Akkerbouw

Foto & video

Jaarrond verse prei uit teelt op water

Robbert Sandee in het Zeeuwse Kamperland teelt prei op waterbassins in plaats van in de grond.

Foto

 • Afwijkend van de gangbare preiteelt is tuin- en akkerbouwbedrijf Sandee uit het Zeeuwse Kamperland sinds enkele jaren overgegaan naar preiteelt op water. De teelt vind plaats in 2 overdekte bassins van ieder 200 vierkante meter. <br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Afwijkend van de gangbare preiteelt is tuin- en akkerbouwbedrijf Sandee uit het Zeeuwse Kamperland sinds enkele jaren overgegaan naar preiteelt op water. De teelt vind plaats in 2 overdekte bassins van ieder 200 vierkante meter.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Robbert Sandee pioniert op zijn bedrijf verder met het proefproject dat op PPO Vredepeel is opgezet. "Bij teelt op water heb je geen zand in de prei en je kan tot 3 maal zoveel telen ten opzichte van een stuk grond met vergelijkbaar oppervlak. Daarnaast kun je bijna het hele jaar rond prei telen en leveren."</p>
<p>De bassins zijn gevuld met regenwater en worden ook met regenwater bijgevuld. De overkapping voorkomt dat de bassins overstromen wanneer er veel neerslag valt.

  Robbert Sandee pioniert op zijn bedrijf verder met het proefproject dat op PPO Vredepeel is opgezet. "Bij teelt op water heb je geen zand in de prei en je kan tot 3 maal zoveel telen ten opzichte van een stuk grond met vergelijkbaar oppervlak. Daarnaast kun je bijna het hele jaar rond prei telen en leveren."

  De bassins zijn gevuld met regenwater en worden ook met regenwater bijgevuld. De overkapping voorkomt dat de bassins overstromen wanneer er veel neerslag valt.

 • De prei wordt geplant in een koker met middellijn van 4 centimeter. Deze kokers zijn wit aan de buitenkant om te sterke opwarming in de zomer te voorkomen. Van deze kokers staan er 16 op een drijver. Deze is gemaakt van tempex met een behoorlijk volume om het geheel tijdens de ontwikkeling van de preiplanten drijvende te houden.

  De prei wordt geplant in een koker met middellijn van 4 centimeter. Deze kokers zijn wit aan de buitenkant om te sterke opwarming in de zomer te voorkomen. Van deze kokers staan er 16 op een drijver. Deze is gemaakt van tempex met een behoorlijk volume om het geheel tijdens de ontwikkeling van de preiplanten drijvende te houden.

 • Het bodemstuk van de koker is naar eigen ontwerp gemaakt. Bij de oorspronkelijke bodem was het gat zo ruim dat een preiplantje erdoor kon zakken. Daardoor groeide de prei er in vast. Dat gebeurt bij dit ontwerp niet meer.

  Het bodemstuk van de koker is naar eigen ontwerp gemaakt. Bij de oorspronkelijke bodem was het gat zo ruim dat een preiplantje erdoor kon zakken. Daardoor groeide de prei er in vast. Dat gebeurt bij dit ontwerp niet meer.

 • Terwijl Robbert aan de andere kant van het bassin de drijver uit het water haalt, deze schoonmaakt en naar voren brengt, plant zijn oom Foort Sandee onverdroten voort.</p>
<p>Omdat de prei een langedagplant is en bij kieming en eerste ontwikkeling graag warmte heeft, komen deze preiplantjes uit Marokko. De Nederlandse leverancier van het plantgoed heeft kweekfaciliteiten in Spanje en Marokko.

  Terwijl Robbert aan de andere kant van het bassin de drijver uit het water haalt, deze schoonmaakt en naar voren brengt, plant zijn oom Foort Sandee onverdroten voort.

  Omdat de prei een langedagplant is en bij kieming en eerste ontwikkeling graag warmte heeft, komen deze preiplantjes uit Marokko. De Nederlandse leverancier van het plantgoed heeft kweekfaciliteiten in Spanje en Marokko.

 • Om plaats te maken voor een volgende rij drijvers met preiplantjes moet de gehele drijvende teelt naar achter worden geduwd. Door de schaal van dit project is nu nog alles handwerk. Sandee zet 5 keer per jaar ongeveer 5.000 planten. Dat is hooguit 5 dagen per jaar planten. Het heeft daarom weinig zin om het planten te automatiseren. Omdat mechanische teeltverzorging zoals schoffelen niet aan de orde is, blijft de teeltzorg beperkt tot het onderhoud van de bassins en de overkapping en het regelen van de bemesting.

