Akkerbouw

Foto & video

Zaaiwerk in Zuidwesten komt goed op gang

Akkerbouwers in het Zuidwesten zaaien volop uien en suikerbieten. Het maken van een zaaibed valt niet tegen.

Foto

 • Angelo Knuit van Loonbedrijf Knuit uit het Zeeuwse Heinkenszand vult de zaaibakjes van zijn bietenzaaimachine om voor Rinus de Winter in Arnemuiden zijn eerste perceel bieten van dit seizoen te zaaien. <br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Angelo Knuit van Loonbedrijf Knuit uit het Zeeuwse Heinkenszand vult de zaaibakjes van zijn bietenzaaimachine om voor Rinus de Winter in Arnemuiden zijn eerste perceel bieten van dit seizoen te zaaien.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Omdat de zaaischijven uit de machine zijn geweest voor keuring door het IRS in Bergen op Zoom, wordt vooraf gecontroleerd of  elke schijf zaad geeft.

  Omdat de zaaischijven uit de machine zijn geweest voor keuring door het IRS in Bergen op Zoom, wordt vooraf gecontroleerd of  elke schijf zaad geeft.

 • Nog even een controle om te kijken of de machine goed staat voor de gewenste zaaiafstand van 19,8 centimeter.

  Nog even een controle om te kijken of de machine goed staat voor de gewenste zaaiafstand van 19,8 centimeter.

 • Alles blijkt in orde dus de eerste omgang kan worden gezaaid. Het perceel is in het najaar geploegd en als voorbewerking met sleepbord geëgaliseerd.

  Alles blijkt in orde dus de eerste omgang kan worden gezaaid. Het perceel is in het najaar geploegd en als voorbewerking met sleepbord geëgaliseerd.

 • Knuit zaait met gps; toch voor de zekerheid een controle van de afstand tussen de rijen.

  Knuit zaait met gps; toch voor de zekerheid een controle van de afstand tussen de rijen.

 • Uiteraard is er een controle of het zaad goed ligt. Het zou misschien iets ondieper kunnen. Rekening houdend met de weersverwachting voor het Zuidwesten, waarbij op korte termijn geen regen wordt verwacht, wordt besloten zo door te gaan.

  Uiteraard is er een controle of het zaad goed ligt. Het zou misschien iets ondieper kunnen. Rekening houdend met de weersverwachting voor het Zuidwesten, waarbij op korte termijn geen regen wordt verwacht, wordt besloten zo door te gaan.

 • Het gebruikte sleepbord staat inmiddels klaar op een ander perceel van de Winter om daar te gaan egaliseren.

  Het gebruikte sleepbord staat inmiddels klaar op een ander perceel van de Winter om daar te gaan egaliseren.

 • Voor Kees de Jager uit Wissenkerke op Noord-Beveland zaaide Sjaak de Koster van loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp 8,5 hectare rode ui van het ras Romy. De Jager teelt in totaal 18 hectare uien.

  Voor Kees de Jager uit Wissenkerke op Noord-Beveland zaaide Sjaak de Koster van loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp 8,5 hectare rode ui van het ras Romy. De Jager teelt in totaal 18 hectare uien.

 • De Koster voert het zaaiwerk uit met een betrekkelijk lichte trekker zonder gps. Dat is voor hem geen probleem. Hij  kent nog de kunst van het recht rijden zonder gps.

  De Koster voert het zaaiwerk uit met een betrekkelijk lichte trekker zonder gps. Dat is voor hem geen probleem. Hij  kent nog de kunst van het recht rijden zonder gps.

 • De markeurs staan zo afgesteld dat het wiel van de zaaimachine rijdt in het vorige spoor. Zo liggen de bedden op exacte afstand van elkaar.

  De markeurs staan zo afgesteld dat het wiel van de zaaimachine rijdt in het vorige spoor. Zo liggen de bedden op exacte afstand van elkaar.

 • Zaaien gebeurt volgens het zogenoemd Monie-systeem. Dit houdt in dat om de 2 rijen een rij niet wordt gezaaid. Hierdoor krijgt elke rij een vergelijkbare hoeveelheid licht en lucht. Dat vertaalt zich in een grovere ui. Hoewel maar 6 rijen in plaats van 8 rijen per bed worden gezaaid, blijft de zaaizaadhoeveelheid van 3,5 eenheid per hectare hetzelfde. De kilo-opbrengst per hectare blijft hetzelfde en pakt soms zelfs hoger uit.

  Zaaien gebeurt volgens het zogenoemd Monie-systeem. Dit houdt in dat om de 2 rijen een rij niet wordt gezaaid. Hierdoor krijgt elke rij een vergelijkbare hoeveelheid licht en lucht. Dat vertaalt zich in een grovere ui. Hoewel maar 6 rijen in plaats van 8 rijen per bed worden gezaaid, blijft de zaaizaadhoeveelheid van 3,5 eenheid per hectare hetzelfde. De kilo-opbrengst per hectare blijft hetzelfde en pakt soms zelfs hoger uit.

 • Op een perceel graszaad tegen de zeedijk bij Kats staat een combine. Het is geen kunstproject maar de machine staat er als ganzenschrik. Dit perceel werd, zoals te zien is, regelmatig bezocht door ganzen. Nadat de combine er neergezet is, zijn deze bezoeken sterk afgenomen.

  Op een perceel graszaad tegen de zeedijk bij Kats staat een combine. Het is geen kunstproject maar de machine staat er als ganzenschrik. Dit perceel werd, zoals te zien is, regelmatig bezocht door ganzen. Nadat de combine er neergezet is, zijn deze bezoeken sterk afgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.