hun <a href="http://www.betaprocess.eu/" target="_blank">Betaprocess</a> zich mee bezig. Bij dit proces worden de cellen van bieten gekraakt, waardoor de inhoud vrijkomt. Of reststromen van bijvoorbeeld uienverwerkers: <a href="http://abc-kroos.nl/" target="_blank">ABC Kroos</a> haalt eiwitten uit eendenkroos, maar haalt smaakversterkers uit uienafval.

  Het thema is raffinage van lang beschikbare grondstoffen zoals landbouwproducten. Hier houdt onder andere DSD met hun Betaprocess zich mee bezig. Bij dit proces worden de cellen van bieten gekraakt, waardoor de inhoud vrijkomt. Of reststromen van bijvoorbeeld uienverwerkers: ABC Kroos haalt eiwitten uit eendenkroos, maar haalt smaakversterkers uit uienafval.

 • Een enkel bedrijf had monsters van hun producten meegenomen. Hier grasvezel van <a href="http://grassa.nl/" target="_blank">Grassa</a> nadat het sap via raffinage uit het gras is gehaald. Uit het sap wordt onder andere eiwit en fosfaat gewonnen. Ook het bedrijf <a href="http://www.newfoss.com/" target="_blank">NewFoss</a> houdt zich bezig met raffineren van biomassa zoals gras.

  Een enkel bedrijf had monsters van hun producten meegenomen. Hier grasvezel van Grassa nadat het sap via raffinage uit het gras is gehaald. Uit het sap wordt onder andere eiwit en fosfaat gewonnen. Ook het bedrijf NewFoss houdt zich bezig met raffineren van biomassa zoals gras.

 • <a href="http://www.enki-energy.com/" target="_blank">Enki Energy</a> ontwikkelde een mini-vergister voor de kleinverbruiker. Hierin kunnen reststromen die door een of enkele huisgezinnen zijn ontstaan worden gebruikt om eigen energie op te wekken. Voor een veelkoppig publiek werd een indruk gegeven van de reststromen die voor deze vergisting in aanmerking komen. Naast deze kleinschalige toepassing is ook een groot bedrijf als Suiker Unie bezig met het anders verwaarden van reststromen. Hun bietenpulp wordt nu ook gebruikt om via vergisting groen gas te produceren. Het restproduct wordt als <a href="http://www.cropsolutions.eu/nl/producten/meststoffen/organische-meststoffen/betafert.htm" target="_blank">Betafert</a> als meststof aangewend. Ook chemiebedrijf DSM heeft op moleculair niveau belangstelling voor stoffen die via bio-raffinage beschikbaar komen.

  Enki Energy ontwikkelde een mini-vergister voor de kleinverbruiker. Hierin kunnen reststromen die door een of enkele huisgezinnen zijn ontstaan worden gebruikt om eigen energie op te wekken. Voor een veelkoppig publiek werd een indruk gegeven van de reststromen die voor deze vergisting in aanmerking komen. Naast deze kleinschalige toepassing is ook een groot bedrijf als Suiker Unie bezig met het anders verwaarden van reststromen. Hun bietenpulp wordt nu ook gebruikt om via vergisting groen gas te produceren. Het restproduct wordt als Betafert als meststof aangewend. Ook chemiebedrijf DSM heeft op moleculair niveau belangstelling voor stoffen die via bio-raffinage beschikbaar komen.

 • Ter afsluiting van de bijeenkomst demonstreerde Rob Vasbinder van <a href="http://www.nettenergy.com/index.php/en/" target="_blank">Nettenergy</a> de door zijn bedrijf ontwikkelde mobiele pyrolysemachine. Door de zuurstofarme verhitting van houtachtig materiaal ontstaan door geavanceerde bewerkingen verschillende fracties.

  Ter afsluiting van de bijeenkomst demonstreerde Rob Vasbinder van Nettenergy de door zijn bedrijf ontwikkelde mobiele pyrolysemachine. Door de zuurstofarme verhitting van houtachtig materiaal ontstaan door geavanceerde bewerkingen verschillende fracties.

 • Deze fracties bestaan uit houtskool die op de markt wordt gebracht als biochar en in te zetten is als meststof, bodemverbeteraar en voor koolstoffilters. Daarnaast ontstaan twee kwaliteiten houtolie. Deze zijn te gebruiken als bijvoorbeeld: brandstof, aromaten, groen strooizout, insecticide en groeimiddel.

  Deze fracties bestaan uit houtskool die op de markt wordt gebracht als biochar en in te zetten is als meststof, bodemverbeteraar en voor koolstoffilters. Daarnaast ontstaan twee kwaliteiten houtolie. Deze zijn te gebruiken als bijvoorbeeld: brandstof, aromaten, groen strooizout, insecticide en groeimiddel.

 • Wat overblijft, is houtgas dat gebruikt kan worden als brandstof voor bijvoorbeeld het opwekken van elektriciteit. De blauwige kleur van de vlam geeft aan dat het gas een hoge zuiverheid heeft. Gebruik van houtgas is op zich niet nieuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reden auto's op houtgasgeneratoren.

  Wat overblijft, is houtgas dat gebruikt kan worden als brandstof voor bijvoorbeeld het opwekken van elektriciteit. De blauwige kleur van de vlam geeft aan dat het gas een hoge zuiverheid heeft. Gebruik van houtgas is op zich niet nieuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reden auto's op houtgasgeneratoren.

 • In de schuur stonden de verschillende gewassen uit de Biobased Garden opgesteld. Er zijn ook vergevorderde plannen om de fabricage van bioplastic uit aardappelloof op te pakken. Het loof moet dan niet van pootgoed worden geklepeld, maar gesneden. Dit kan tevens een bijdrage leveren aan erwiniabestrijding.

  In de schuur stonden de verschillende gewassen uit de Biobased Garden opgesteld. Er zijn ook vergevorderde plannen om de fabricage van bioplastic uit aardappelloof op te pakken. Het loof moet dan niet van pootgoed worden geklepeld, maar gesneden. Dit kan tevens een bijdrage leveren aan erwiniabestrijding.

Of registreer je om te kunnen reageren.