Akkerbouw

Foto & video

Microgranulaat voor betere sortering rode uien

Marien Dogterom geeft de zaaiuien bij het zaaien een precisiebemesting met direct opneembare startfosfaat. Het microgranulaat moet de groei stimuleren en zorgen voor een uniformer gewas met een betere sortering.

Foto

 • Marien Dogterom in Lelystad (Fl.) laat uien zaaien door loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen. Op een deel van een perceel gediepploegde grond geeft de teler het startfosfaat Physiostart tijdens het zaaien. Dit moet de groei stimuleren en zorgen voor een uniformer gewas met een betere sortering. <i>Foto's: Sytze Bakker</i>

  Marien Dogterom in Lelystad (Fl.) laat uien zaaien door loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen. Op een deel van een perceel gediepploegde grond geeft de teler het startfosfaat Physiostart tijdens het zaaien. Dit moet de groei stimuleren en zorgen voor een uniformer gewas met een betere sortering. Foto's: Sytze Bakker

 • Johan van Schie, chauffeur bij Heyboer, vult de voorraadbak bij met Physiostart. Dit granulaat bevat naast stikstof, fosfaat, zwavel en zink, ook de biostimulant Physio+ voor een betere beworteling.

  Johan van Schie, chauffeur bij Heyboer, vult de voorraadbak bij met Physiostart. Dit granulaat bevat naast stikstof, fosfaat, zwavel en zink, ook de biostimulant Physio+ voor een betere beworteling.

 • De voorraadbak zit voor op de trekker. De hoeveelheid granulaat is via een computer in de trekker in te stellen.

  De voorraadbak zit voor op de trekker. De hoeveelheid granulaat is via een computer in de trekker in te stellen.

 • Op de Monosem zaaimachine staat de verdeelkap. Hierin wordt het granulaat door een luchtstroom over de 24 zaai-elementen van de 3 x 2,25 meter beddenzaaier.

  Op de Monosem zaaimachine staat de verdeelkap. Hierin wordt het granulaat door een luchtstroom over de 24 zaai-elementen van de 3 x 2,25 meter beddenzaaier.

 • Net voor de aandrukrol van de zaai elementen zit de uitblaas opening waarmee het granulaat precies in de gezaaide rij wordt gebracht.

  Net voor de aandrukrol van de zaai elementen zit de uitblaas opening waarmee het granulaat precies in de gezaaide rij wordt gebracht.

 • Een beeld van de granulaatstroom in de rij.  Op dit perceel zaait de loonwerker 3,8 eenheden Romy rode uien.</p>
<p>Dogterom heeft Physiostart al eerder toegepast, maar wil dit jaar speciaal voor de rode ui proberen een betere sortering te krijgen.

  Een beeld van de granulaatstroom in de rij.  Op dit perceel zaait de loonwerker 3,8 eenheden Romy rode uien.

  Dogterom heeft Physiostart al eerder toegepast, maar wil dit jaar speciaal voor de rode ui proberen een betere sortering te krijgen.

 • Een hand vol granulaat. Deze manier van fosfaatbemesting is wat vriendelijker in gebruik dan de vloeibare vorm.

  Een hand vol granulaat. Deze manier van fosfaatbemesting is wat vriendelijker in gebruik dan de vloeibare vorm.

 • Op het erf wordt de machine gevuld voor het volgende perceel met het ras BG 244 F1.

  Op het erf wordt de machine gevuld voor het volgende perceel met het ras BG 244 F1.

 • Hans Ardon van loonbedrijf Heyboer controleert de eerste ronde of de zaaimachine nog bijgesteld moet worden.

  Hans Ardon van loonbedrijf Heyboer controleert de eerste ronde of de zaaimachine nog bijgesteld moet worden.

 • De loonwerkers kijken samen hoe het uienzaad in de grond komt. De zware grond ligt er goed bij. De teler geeft op dit perceel geen Physiostart.

  De loonwerkers kijken samen hoe het uienzaad in de grond komt. De zware grond ligt er goed bij. De teler geeft op dit perceel geen Physiostart.

 • Het zaad komt op goede diepte in de mooi verkruimelde grond. Deze kleigrond van 45 procent afslibbaar is voor de winter gespit.

  Het zaad komt op goede diepte in de mooi verkruimelde grond. Deze kleigrond van 45 procent afslibbaar is voor de winter gespit.

 • Dogterom teelt in totaal 23 hectare uien. Als het weer een beetje meewerkt verwacht de teler de rest in de loop van de week te kunnen zaaien.

  Dogterom teelt in totaal 23 hectare uien. Als het weer een beetje meewerkt verwacht de teler de rest in de loop van de week te kunnen zaaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.