  Om plaats te maken voor een volgende rij drijvers met preiplantjes moet de gehele drijvende teelt naar achter worden geduwd. Door de schaal van dit project is nu nog alles handwerk. Sandee zet 5 keer per jaar ongeveer 5.000 planten. Dat is hooguit 5 dagen per jaar planten. Het heeft daarom weinig zin om het planten te automatiseren. Omdat mechanische teeltverzorging zoals schoffelen niet aan de orde is, blijft de teeltzorg beperkt tot het onderhoud van de bassins en de overkapping en het regelen van de bemesting.

 • Soms komen de drijvers ergens halverwege klem te zitten en moet de opstopping worden verholpen, voordat er drijvers bij kunnen. De groeitijd van de prei na planting ligt tussen de 70 dagen in de zomer en 150 dagen in de winter. Om het hele jaar prei te kunnen leveren, komt het plannen van erg secuur. Oogsten gaat ook handmatig, maar efficiënter dan handmatige oogst uit de grond. De prei wordt goeddeels vermarkt via de regionale supermarktketen Agrimarkt.

  Soms komen de drijvers ergens halverwege klem te zitten en moet de opstopping worden verholpen, voordat er drijvers bij kunnen. De groeitijd van de prei na planting ligt tussen de 70 dagen in de zomer en 150 dagen in de winter. Om het hele jaar prei te kunnen leveren, komt het plannen van erg secuur. Oogsten gaat ook handmatig, maar efficiënter dan handmatige oogst uit de grond. De prei wordt goeddeels vermarkt via de regionale supermarktketen Agrimarkt.

 • Sandee laat een drijver met prei zien die in april oogstbaar is. Duidelijk is de goed ontwikkelde beworteling. Hoe beter het wortelstelsel, des te beter zal de opname van nutriënten zijn. Van tijd tot tijd neemt Sandee een monster van het water. Die gaat ter analyse naar een laboratorium. Na enkele dagen komt de uitslag binnen. Aan de hand daarvan corrigeert Sandee de bemesting.

  Sandee laat een drijver met prei zien die in april oogstbaar is. Duidelijk is de goed ontwikkelde beworteling. Hoe beter het wortelstelsel, des te beter zal de opname van nutriënten zijn. Van tijd tot tijd neemt Sandee een monster van het water. Die gaat ter analyse naar een laboratorium. Na enkele dagen komt de uitslag binnen. Aan de hand daarvan corrigeert Sandee de bemesting.

 • De beide bassins vormen samen met het voorraadvat een systeem van communicerende vaten. De benodigde nutriënten worden in het voorraadvat toegevoegd. Ieder uur draait er 5 minuten een pomp die het water in een op de bodem liggende slang pompt. Om de 2 meter zit een gat waardoor het gepompte water het bassin in stroomt. Het water heeft hierdoor door het gehele systeem dezelfde samenstelling.

  De beide bassins vormen samen met het voorraadvat een systeem van communicerende vaten. De benodigde nutriënten worden in het voorraadvat toegevoegd. Ieder uur draait er 5 minuten een pomp die het water in een op de bodem liggende slang pompt. Om de 2 meter zit een gat waardoor het gepompte water het bassin in stroomt. Het water heeft hierdoor door het gehele systeem dezelfde samenstelling.

 • Naast een goede verhouding van de nutriënten moet het water ook voldoende zuurstof bevatten. Slangen blazen hiervoor constant gewone lucht in het water. Deze 2 systemen zorgen er ook voor dat het water in beweging blijft. Bevriezing zal daarom niet snel voorkomen.

  Naast een goede verhouding van de nutriënten moet het water ook voldoende zuurstof bevatten. Slangen blazen hiervoor constant gewone lucht in het water. Deze 2 systemen zorgen er ook voor dat het water in beweging blijft. Bevriezing zal daarom niet snel voorkomen.

 • Een overzicht van de in september geplante prei onder de overkapping. Die is geplaatst voor de bescherming van het gewas in de winter. In de zomer gaat de kap helemaal open. De overkapping bleek niet stormbestendig te zijn. Deze wordt daarom vervangen door een systeem dat beter tegen wind kan.

  Een overzicht van de in september geplante prei onder de overkapping. Die is geplaatst voor de bescherming van het gewas in de winter. In de zomer gaat de kap helemaal open. De overkapping bleek niet stormbestendig te zijn. Deze wordt daarom vervangen door een systeem dat beter tegen wind kan.

 • De pas geplante prei onder de gedeeltelijk geopende overkapping. Een dergelijke gesloten teeltsysteem op regenwater leent zich ook goed voor teelt op ongeschikte, zilte, grond. Het systeem vraagt wel constant stroom om de pompen te laten draaien. Met zonnepanelen kan de energiebehoefte van dit systeem worden ingedekt.

  De pas geplante prei onder de gedeeltelijk geopende overkapping. Een dergelijke gesloten teeltsysteem op regenwater leent zich ook goed voor teelt op ongeschikte, zilte, grond. Het systeem vraagt wel constant stroom om de pompen te laten draaien. Met zonnepanelen kan de energiebehoefte van dit systeem worden ingedekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.