Akkerbouw

Foto & video

Na 10 jaar weer vlas zaaien

De drogere lichte gronden in Zeeland zijn goed bewerkbaar. De eerste percelen vlas zijn weer gezaaid.

Foto

 • In het Zeeuwse Wissekerke maken vader Loe en zoon Kees de Jager een begin met het zaaien van hun 15 hectare vlas. Het is voor het eerst sinds 10 jaar dat ze weer vlas telen.<br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  In het Zeeuwse Wissekerke maken vader Loe en zoon Kees de Jager een begin met het zaaien van hun 15 hectare vlas. Het is voor het eerst sinds 10 jaar dat ze weer vlas telen.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Kees de Jager vult de zaadbak bij met het vezelvlasras Aretha. Hoewel de stengel ook wordt gebruikt, is deze teelt in eerste instantie bedoelt voor vermeerdering. Het zaad wordt via graanhandel Dieleman uit Zeeuws-Vlaanderen geteeld voor Limagrain.

  Kees de Jager vult de zaadbak bij met het vezelvlasras Aretha. Hoewel de stengel ook wordt gebruikt, is deze teelt in eerste instantie bedoelt voor vermeerdering. Het zaad wordt via graanhandel Dieleman uit Zeeuws-Vlaanderen geteeld voor Limagrain.

 • Het perceel werd in het najaar geploegd en is eerst voorbewerkt met klassieke kromtandeg. Het wordt nu zonder GPS in één werkgang geroterd en ingezaaid. Na een leven lang zonder GPS te hebben gewerkt kan Loe de Jager zich met een markeur prima redden.

  Het perceel werd in het najaar geploegd en is eerst voorbewerkt met klassieke kromtandeg. Het wordt nu zonder GPS in één werkgang geroterd en ingezaaid. Na een leven lang zonder GPS te hebben gewerkt kan Loe de Jager zich met een markeur prima redden.

 • Ook bij een markeur komt het op precisie aan. Om te voorkomen dat de buitenste rijen te dicht op elkaar komen te liggen werd na twee omgangen geconcludeerd dat de linker markeur 4 centimeter naar binnen moest en de rechter markeur juist enkele centimeters naar binnen.

  Ook bij een markeur komt het op precisie aan. Om te voorkomen dat de buitenste rijen te dicht op elkaar komen te liggen werd na twee omgangen geconcludeerd dat de linker markeur 4 centimeter naar binnen moest en de rechter markeur juist enkele centimeters naar binnen.

 • Na een halve hectare te hebben gezaaid, wordt gekeken hoeveel vlaszaad er nog in bak zit. De jager wil 130 kilo per hectare zaaien.

  Na een halve hectare te hebben gezaaid, wordt gekeken hoeveel vlaszaad er nog in bak zit. De jager wil 130 kilo per hectare zaaien.

 • De Jager deed 3 zakken zaad van 25 kilo in de zaaimachine. Het overgebleven zaad wordt terug gewogen.

  De Jager deed 3 zakken zaad van 25 kilo in de zaaimachine. Het overgebleven zaad wordt terug gewogen.

 • Het overgebleven zaad gaat terug in de zak om gewogen te worden. De unster geeft 13 kilo aan, minus de zak wordt uitgegaan van een restant 12 kilo. Er is op bijna een halve hectare dus 63 kilo gezaaid.

  Het overgebleven zaad gaat terug in de zak om gewogen te worden. De unster geeft 13 kilo aan, minus de zak wordt uitgegaan van een restant 12 kilo. Er is op bijna een halve hectare dus 63 kilo gezaaid.

 • Een berekening op de telefoon geeft aan dat er 131,25 kilo per hectare wordt gezaaid.

  Een berekening op de telefoon geeft aan dat er 131,25 kilo per hectare wordt gezaaid.

 • Er is nog even overleg tussen Kees en zijn vader, maar de uitkomst ligt binnen de marge dus ze laten de machine zo staan. De Jager verwacht dat het vlas met 10 tot 15 dagen boven staat.

  Er is nog even overleg tussen Kees en zijn vader, maar de uitkomst ligt binnen de marge dus ze laten de machine zo staan. De Jager verwacht dat het vlas met 10 tot 15 dagen boven staat.

 • Het vlaszaad in de zaaivoor. Niet te diep en in vochtige grond. De capillaire werking van deze grond zorgt ervoor dat ook bij aanhoudende droogte niet droog komt te liggen. Voor het zaaien gaf de teler 240 kilo NP 26-10 en 200 kilo kali per hectare. Daar moet het gewas genoeg aan hebben.

  Het vlaszaad in de zaaivoor. Niet te diep en in vochtige grond. De capillaire werking van deze grond zorgt ervoor dat ook bij aanhoudende droogte niet droog komt te liggen. Voor het zaaien gaf de teler 240 kilo NP 26-10 en 200 kilo kali per hectare. Daar moet het gewas genoeg aan hebben.

 • Niet alleen de Jager zaait vlas, ook dorpsgenoot Hendrikse zaaide vlas op een perceel bij Kats op Noord-Beveland. Hij zaait vezelvlas van het ras Vesta  voor Belgische vlasverwerker Geldof.

  Niet alleen de Jager zaait vlas, ook dorpsgenoot Hendrikse zaaide vlas op een perceel bij Kats op Noord-Beveland. Hij zaait vezelvlas van het ras Vesta  voor Belgische vlasverwerker Geldof.

 • Het zaaien gaat goed maar het is duidelijk dat in de bovengrond nog nattere gedeelten zitten.</p>
<p>Als de prijs redelijk is nemen Zeeuwse telers graag vlas op in hun bouwplan. Het vraagt weinig bemesting en laat een mooie bodemstructuur achter.

  Het zaaien gaat goed maar het is duidelijk dat in de bovengrond nog nattere gedeelten zitten.

  Als de prijs redelijk is nemen Zeeuwse telers graag vlas op in hun bouwplan. Het vraagt weinig bemesting en laat een mooie bodemstructuur achter.

Of registreer je om te kunnen reageren.