Akkerbouw

Foto & video

Primeuraardappelen volop geplant

Vorige week was de grond eindelijk droog genoeg om vroege aardappelen te kunnen poten. Rond Sint-Annaland op Tholen zijn primeuraardappeltelers volop aan het planten.

Foto

 • In het Zeeuwse Sint-Annaland poot Bram Gunter zijn eerste percelen voor de primeurteelt. <br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  In het Zeeuwse Sint-Annaland poot Bram Gunter zijn eerste percelen voor de primeurteelt.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • De voorgekiemde Doré-poters worden om de kiem zo min mogelijk te beschadigen voorzichtig vanuit de kiemkistjes in de plantbak gestort.

  De voorgekiemde Doré-poters worden om de kiem zo min mogelijk te beschadigen voorzichtig vanuit de kiemkistjes in de plantbak gestort.

 • De grond is afgelopen najaar geploegd en de oppervlakte lijkt uitgedroogd na ruim een week drogend weer.

  De grond is afgelopen najaar geploegd en de oppervlakte lijkt uitgedroogd na ruim een week drogend weer.

 • De bovengrond is hard opgedroogd, terwijl de ondergrond nog mooi vochtig is; precies goed om te kunnen poten.

  De bovengrond is hard opgedroogd, terwijl de ondergrond nog mooi vochtig is; precies goed om te kunnen poten.

 • De gebroeders Moerland uit Sint-Annaland laten de eerste percelen door  loonbedrijf Guiljam planten. Dit perceel is 2 dagen eerder geploegd om eerst  wat op te grijzen.

  De gebroeders Moerland uit Sint-Annaland laten de eerste percelen door  loonbedrijf Guiljam planten. Dit perceel is 2 dagen eerder geploegd om eerst  wat op te grijzen.

 • De poters op rij in de snarenplanter.

  De poters op rij in de snarenplanter.

 • Dit is een van de eerste percelen die dit jaar met de snarenplanter worden geplant. Af en toe controleert Guiljam of de plantafstand nog klopt. Het gaat volgens het boekje.

  Dit is een van de eerste percelen die dit jaar met de snarenplanter worden geplant. Af en toe controleert Guiljam of de plantafstand nog klopt. Het gaat volgens het boekje.

 • Moerland heeft nog een andere primeur. Begin november hebben ze bij wijze van proef aardappelen in de kas geplant, meer dan een maand eerder dan gebruikelijk voor de vroege teelt van aardappel in de kas. Inmiddels is Moerland mondjesmaat en op bestelling met de voorraadrooier aan het rooien.

  Moerland heeft nog een andere primeur. Begin november hebben ze bij wijze van proef aardappelen in de kas geplant, meer dan een maand eerder dan gebruikelijk voor de vroege teelt van aardappel in de kas. Inmiddels is Moerland mondjesmaat en op bestelling met de voorraadrooier aan het rooien.

 • Door de korte dagen en de toch lage temperatuur is de opbrengst nog niet erg hoog. Dit is nog geen kilo van 2 planten.

  Door de korte dagen en de toch lage temperatuur is de opbrengst nog niet erg hoog. Dit is nog geen kilo van 2 planten.

 • Johan Slager van Pieperline ploegt een perceel met gras als groenbemester. Het perceel is daags ervoor met sleepslang bemest. Over enkele dagen worden ook hier aardappelen geplant voor primeurteelt onder plastic.

  Johan Slager van Pieperline ploegt een perceel met gras als groenbemester. Het perceel is daags ervoor met sleepslang bemest. Over enkele dagen worden ook hier aardappelen geplant voor primeurteelt onder plastic.

 • Medewerkers van Slager poten tegelijkertijd op een ander perceel Bildtstar met nieuwe 4-rijige Grimme GL 420 lepelplanter.

  Medewerkers van Slager poten tegelijkertijd op een ander perceel Bildtstar met nieuwe 4-rijige Grimme GL 420 lepelplanter.

 • Op een stukje waar de schijven te weinig grond hadden om de rug dicht te leggen is te zien dat de poters op een mooie gelijke afstand van elkaar in de grond liggen: een fraai plantbeeld.

  Op een stukje waar de schijven te weinig grond hadden om de rug dicht te leggen is te zien dat de poters op een mooie gelijke afstand van elkaar in de grond liggen: een fraai plantbeeld.

 • Op dit perceel stond 2 jaar luzerne. Op de voorgrond zijn de luzernewortels nog in de rug zichtbaar. Het perceel is 2 dagen eerder geploegd en in deze lichte grond gaat het planten zonder noemenswaardige problemen.

  Op dit perceel stond 2 jaar luzerne. Op de voorgrond zijn de luzernewortels nog in de rug zichtbaar. Het perceel is 2 dagen eerder geploegd en in deze lichte grond gaat het planten zonder noemenswaardige problemen.

 • De wagen met kiemkistjes pootgoed zo weggezet dat de doorstroming van verkeer niet wordt gehinderd. Dit houdt in dat de wagen vaak op een behoorlijke afstand van het te planten perceel staat. Daarom worden de kiemkistjes in de bak van een heftruck geleegd en de poters zo naar de planter gebracht.

  De wagen met kiemkistjes pootgoed zo weggezet dat de doorstroming van verkeer niet wordt gehinderd. Dit houdt in dat de wagen vaak op een behoorlijke afstand van het te planten perceel staat. Daarom worden de kiemkistjes in de bak van een heftruck geleegd en de poters zo naar de planter gebracht.

 • Op Zuid-Beveland was Werner Boonman uit Nisse bezig met het planten van Frieslanders in de koude grond. Ze zijn wel voor de vroege teelt, maar worden niet onder plastic vervroegd.

  Op Zuid-Beveland was Werner Boonman uit Nisse bezig met het planten van Frieslanders in de koude grond. Ze zijn wel voor de vroege teelt, maar worden niet onder plastic vervroegd.

 • De bak van de pootmachine wordt zo goed mogelijk vol gemaakt. Dan zit er genoeg pootgoed in om 2 omgangen te kunnen poten.

  De bak van de pootmachine wordt zo goed mogelijk vol gemaakt. Dan zit er genoeg pootgoed in om 2 omgangen te kunnen poten.

 • De grond waarin wordt geplant, is ook hier niet al te zwaar, maar is wel in het najaar geploegd. Een dag voor het planten is de grond pootklaar gelegd.

  De grond waarin wordt geplant, is ook hier niet al te zwaar, maar is wel in het najaar geploegd. Een dag voor het planten is de grond pootklaar gelegd.

 • Boonman poot met een lichte ruim 30 jaar oude goed onderhouden Renault 781. Deze lichte combinatie spaart de nog natte ondergrond.

  Boonman poot met een lichte ruim 30 jaar oude goed onderhouden Renault 781. Deze lichte combinatie spaart de nog natte ondergrond.

Of registreer je om te kunnen reageren.